Büyükşehir Belediyesi ile Mersin ESOB arasında Engelli Dostu İşletmeler Protokolü imzalandı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, engellilerin lokanta, berber, kuaför, kafeterya, alışveriş merkezleri gibi yerlere kolayca erişebilmelerini sağlamak amacıyla ‘Engelli Dostu İşletmeler Protokolü’ imzaladı..

Büyükşehir Belediyesi ile Mersin ESOB arasında Engelli Dostu İşletmeler Protokolü imzalandı
Editör: Karamanca
16 Mart 2017 - 09:06




Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, engellilerin lokanta, berber, kuaför, kafeterya, alışveriş merkezleri gibi yerlere kolayca erişebilmelerini sağlamak amacıyla ‘Engelli Dostu İşletmeler Protokolü’ imzaladı.
Engelli Dostu İşletmeler Protokolü’nün imza töreni, Başkan Kocamaz ve Başkan Dinçer’in katılımıyla Mersin ESOB toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya, Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler Dairesi Başkanı Hasan Celal Taş ile ESOB bünyesindeki oda başkanları katılı.
Kocamaz: “Türkiye’de bir ilk olarak Engelliler Daire Başkanlığını kurduk”
Başkan Kocamaz, törende yaptığı konuşmada, dünyada hiç kimsenin bir başkasından üstün tarafı olmadığını belirterek, herkesin potansiyel bir engelli adayı olduğunu söyledi. Engellilere yönelik dünya genelinde başlatılmış bir çalışma olduğunu dile getiren Kocamaz, “Biz de Mersin’i diğer kentlerden daha farklı bir noktaya getirme gayreti içerisindeyiz. Göreve geldiğimizde Türkiye’de bir ilk olarak Engelliler Daire Başkanlığını kurduk ve gerçekten arkadaşlarımız ilk günden bu yana engellilerimizin problemlerini çözme noktasında yoğun bir gayret gösteriyorlar. Diğer belediyelerin birçoğunda daireler bizden sonra kurulmaya başlandı ama halen 30 büyükşehir belediyesinin ancak 4-5 tanesinde Engelliler Daire Başkanlığı var. Diğer belediyeler şube müdürlüğü olarak bu işi götürmeye çalışıyorlar” dedi.
“Bütün kurumların verdiği destekle Mersin’i bu konuda fark edilen bir kent haline getireceğiz”
Engellilerin toplumun bir parçası oldukları bilinciyle her türlü imkandan faydalanmalarını arzu ettiklerini dile getiren Kocamaz, engellilerle ilgili birçok projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti. 2014 yılında Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne göreve talip olurken ‘Mersin’i engelsiz bir kent yapacağız’ dediğini anımsatan Kocamaz, “Bunun için de ilk günden bu yana başta yollar ve kaldırımlar olmak üzere birçok değişikliğe hep birlikte şahit olduk. Yaptığımız alt geçitler ve üst geçitlerde engelli vatandaşlarımızın da rahatça faydalanmaları için asansörler kurduk. Bu arkadaşlarımızın toplumda dışlanmamaları düşüncesiyle onların toplum içerisinde iş yapmalarını sağlamak üzere ‘Simit arabam engel tanımam’ gibi projeler hayata geçirdik. Birçoğuna eğitimler veriyoruz, meslek edindirmeye yönelik faaliyetlerimiz var. Yeni aldığımız otobüslerin tamamı engellilerin kullanımına açık şekilde. Geçmişten kalan çalışabilir vaziyetteki araçları da bunlara uydurmaya çalışıyoruz. İnşallah bize bütün kurumların verdiği destekle Mersin’i bu konuda fark edilen bir kent haline getireceğiz” diye konuştu.
“Esnaf arkadaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya ve çözüm üretmeye davet ediyoruz”
Engellilerin erişimine yönelik çalışmalar kapsamında daha önce otel işletmecileriyle protokol imzaladıklarını anımsatan Kocamaz, otellerde hızla değişimlerin başladığına işaret etti. Sahillerde de belediye olarak bazı tedbirler aldıklarını, otel sahiplerine de bazı tedbirler aldırdıklarını dile getiren Kocamaz, “Şimdi de Esnaf Odaları Birliğimizle birlikte engellilerimize yönelik yeni bir yaklaşım gösteriyoruz. Bütün esnafımıza engelli vatandaşlarımızın herhangi bir engel olmadan kolayca erişebilmeleri için bir gayret içerisine giriyoruz. Bugün Birliğimizle birlikte bu protokolü imzalıyoruz ama bu imza yetmez, bunun içinin mutlaka doldurulması gerekir. Yoksa kağıt üzerinde kalan bu protokol kimseye hiçbir şey kazandırmaz. Onun için bütün esnaf arkadaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya ve çözüm üretmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Dinçer: “Yapılacak çok küçük bir değişiklikle engellilerimizin iş yerlerine erişimlerini sağlayacağız”
Mersin ESOB Başkanı Dinçer, Büyükşehir Belediyesi ile Engelli Dostu İşletmeler projesi kapsamında bir çalışma yaptıklarını ifade etti. Engellilerin birçok yere erişemediklerini vurgulayan Dinçer, “Büyükşehir Belediyemiz daha önce otellerle bu alanda bir çalışma başlattı. Şu an otellerde engellilerin erişimiyle ilgili her türlü çalışma yapılıyor. Biz de Birliğimize bağlı esnafımızın iş yerleriyle ilgili bir proje geliştirmek ve engellilerimizin artık bizim iş yerlerimize de erişebilsinler istedik. Bu çerçevede, Engelliler Dairesi ile Birliğimiz bir çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışmayla bu yükümlülüğü yerine getiren, iş yerlerini engellilerin erişebildiği şekilde düzenleyen işletmelerimize Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından pirinç levha verilecek. Ayrıca, Büyükşehir Belediyesi ile Birliğimiz tarafından imzalanmış sertifika takdim edeceğiz. Amacımız, esnafımızı bu işe yönlendirmek ve engellilerimizin iş yerlerimize ulaşmalarını sağlayabilmek. Bu kapsamda bir protokol imzalayacağız” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik çok güzel çalışmalar yaptığının altını çizen Dinçer, oda başkanlarına seslenerek, şunları söyledi: “Arkadaşlarımız iş yerlerinde yapacakları çok küçük bir değişiklikle engellilerimizin iş yerlerine erişimlerini sağlayacağız. O yüzden tüm başkan arkadaşlarımdan hassasiyet bekliyorum. Tüm esnafımıza bunun duyurularak engelli arkadaşlarımızın da iş yerlerine erişmelerini temenni ediyorum. Oda başkanlarımızdan da hassasiyetle çalışmalarını arzu ediyorum.”
Konuşmaların ardından Başkan Kocamaz ile Başkan Dinçer, Engelli Dostu İşletmeler İşbirliği Protokolü’nü imzaladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum