Reklam

Cumhurbaşkanı Karaman'ı da İlgilendiren 'O' Kanunu Onayladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6772 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu ile Bazı Kanun

Cumhurbaşkanı Karaman'ı da İlgilendiren 'O' Kanunu Onayladı
Editör: Karamanca
23 Şubat 2017 - 16:07




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6772 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı. Karaman’ı da yakından ilgilendiren serbest bölge kanunu ile işletmecilere birçok kolaylık sunuldu. Karaman Milletvekili Recep Konuk öncülüğünde devam eden serbest bölge çalışmaları getirilen yeniliklerle daha da hızlanacak.

İşte Serbest Bölgeler İçin Getirilen Yenilikler

Emlak Vergisi: Düzenlemeden önce serbest bölge işletici şirkete ait araziler için bu araziler yatırımcıya devredilen kadar emlak vergisi ödeniyordu. Yeni düzenleme ile 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununda Yapılan Değişiklikle araziler emlak vergisinden muaf tutuldu. İşletici firma tarafından yatırımcıya devredilen kadar bu arazilere emlak vergisi ödemeyecek.

KDV: Serbest bölgelere yurtiçinden ve yurtdışından yapılan yük taşıma işlerinde KDV ödeniyordu. 3065 sayılı KDV Kanununda yapılan değişiklikle yük taşıma işlerine KDV istisnası getirildi.

Gelir ve Kurumlar Vergisi: Eski düzenlemede Serbest bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az % 85’ini yurtdışına ihraç eden mükelleflerin istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden istisnaydı. Bu oranı % 50’ye kadar indirmeye ve kanuni seviyesine kadar yükseltmeye Bakanlar Kurulu yetkiliydi. Yeni düzenlemeyle Bakanlar Kurulunun genel nitelikteki mevcut yetkisi daha ayrıntılı hale getirilmiştir. Buna göre bölgede fason üretim yapan firmaların FOB bedeli ile montaj, demontaj, elleçleme, ayrıştırma, call center, Ar-ge, ambalajlama, etiketleme, test etme, deoplama, film endüstrisi, ses ve görüntü kayıt gibi faaliyetlerin fatura tutarının % 85’ini ihraç eden mükelleflere gelir ve kurumlar vergisinden istisna getirilmiştir. Bu oranın % 50’ye kadar indirilmesine Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Kamulaştırma: TSK’ya ait arazilerin tahsisinde sadece Milli Savunma Bakanlığının görüşü alınacak. TBMM’ye sunulan ilk tasarıda Genelkurmay Başkanlığının görüşünün alınması da öngörülmekteydi.

Atıklar: Serbest bölgede yürütülen faaliyetlerden kaynaklanan atık ve hurdaların uzaklaştırılmasına yönelik usul ve esasların basitleştirilmesi, bürokrasinin azaltılması için düzenleme yapıldı. Basitleştirmeye yönelik usul ve esaslar Ekonomi ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Süre Uzatımı: Serbest Bölgelerde işletme sözleşmelerinde süre uzatımı ve işletici şirketin yeniden belirlenmesine ilişkin usul esaslar düzenlendi. Buna göre serbest bölgenin işletilmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının istihsalinin gecikmesi halinde boşluk doğmaması, serbest bölge kullanıcılarının mağdur olmaması için Bakanlar Kurulu kararı çıkıncaya kadar iş ve işlemler Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülecek.

Tanım Grupları: Düzenlemeden önce plastik, zeytinyağı fındık, narenciye, incir, şekerleme gibi birçok tanıtım grubu bulunmaktaydı. Mevcut tanıtım grupları kaldırılarak Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesinde tek bir tanıtım grubu kurularak; tanıtım gruplarının binde 3 olan kesintisi kaldırılarak, Bakanlığa kesinti miktarını belirleme yetkisi verildi. Bu yetkiye göre Bakanlık kesintiyi onbinde 3’e kadar düşürmeye yetkili kılındı.

 

Haber / Karamanca.net

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum