Yalova'da Ele Geçirilen Tarihi Eserler Çanakkale'ye Getirildi

Yalova’da yol kontrolü sırasında bir minibüste yapılan aramada ele geçirilen, Çanakkale Savaşı’ndan kaldığı düşünülen 704 parça tarihi eser Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına teslim edildi..

Yalova'da Ele Geçirilen Tarihi Eserler Çanakkale'ye Getirildi
Editör: Karamanca
20 Şubat 2017 - 12:16




Yalova’da yol kontrolü sırasında bir minibüste yapılan aramada ele geçirilen, Çanakkale Savaşı’ndan kaldığı düşünülen 704 parça tarihi eser Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına teslim edildi.


Yalova İl Jandarma Komutanlığı ekipleri 10 Şubat günü Çiftlikköy ilçesi Topçular Feribot İskelesi girişinde bir minibüste şüphe üzerine arama yapmış, aramalarda Çanakkale Savaşı’ndan kaldığı düşünülen 4 tabanca, 3 mavzer tüfek namlu mekanizması, 4 matara, 3 top mermisi kovanı, 3 top mermisi çekirdeği, 9 aydınlatma fişeği, 5 top mermisi başlığı, 8 el bombası, 3 kürek, 3 katana olarak tabir edilen nal, 20 düğme (Osmanlı, İngiliz, Fransız, Anzak) 1 köstekli saat, barut kutusu, deri fişeklik, sikke, ustura, tarak gibi kişisel eşyalar çok sayıda dolu ve boş mermi kovanı ile misket olduğu tespit edilen eser niteliğinde malzemeye el konulmuştu.


İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, bulunan malzemelerin incelemelerinin yapılması için Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile irtibata geçti. Çiftlikköy İlçe Jandarma Komutanlığına giden uzman ekip, eserleri alarak incelemek üzere Çanakkale’ye getirdi. Eserlere ilişkin detaylı inceleme sonrasında uzman raporu oluşturulacak. Eserlerin akıbeti ise soruşturmanın neticesinde belli olacak.


Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Sanat Tarihi Uzmanı Yusuf Kartal, “Yalova ili Topçular beldesinde Jandarmanın rutin kontrolü esnasında özel bir ticari araçta, sergilenmek üzere İstanbul’a götürülen, Çanakkale muharebelerinde kullanılan savaş malzemeleri ve kişisel eşyalar tespit edildi. Bunların tarihi eser olup olmadığına ilişkin Jandarma komutanlığı başkanlığımızla irtibata geçti. Başkanlığımız uzmanlarından oluşan bir heyet Topçular’a giderek ilçe jandarma komutanlığında bulunan Çanakkale muharebelerinden kaldığı düşünülen bu eserler bir ön inceleme yaptı. Yaklaşık 704 parçadan oluşan, içerisinde 16-18. Yüzyıla tarihlendirebileceğimiz ‘yatağan tarzı’ iki tane kılıç, Çanakkale Savaşları’ndan kullanılmış olan savaş objelerinin yer aldığı 704 parça eser bulunmakta. Oldukça geniş bir koleksiyon. Nitelikli müzelerde sergilenebilecek eserlerle birlikte envantere kayıtlı olabilecek eserler de bulunmakta. Tespit edilen eserlerin büyük çoğunluğu boş ve dolu mermi kovanlarından oluşuyor. İçerisinde Çanakkale muharebelerinde bulunan İngiliz, Fransız Osmanlı, Anzaklara ait çeşitli savaş objeleri yer alıyor. Başkanlığımız şu anda bunları adli emanet olarak teslim almış durumda. Mahkeme kararına göre ya müzelerimizden birisinde sergilenecek yada sahibine geri teslim edilecek. Ne şekilde temin edildiğini bilmiyoruz. Jandarmanın tahkikatı sonucu ortaya çıkacak” dedi.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum