Reklam

Yaban hayatını unutmayın

TEMA Vakfı Gümüşhane temsilcisi Yusuf Oral, son yılların en soğuk ve en yağışlı Aralık ayının yaşandığı Gümüşhane’de vatandaşlardan yaban hayatını unutmamalarını istedi..

Yaban hayatını unutmayın
Editör: Karamanca
25 Aralık 2016 - 06:43




TEMA Vakfı Gümüşhane temsilcisi Yusuf Oral, son yılların en soğuk ve en yağışlı Aralık ayının yaşandığı Gümüşhane’de vatandaşlardan yaban hayatını unutmamalarını istedi.
Önceki yıllarda kendi elleriyle yaparak Torul ilçesine bağlı İnkilap köyünün kırsal kesimindeki ağaçların üzerine yerleştirdikleri kuş yemliklerini her hafta olduğu gibi kızı Zeynep’le birlikte dolduran Oral, vatandaşlara kuş yemliğini çok basit şekilde nasıl yapılacağını anlattı.
Sıfır maliyetli ve yapımı çok kolay olan bu sistemi tüm vatandaşların yapmasını isteyen Oral, “Bunu yapamıyorsanız en azından köyünüze veya kırsala gittiğiniz kar olmayan yerlere yem serpin” dedi.
Kar yağışıyla birlikte özellikle kanatlı hayvanların yiyecek bulmakta oldukça zorlandıklarını dile getiren Oral, “Yemliklerin yapılışı çok basit. Öncelikle bir adet plastik içecek şişesi ve marketlerde satılan yoğurtların plastik kapağını alıyor. Aldığımız bu yoğurt kapağını tam ortadan deliyoruz. Şişenin de hem kapağını hem altını delerek . ipliğimizi geçiriyoruz ve üst kısımdan düğümleyerek asacak şekilde ayarlıyoruz. Pet şişenin alt kısımlarından yemlerin akabileceği şekilde delikler açıyoruz. Daha sonra pet şişenin içerisini yem dolduruyoruz. Bu buğday arpa da olabilir. Doldurduğumuz bu pet şişeyi herhangi bir ağaç dalına asıyoruz. Kanatlılar, yemi yemek için kondukça pet şişenin deliklerinden yemler rahatlıkla akabiliyor ve kanatlıların yemlerini sağlıklı bir şekilde yiyebiliyorlar” diye konuştu.
Gümüşhane Belediyesi ve Doğa Koruma Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürlüğü’nün özellikle sokak hayvanları ve kanatlılar için yemleme çalışması yapmalarını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Oral, “Hayvanlar aç durumda. Doldurduğumuz 2,5 litrelik pet şişeler bir hafta bile dayanmıyor. Yapılan bu yemleme çalışması yeterli olmuyor. Bu nedenle vatandaşlarımızın da yaban hayatını korumak için kendilerinin de yemleme çalışmaları yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Zaman zaman eğitim vererek kuş yemliklerinin yapılışını vatandaşlara ve özellikle de doğaseverlere anlattıklarını kaydeden Oral, Gümüşhane’de özellikle kırsal alanlarda, yükseklerde, insan yaşantısı çok olmayan yerlere muhtelif zamanlarda yemlik yapı astıklarını belirterek, vatandaşlardan da bu yemliklerden yapıp asmaları için çağrıda bulundu.
Oral, şunları söyledi: “Yapması çok kolay olay bu sistemi bütün vatandaşlarımızın da yaparak yaban hayatını korumalarını istiyoruz. Herhangi bir maliyeti yok, para harcamadan çok rahatlıkla yapılabilecek bir sistem. Bu sistemi yapamayan vatandaşlar ise en azından hafta sonlarında köylerine giderek, kar olmayan alanlara yem bırakmalarını istiyoruz. Bu hem yaban hayvanları hem de sokak hayvanları için geçerli. Hepimizin yaban hayatını koruma gibi sorumluluğumuzun olduğunu da unutmamamız gerekiyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum