Niğde'de patates hasadı başladı

Türkiye’de patates üretiminde ilk sırada yer alan Niğde’de mayıs ayında ekimi yapılan patatesin hasadı başladı. Niğde’de hasadın ekim ayı ortalarına kadar sürmesi bekleniyor..

Niğde'de patates hasadı başladı
Editör: Karamanca
30 Eylül 2017 - 05:52




Türkiye’de patates üretiminde ilk sırada yer alan Niğde’de mayıs ayında ekimi yapılan patatesin hasadı başladı. Niğde’de hasadın ekim ayı ortalarına kadar sürmesi bekleniyor.
Patatesin kilogram başı üretim maliyetinin 30-40 kuruş olması ve bunun yanında patates fiyatının 50-60 kuruş arası olması çiftçiyi zora sokuyor. Patates üreticisi fiyatların tarladan çıkış fiyatının 70-80 kuruş olmasını bekliyor.
Konaklı beldesinde hasada başladığını söyleyen Faruk Omrak, fiyatların tatmin etmediğini söyledi. Omrak, "Patatesimiz 120 günü doldurdu. 50-60 kuruştan satılıyor bu da bizi tatmin etmiyor. En azından çiftçinin geleceği açısından 70-80 kuruş olması gerekiyor. Çünkü çiftçiler 1 yıl boyunca borca giriyor, ekipmanlarının yenilemesi için fiyatın yükselmesi gerekiyor" dedi.
Üretici Ersin Demir ise patatesin yurt dışına satılmasıyla fiyatın yükseleceğini ve çiftçinin rahat nefes alacağını söyledi. Demir, "Hasadımız başladı. Mayıs ayında ekmiştik. Şuanda 50-60 kuruştan satıyoruz ama bu neredeyse maliyetin altında bir fiyat. İnşallah ileri ki günlerde yurt dışına da satılırsa fiyatın biraz daha yükselmesini ümit ediyoruz" diye konuştu.
Yurt dışından gelen tohumların büyük maliyet olduğunu ifade eden Üretici Ali Osman Omrak ise yerli patates tohumlarının çiftçiyi rahatlatacağını belirtti. Omrak, "Fiyatlarımız çok düşük 30 ile 50 kuruş civarında seyrediyor. Çiftçimiz zor durumda, inşallah biraz yükselmesini bekliyoruz. Maliyet yüksek verimler düşüyor. Yerli tohum olursa girdiler azalacak" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum