Çiftçiye mazot ve gübre desteği ödenmeye başladı

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Mart ayı itibariyle gübre ve mazot desteklerinin çiftçilere ödenmeye başladığını söyledi..

Çiftçiye mazot ve gübre desteği ödenmeye başladı
Editör: Karamanca
15 Mart 2017 - 13:37




Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Mart ayı itibariyle gübre ve mazot desteklerinin çiftçilere ödenmeye başladığını söyledi.
Çetindağ, Sivas’ta Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı merkez ve ilçeler dahil 29 bin çiftçinin desteklemeden faydalandığını ifade ederek,"Merkezde de 4 bin 500 çiftçimiz bundan faydalanmakta. Şu anda Sivas’ın ekonomisine giren para miktarımız 41 milyon 140 bin lira. Cuma günü itibariyle kimlik numarası son rakamları sıfır ile iki olan çiftçilerimiz paralarını almaya başladılar. Bu hafta cuma gününe kadar bütün çiftçilerimizin kimlik numaralarına göre hesapları buradan yatmakta” dedi.
Desteklemenin yeterli düzeyde olmadığını söyleyen Çetindağ, "Biliyorsunuz bu daha çok hububat destekleriyle ilgili çiftçimizin sürdüğü, ektiği, biçtiği araziyle ÇKS’ye kayıtlı çiftçilerimiz faydalanmakta. Şu anda faydalanan üretim alanımız 2 milyon 7 yüz hektar faydalanmakta. Sivas’ımızın arazisinin 12 milyon hektar arazi olduğunu hesapladığımız zaman çiftçimizin bunun yüzde otuzunun destek aldığını görüyoruz. Neden bunun yüzde otuzu destek almakta? Biliyorsunuz veraset intikallerinden dolayı çiftçimizin tam arazisine destek alamıyor çünkü ekilmiş araziye de destek vermiyor. Sadece ÇKS’ye kayıtlı arazi destek alıyor. Sivas çiftçimizin 80 bin kayıtlı üyemiz olduğu halde 29 bin çiftçimiz bu destekten faydalanmakta. Yaklaşık 50 bin küsür çiftçimiz bu destekten faydalanmamakta. Bunun sebeplerinden bir tanesi de parçalanmış arazilerin veraset intikalinden dolayı faydalanmakta. Ben buradan sizlerin aracılığıyla şunu da istiyorum. Devletimizin TÜİK, TUKAZ ve çiftçi kayıt sistemi üzerinden eğer bu destekleri verirse çiftçimiz daha çok rahatlayacak. TUKAZ ve çiftçinin ektiği arazi üzerinden destek verilirse çiftçimiz bir nebze de olsa üretime katkıda bulunacak" ifadelerini kullandı.
Sivas’ın tarım ve hayvancılık şehri olduğunu belirten Çetindağ",Dünya da iki şey önemli bir eğitim bir de tarım. Çünkü biz kendi kendimize doyurmamız gerekiyor. Bizde Türkiye olarak tarımda yetiştireceğimiz ürünlerimizi hem buğdayda olsun hem ette olsun sütte olsun bizim kendi kendimize yetecek olması lazım. Bir de yurt dışına ihracat yapmamız lazım. Biz ithalat değil de ihracat yapan ülke olalım. Madem Türkiye’de dört mevsimi yaşıyoruz, topraklarımız bakir topraklar hakikaten kaliteli ürünler yetiştirebiliyoruz. Ama her nedense bir türlü ithalatın önüne geçemedik. Kaliteli ürün üretmeye çalışalım. Ben hükümetimizden bunun için çiftçimize vereceği desteklerin sonuna kadar yapılması gerekiyor. Biraz daha miktarların arttırılması gerekiyor" diye konuştu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum