Donmayan zeytin yağından şüphelenin

Bilinenin aksine, soğukta donan zeytin yağının saf olduğu ve raf ömrünün 2 buçuk yıl olduğu açıklandı..

Donmayan zeytin yağından şüphelenin
Editör: Karamanca
02 Şubat 2017 - 09:27




Bilinenin aksine, soğukta donan zeytin yağının saf olduğu ve raf ömrünün 2 buçuk yıl olduğu açıklandı.
Hücre yenileyici oleuropein ihtiva eden şifa deposu zeytin yağının halis olduğu, soğukta bırakılınca donmasından belli oluyor. 2 milyonun üzerinde zeytin ağacı varlığı ve sızma zeytin yağı üretiminde dünyaca ünlü bölgeler arasındaki Edremit Körfezi’nde her yıl onlarca ton zeytin yağı üretiliyor ve iç ve dış pazarda alıcı buluyor. Ülkemizde kişi başı zeytin yağı tüketimi son yıllarda beklenen seviyeye ulaşma noktasında ilerleme kaydederken, zeytin yağı hakkında doğru zannedilen yanlışlar israflara ve sağlıksız beslenmeye sebep oluyor.
Satın aldıkları katkısız natürel sızma zeytin yağını buzdolaplarına koyan veya soğuk yerde muhafaza edenlerin büyük çoğunluğu, yağın donduğunu görünce, paniğe kapılarak imha ediyor ve satıcının bozuk zeytin yağı sattığını düşünüyor. Bu yanlışa düşen tüketiciler, başka bir yerden satın aldıkları zeytin yağının donmadığını görünce de, aldıkları yağın sağlıklı ve katkısız olduğunu sanıyor.
Ayrıca, satın alınan zeytin yağının etiketlerindeki raf ömrünü okumak yerine, diğer yağlarla kıyaslayarak raf ömrünün 1 yıl olduğunu düşünen tüketiciler de, güneş görmeden muhafaza ettikleri zeytin yağlarını, 1 yıl sonra bozulduğunu sanarak çöpe atıyor.
Edremit’teki Mehmet Kandilli isimli zeytin yağı üreticisi ve satıcısı, soğukta donan zeytin yağının tamamen katkısız ve sağlıklı olduğunu, raf ömrünün de 2 buçuk yıl olduğunu söyledi. Mehmet Kandilli, “Şu günlerde, raflarımızdaki zeytin yağlarımız dondu. Halkımızda donmuş olarak gördükleri zeytin yağlarının bozulduğunu sanıyor. Hakiki zeytin yağı donar. Karışık zeytin yağlarında donma olmuyor. Buzdolaplarında donmayan zeytin yağlarından mutlaka şüphelenin. Maalesef içine ne karıştırıldığı bilinmeyen zeytin yağları insan sağlığını da tehdit edebiliyor. Bu bakımdan rafta donduğu görülen zeytin yağlarını tercih ediniz. Karanlık bir yerde saklanan zeytin yağlarının raf ömrü 2 buçuk yılın üstüne de çıkabiliyor” dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum