Aydınlı kadınlar mutfaklarını kışa hazırlanıyor

Türkiye’nin en sıcak ve ürün çeşitliliği bakımından en üst sıralarda yer alan Aydın’da kış hazırlıkları başladı..

Aydınlı kadınlar mutfaklarını kışa hazırlanıyor
Editör: Karamanca
28 Ağustos 2017 - 06:06




Türkiye’nin en sıcak ve ürün çeşitliliği bakımından en üst sıralarda yer alan Aydın’da kış hazırlıkları başladı.
Soğuktan da sıcaktan da sonuna kadar faydalanmasını bilen Aydınlılar kış hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor. Sofralarında doğal ürünleri tercih eden Aydınlı kadınlar, balkon ve bahçelerinde özellikle salça, dolmalık patlıcan, biberler renkli görüntüler oluşturuyor. Ev yapımı salça, tarhana, dolmalık patlıcan, kış sofraları için konserveler zahmetli olsa da doğal olduğu ve kış aylarında kolaylık sağladığı için tercih ediliyor.
Şu anda salçasından dolmalık biber ve patlıcanına kadar her şeyin fabrikalarda üretildiğini ancak hiçbirinin tadının insanın evde kendi eliyle yaptığı kadar lezzetli olmadığını belirten kadınlar bir yandan yaz tatili diğer yandan kış hazırlığı yaptıklarını belirttiler. Aydın’da evi olan ya da Aydında doğup büyüyüp büyükşehirlerde oturan pek çok ailenin kış hazırlığını Aydın’da yaptığını belirten Sibel Devecioğlu "Eskiden herkes salçasını, dolmalığını, renk biberini, tarhanasını kendisi hazırlardı. Şimdi her şeyin fabrikasyonu çıktı. Pek çok genç kız bu geleneksel kış hazırlıklarını unutmaya başladı. Ev yapımı yiyeceklerin tadı unutuldu. Ancak insanın kendi yiyeceğini kendisinin yapması daha güzel oluyor. Kendi yiyeceğimizi kendimiz hazırladığımızda daha çok tat alıyoruz, ailemize de daha sağlıklı yiyecekler yediriyoruz" diye konuştu.
Evlerin balkonları ve çatılarında patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri kurutan Aydınlılar, bu dönemde domates salçasıyla da uğraşıyor. Zahmetli bir iş olan domates salçası yapımında bazı mahalleliler birbirlerine destek olarak imece geleneğini sürdürürken, son günlerde bir evin nüfusunun durumu balkon ve çatılardaki kurtulmaya bırakılmış kışlık yiyeceklerden tahmin edilebiliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum