Lahana Pazarda 7 Lira Tarlada 35 Kuruş

Türkiye’nin en önemli lahana ve brokoli üretim merkezi Yenişehir ovasında çiftçiler dertli. Pazarda tanesi 7 lira olan lahananın kilosunu çiftçi tüccara ancak 35 kuruşa satabiliyor.

Lahana Pazarda 7 Lira Tarlada 35 Kuruş
Editör: Karamanca
18 Ocak 2017 - 08:35




Bursa’nın Yenişehir ilçesinde lahana ve brokoli hasadı devam ediyor. Son günlerde yağan şiddetli kar yağışı sebebiyle brokoliler tarlada dondan çürüdü. Üreticiler, kendilerinin kilosunu 35 kuruşa sattıkları lahananın pazarda tanesinin 5-7 lirasından satılmasına isyan ediyor. Brokolinin ise fiyatından memnun olan çiftçi, soğuklardan dolayı zarar gören mahsullerine üzülüyor. 


Yenişehir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Ay, “Lahana tarlada 30-35 kuruştan, brokoli ise 1,5-2 liradan satılıyor. Yenişehir ovasında 5 bin dönüm araziye lahana ekildi. 1 dönüm tarladan 7-8 ton lahana çıkıyor. Üreticiler en çok pazarla tarla arasındaki fiyattan şikayetçi. Tarlada kilosu 30-35 kuruş arasında satılan lahananın tanesi pazarda 5-7 lira. Arada büyük bir uçurum var. Burada parayı aracılar kazanıyor. Belediyelerin bu fiyat farkına bir çare bulması lazım. Bir lahana 6-9 kilo geliyor. Lahana genellikle turşularda ve yemek sanayiinde kullanılıyor. Brokolinin tarla fiyatı 1,5-2 lira. Brokoli fiyatlarından memnunuz. Yenişehir ovasında bin 500 dönüm brokoli ekildi. 1990 yılından itibaren Yenişehir’de brokoli yetiştiriliyor. Brokoli son yağan kar ve soğuktan az da olsa zarar gördü” dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum