Reklam

Sivas halısının polyesterden heykelini yaptılar

Heykeltıraşlar Samet Güler ve Kerim Emre Kököz, meşhur Sivas halısının 2 metre genişliğinde 70 santimetre uzunluğunda polyesterden heykelini yaptılar..

Sivas halısının polyesterden heykelini yaptılar
Editör: Karamanca
18 Ağustos 2017 - 08:23




Heykeltıraşlar Samet Güler ve Kerim Emre Kököz, meşhur Sivas halısının 2 metre genişliğinde 70 santimetre uzunluğunda polyesterden heykelini yaptılar.
Yıldızeli Kaymakamlığı heykeltıraş Samet Güler ve Kerim Emre Kököz’den ilçenin meydanında sergilenmesi için Sivas halısının heykelinin yapılmasını istedi. Bunun üzerine çalışmalarına başlayan Güler ve Kököz 2 haftalık bir sürede polyester ve alçıdan 2 metre genişliğinden ve 70 santimetre uzunluğunda tarihi Sivas halısının heykelini yaptı. Uzun uğraşlar sonucu ortaya çıkan heykelden halı boyanarak ip görünümü kazandı. Yapımı tamamlanan heykelden halı kaymakamlık tarafından ilçe meydanında sergilenecek.
Yapmış oldukları eserin Sivas’ın Yıldızeli ilçesinin meşhur dokuma halısının heykeli olduğunu belirten Samet Güler, üzerindeki motiflerin tamamen Selçuklu dönemine ait motifler olduğunu aktararak, "Sivas zannedildiği gibi belli başlı şeylerle değil halısıyla da meşhur olan bir şehrimizdir. Biz meşhur Sivas halısını heykelde nasıl duracağını merak ettik ve biz de meşhur Sivas halımızı heykelde görmek adına böyle bir çalışma yaptık" dedi.
Eseri ortaya çıkarırken tamamen orijinal halı tezgahı kullandıklarını ifade eden Güler, "Halı tezgahımızın üzerine yapmış olduğumuz motiflerimizin malzemesinde de polyester malzeme kullanarak görünümü sağladık. Halımızın modelaj kısmını kilden yaptık, kalıp alçı ve dökümü ile halımızı son haline getirdik. İp gibi görünen telden oluyor ve bunlara boyama yaparak ip görünümünü kazandırdım. Eserimizin yapımı 2 hafta sürdü ve 2 kişilik ekiple eserimizin yapımını devam ettirdik" diye konuştu.
Sivas’ın kültürel değerlerini ön plana çıkarmak adına güzel bir çalışma yaptıklarını düşündüğünü belirten Güler, halının Ağustos ayı içerisinde Yıldızeli meydanına konularak sergilenmeye başlanılacağını ve ışıklarla destekleyerek gece ve gündüz güzel bir görsel şölen yapılacağını söyledi.
Sivas halısı kullanılan ipliği inceliği, iç boyamalarının orijinalliği, dokumadaki ustalık, ilmek sayısı fazlalığı ve üzerindeki motif, desen ve renk uyumunun ahengiyle ön plana çıkıyor. Halılarda en az 12 çeşit olmak üzere 20-25’e varan renk çeşidi kullanılıyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum