Reklam

Denizli'deki kazı çalışmalarında 8 bin 600 yıllık bulgular elde edildi

Denizli’nin Çal ilçesinde 2 yıldır süren insanlık tarihine ışık tutacak kazı çalışmaları devam ediyor. Çalışmalarda elde edilen 8 bin 600 yıl öncesine ait bulguların yanı sıra bulunan 5 insan kemiği inceleniyor..

Denizli'deki kazı çalışmalarında 8 bin 600 yıllık bulgular elde edildi
Editör: Karamanca
18 Ağustos 2017 - 08:51




Denizli’nin Çal ilçesinde 2 yıldır süren insanlık tarihine ışık tutacak kazı çalışmaları devam ediyor. Çalışmalarda elde edilen 8 bin 600 yıl öncesine ait bulguların yanı sıra bulunan 5 insan kemiği inceleniyor.
Denizli’nin Çal ilçesi Dayılar Mahallesi Ekşi Höyük mevkisinde Kültür Bakanlığının desteğiyle başlayan kazı çalışmalarında elde edilen 8 bin 600 yıllık bulguların yanı sıra 5 insan kemiği inceleniyor. Kazı çalışmalarına Çal Belediyesiyle birlikte, Ege Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Nevşehir Üniversitesinden akademisyenler de destek veriyor.
Kazı alanını ziyaret eden Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fulya Dedeoğlu’ndan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Dedeoğlu, "Batı Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Ekşi Höyük’teki kazı çalışmalarını 2 yıl önce başlattık. Burası insanlık tarihi için çok önemli. 8 bin 600 yıllık bulgular elde ettik. 5 ayrı insan kemiği inceleniyor. Erkek iskeletinin oldukça iri olduğu göze çarpıyor. Kemiklerin incelemesi bittiğinde kaç yıllık oldukları belirlenecek. Kazı alanından çıkardığımız materyaller, insanların kullandığı aletler, mimari tabanları incelediğimizde buranın 8 bin 600 yıl önce kullanıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yeni bulgular inceleniyor. Höyüğün 9-10 bin yıl önce kullanıldığı da ortaya çıkabilir. Bu kazı bilim insanlarını oldukça heyecanlandırıyor" dedi.

Çal Belediyesi her türlü desteği veriyor
Belediye Başkanı Fethi Akcan, bölgede bilinen en eski yerleşim yerinin Çivril’deki Beycesultan olduğunu söyleyerek, "Çal’daki kazılarda elde edilen bulgular, Ekşi Höyük’ün Beycesultan’dan daha eski bir yerleşim yeri olduğunu gösteriyor. Burada görevli bilim insanları, 2-3 yıl sonra geniş kapsamlı daha yeni bulgulara ulaşılacağını söylüyor. Biz Belediye olarak, 26 kişilik kazı ekibine destek veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. Kısa süre sonra, aynı ekip Aşağıseyit Mahallesi’ndeki höyükte de kazı çalışmalarını başlatacak. Bu kazılar sadece Çal için değil, bilim dünyası ve insanlık tarihi adına da oldukça önemli" diye konuştu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum