Reklam

Dövmeyi Sildirmek Mümkün

Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, dövme yaptıran ve dövme sildirenlerin sayısının hızla arttığını belirterek, dövmeyi sildirmenin en sağlıklı yönteminin ise Q anahtarlı NdYAG lazer olduğunu kaydetti..

Dövmeyi Sildirmek Mümkün
Editör: Karamanca
14 Aralık 2016 - 10:42




Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, dövme yaptıran ve dövme sildirenlerin sayısının hızla arttığını belirterek, dövmeyi sildirmenin en sağlıklı yönteminin ise Q anahtarlı NdYAG lazer olduğunu kaydetti.


Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yüksek, kalıcı dövmelerin kişilerin kendileri için özel bir ismi veya söylemi benimseyerek bu durumu etrafındakilere göstermek amacıyla yaptırıldığını ifade etti. Kişilerin ilişkilerinde yaşadıkları olumsuzlukların, hatta ilişkide sevginin tüketilmesiyle dövmelerin istenmeyen bir görüntü haline geldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yüksek, bunun dışında kişinin yeni bir ilişkiye başlaması ya da iş başvurusunda bulunurken dövmesinin sıkıntı oluşturmasının dövme sildirmeyi bir tercihten öte zorunluluk haline getirdiğini söyledi. Bu kapsamda kişinin dövmeyi nasıl sildireceğinin arayışına girdiğine değinen Yüksek, "Dövme silme işleminde lazer uygulamalarından önce cerrahi yöntem ile dövmenin çıkarılması, ardından dikiş atılması, derinin üst tabakasının kazınma yöntemi (dermabrazyon) ile boyanın silinmesi, kimyasal peeling ile veya sitrik asit, borax içerikli dövme silme kremleriyle dövme renginin silikleştirilmesi tercih edilmekteydi. Bu yöntemlerin deride iz bırakması, krem uygulamalarının alerji yapma ve leke yapma riski olması kişileri mutsuz eden en önemli dezavantajlar olarak karşımıza çıkmaktaydı" dedi.

"Önemli nokta leke kalmaması"


Dövme sildirmede en önemli konunun silinme işlemi sırasında ve sonrasında deride herhangi bir iz veya leke bırakmayan bir yöntemin seçilmesi olduğuna işaret eden Yrd. Doç. Dr. Yüksek, "Dövmenizi kısa sürede sildirmek yerine dövmenin bulunduğu derinin tamamen sağlıklı kalmasını sağlamanız birinci önceliğiniz olmalıdır. Günümüzde Q anahtarlı (switched) NdYag lazerler dövme silme işleminde tercih edilmektedir" dedi.


Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, dövmenin cilt sağlığına zarar vermeden, iz veya leke sorunu yaşanmadan silinebilme imkanı sağlamasının lazerle silme yönteminin tercih edilmesinde önemli bir unsur olduğunu belirtti. Kullanılan lazer sistemlerinin bir non iyonize ışık enerji sistemi olduğunu belirten Yüksek, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Burada kullanılan hepimizin kullandığı cep telefonları veya evimizde kullanılan televizyon gibi elektrikli ürünlerde olan ışık sistemlerine benzeyen ışık enerji sistemleridir. Dolayısıyla cilt sağlığına zarar vermeden güvenli tedavi seçeneklerinden birisidir. Halk arasında radyasyon sistemleri olduğuna dair duyumlar vardır ancak bu doğru değildir. Söz konusu lazer sistemleri nanosaniye gibi çok kısa sürede ışık enerjisi üretebildikleri için dövme silme işlemi çok kısa sürmektedir. Dövmenin boyutuna göre olmak üzere her bir tedavi seansı 5 dakika ile 20 dakika arasında biter."


Bazı kişilerce dövme silme işleminin lazer epilasyon sistemi veya IPL (ıntense pulse light) sistemleri ile yapılmaya çalışıldığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Yüksek, bunun son derece yanlış bir uygulama olduğunun altını çizdi. Söz konusu lazer sistemlerinin dövme silmek amacıyla üretilmediği için ciltte ciddi derecelerde yanık, yara ve iz kalmasına neden olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Yüksek, "Q anahtarlı NdYAG lazer sistemleri ile yapılan uygulamada derinin üst tabakası olan epidermise zarar vermeden dövme boyasının konulduğu deri orta tabakası olan dermise ulaşılır. Lazer ışığı sadece dermiste bulunan boya parçaları tarafından emilir ve bu sayede boya partikülleri küçük parçalara ayrılmış olur. Bu küçük boya parçaları kişinin doğal bağışıklık sisteminde yer alan makrofaj olarak adlandırılan ’yiyici hücreler’ tarafından sindirilir ve lenfatik dolaşım sistemi sayesinde vücuttan atılmış olur. Dövmenin bulunduğu deri sağlıklı kalarak boya silinmeye başlar. Lazerle koyu renkli dövmeler tamamen silinebilmektedir. Açık renk dövmelerde silikleşme sağlanabilir fakat tam silinme gerçekleşmeyebilir. Dövmenin tamamen silinmesi için gereken seans sayısı 6-10 seans arasındadır" ifadelerini kullandı.

Dövme sildirmenin başarısı


Yrd. Doç. Dr. Yüksek, dövme sildirme uygulamasında başarı ve seans sayısının kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini aktararak, "Bunun nedeni kişinin yiyici hücrelerinin ne kadar aktif çalıştığı, boyanın yüzeye veya derine mi koyulduğu, boyanın kalitesi, ince veya kalın uygulanması, dövmenin ne kadar süre önce yapıldığı, hangi bölgede bulunduğu gibi faktörlerle silinme seansları bağlantılıdır. Burada bilinmesi gereken en önemli konu dövmenin tek seansta silinemeyeceğidir. Kişinin sabırlı ve istikrarlı bir tedavi sürecinden sonra dövme boyasının silindiği ve sağlıklı deriye ulaşıldığı görülür. Özetle doğru cihazla uygun dozlarda yapılan lazer ile dövme silme işlemi herhangi bir iz veya leke oluşturmadan sağlıklı deriye ulaşarak dövmenin silinmesini sağlayabilen en güvenli dövme silme yöntemidir. Bu süreç her ne kadar uzun bir süre alsa da kişinin dövme öncesi derisine kavuşabilmesini sağlayan tek yöntemdir" dedi.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum