Reklam

Tiyatroyla engelleri aşıyorlar

Elazığ’da 5’i engelli 25 kişilik tiyatro grubu dayanışma içerisinde engelleri aşıyor. Engelliler, konuşma güçlüklerini de tiyatro sayesinde yendi..

Tiyatroyla engelleri aşıyorlar
Editör: Karamanca
13 Şubat 2017 - 09:47




Elazığ’da 5’i engelli 25 kişilik tiyatro grubu dayanışma içerisinde engelleri aşıyor. Engelliler, konuşma güçlüklerini de tiyatro sayesinde yendi.
Elazığ Müzik Eğitim Tiyatro Kültür ve Sanat Derneği (EMETDER) 4 yıl önce başladığı sosyal sorumluluk projesi kapsamında engelli ve engelsiz kişileri bir araya getiriyor. 5’i engelli 25 kişiden oluşturdukları tiyatro grubu ile bir farkındalık oluşturan dernek aynı zamanda sergiledikleri oyunlarıyla engellileri hayata kazandırıyor. Dernek içinde kendi çabaları ile kurdukları sahnede oyunlarını hazırlayan grup hem engelli hem engelsiz vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.

"Tiyatro ile konuşma güçlüğünü yendi"
4 yıldır tiyatro yaptığını belirten ve doğuştan iki ayağını kullanamayan Mehmet Deniz, "Anne karnında beynim oksijensiz kaldığı için doğuştan yürüme engelliyim. Tiyatroyu ve arkadaşlarımı seviyorum. Burada zamanım çok iyi geçiyor. Rolümü hemen ezberliyorum. Ben buraya ilk geldiğimde tam anlamıyla konuşamıyordum. Kelimeleri hep yutardım. Tiyatro sayesinde konuşmam düzeldi" dedi.

"Tiyatro sayesinde eve kapanmıyoruz"
18 yaşındaki Okan Aydemir, yaklaşık 3 yıldır tiyatro oyunlarında yer aldığını anlatarak, “Biz burada kocaman bir aileyiz. İyi ki bu tiyatro ekibine katılmışım. Tiyatro ile birlikte benim ezberim kuvvetlendi ve aktivitelerim arttı. Biz engelliler, tiyatro sayesinde içimize ve eve kapanmıyoruz. Tiyatro bizim için bir avantaj" diye konuştu.

“Engelleri sevgi ile kaldırmaya çalışıyoruz”
Tiyatro grubu ile 25 kişiden oluşan bir aile olduklarını aktaran EMETDER’in Yönetmeni Tuğçe Demiralp ise, şunları kaydetti:
“Ailemizde 5 engelli arkadaşımız var. Engelli arkadaşlarımızın çeşitli engelleri var. Bedensel, zihinsel ve işitsel engelli olan var. Engelli arkadaşlarımızla 4 yıldır beraber çalışıyoruz. Bizim amacımız engelli arkadaşlarımızı sosyal hayata adapte etmek, onların özgüvenlerini yükseltmek ve topluma kazandırmak. Dernek olarak büyük bir dayanışma içerisinde engelli arkadaşlarımızla birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz.”
Engellilere tiyatronun faydalarının olduğunu dile getiren Demiralp, "Tiyatro ile birlikte konuşma bozuklukları olan arkadaşlarımızın konuşmaları düzeldi, özgüvenleri yükseldi. Biz arkadaşlarımızı tiyatro ile topluma kazandırdığımızı düşünüyoruz. Burada EMETDER ailesi olarak büyük bir birlik ve beraberlik içerisindeyiz. Engelli arkadaşlarımızın engellerini sevgi ile kaldırmaya çalışıyoruz. Onlar bizimle, bizde onlarla mutluyuz" ifadelerini kullandı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum