Reklam

2.5 milyon lira maliyetle kurdu, ayda 50 ton üretiyor

Sivas’ta Organize Sanayi Bölgesi’nde 3 bin 500 metrekare kapalı alana 2.5 milyon lira maliyetle kurulan işletmede ayda 50 ton kültür mantarı üretimi yapılıyor..

2.5 milyon lira maliyetle kurdu, ayda 50 ton üretiyor
Editör: Karamanca
18 Ağustos 2017 - 10:08




Sivas’ta Organize Sanayi Bölgesi’nde 3 bin 500 metrekare kapalı alana 2.5 milyon lira maliyetle kurulan işletmede ayda 50 ton kültür mantarı üretimi yapılıyor.
Sivas-Erzincan karayolu üzerinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi’nde 6 dönümlük arazi içinde 3 bin 500 metrekare kapalı alan içerisine kurulan tesiste kültür mantarı üretimi yapılıyor. Kurulan 10 oda içerisinde ayda 50 ton kültür mantarı üretimi yapılıyor. Sivas ve çevre illere gönderilen kültür mantarlarına yurt dışından da yoğun talepler geliyor. Yurt dışından gelen talebi karşılamak için ayda 150 ton kültür mantarı üretimi hedefleniyor.
İşletme sahibi Çetin Yıldırım, "2017 yılı itibariyle kültür mantarı üretimi için tesisimizi entegre tesisi haline getirip, modern bir tesis haline getirdik. Şu anda 10 oda ile faaliyet göstermekteyiz. Ancak 20-25 gün içerisinde 17 oda daha tamamlayıp toplamda 27 odaya çıkaracağız. Aylık 150 tonluk kültür mantarı üretimi planlamaktayız. Şu anda halihazırda aylık 50 tonluk kültür mantarı üretimi yapmaktayız. Sivas’ta kültür mantarı konusunda her geçen gün kapasite ve tüketim artmakta. İnsanlar alternatif gıda arayışındalar. Yapılan araştırmalarda da televizyon programlarındaki gıda mühendislerinin yaptığı açıklamalarda mantarın insan sağlığı açısından faydaları ve şu an alternatif ürün olarak değişik yemeklerde ve çeşitlerde kullanılabilir ürün olması bu ürünün talebini ilgiyle arttırmaktadır" dedi.

"Gürcistan’dan talep alıyoruz"
Beyaz mantarı tamamen organik olarak ürettiklerini söyleyen Yıldırım, "Bu şapkalı mantar dediğimiz beyaz mantar tamamen organik tarzda üretilmekte. Kimyasal kullanılmamakta. Şu an 6 dönüm arazi içerisinde 3 bin 500 metrekare kapalı alan içerisinde yatırım yapmaktayız. İhracat yapmıyoruz ama Gürcistan’dan talep var. Kültür mantarının saklama süresi ve raf ömrü çok kısa olduğu için ihracatı ancak konserve tarzında ve değişik salamura tarzında yapılarak ihraç edilmesi mümkün. Programlarımızdan bir tanesi de kapasitemizi arttırdığımız zaman paketlenmiş olarak ihracat yapmak. Şu anda zaten üretimlerimizin tamamını Sivas ve çevre vilayetlerimizde vermekteyiz" dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum