Reklam

Jandarma 386 Parça Eseri Satmaya Giderlerken Yakaladı

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yapılan tarihi eser operasyonunda ele geçirilen eserler İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne teslim edildi. İstanbul Arkeoloji Müzesi yetkilileri tarafından incelenen eserler arasında bronz sikkelerden yüzüklere tıp aletlerinden bakır kaselere kadar 386 adet obje yer alıyor..

Jandarma 386 Parça Eseri Satmaya Giderlerken Yakaladı
Editör: Karamanca
20 Mart 2017 - 11:02




İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yapılan tarihi eser operasyonunda ele geçirilen eserler İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne teslim edildi. İstanbul Arkeoloji Müzesi yetkilileri tarafından incelenen eserler arasında bronz sikkelerden yüzüklere tıp aletlerinden bakır kaselere kadar 386 adet obje yer alıyor.


Büyükçekmece’de kaçak kazı sonucu elde edilen eski dönemlere ait tarihi eser niteliği taşıyan 386 adet obje olduğu bilgisi alan jandarma ekipleri konuyla ilgili çalışma başlattı. 250 bin Lira’ya piyasaya sürmek için kaçakçıların müşteri aradıkları bilgisini alan jandarma ekipleri düzenlediği operasyonla kaçakçıları yakaladı. Tarihi eserler ise kaçakçıların yakalandıkları aracın bagajında bezlere sarılı halde ele geçirildi. İstanbul Arkeoloji Müzesi yetkilileri tarafından incelenen eserler arasında bronz sikkelerden yüzüklere tıp aletlerinden bakır kaselere kadar 386 adet obje yer alıyor. Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine de ait birçok sikke de yer alırken takılar arasındaki yüzükler dikkat çekti. Milattan önce 5.yüzyıldan Roma dönemine Selçukludan Osmanlı dönemine kadar birçok tarihi eser İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne teslim edildi.


Eski dönemlere ait 386 parça tarihi eser


Ele geçirilen tarihi eserler hakkında açıklama yapan İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan, “Toplam 386 adet eser yakalanmış. Bunlar ağırlıklı olarak bronz eserler. Bu gruplar içerisinde 299 adet sikke var. Osmanlı’da Beyazıt dönemine ait, yine Selçuklu dönemine ait sikkeler mevcut. ve 5 adet de kurşun mühür var. Bu kurşun mühürler Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait. Helenistik ve Roma’ya ait şehir sikkeleri ağırlıklı olarak Akdeniz bölgesinden toplandığı görülüyor. Diğer mutfak malzemeleri dediğimiz bakırdan bronzdan oluşan kaseler ve kaplar mevcut. Yine bu grup içerisinde kiliselere ait bir takım objeler var. Buhurdanlar, kandiller gibi objeler yer almaktadır. Özellikle çeşitli takı grupları, tıp aletleri, hayvan heykelleri de Roma dönemlerine aitler. Milattan önce 5.yüzyıldan milattan sonra 6. ve 7.yüzyıl tarihlerine kadar malzemeler mevcut” ifadelerini kullandı.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum