Reklam

Emirdağlılar Eskişehir'de şanlı direnişlerini andı

Emirdağ Kültür ve Sanat Derneği (ESAB) ile Emirdağ Kent Konseyi tarafından düzenlenen ‘’Milli Mücadele’de Emirdağ Belgeseli’’ gösterimi etkinliği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi Kırmızı Koltuklu Salonda davetlilerin katılımı ile gerçekleşti..

Emirdağlılar Eskişehir'de şanlı direnişlerini andı
Editör: Karamanca
24 Ekim 2016 - 08:06




Emirdağ Kültür ve Sanat Derneği (ESAB) ile Emirdağ Kent Konseyi tarafından düzenlenen ‘’Milli Mücadele’de Emirdağ Belgeseli’’ gösterimi etkinliği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi Kırmızı Koltuklu Salonda davetlilerin katılımı ile gerçekleşti.
Etkinliğe; Eskişehir Vali yardımcısı Ömer Faruk Günay, Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın, belgeselin yapımcısı Eskişehir Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Kutlu, etkinlik danışmanı Doç. Dr. Kemal Yakut ve çok sayıda davetli katıldı. Yoğun bir ilgilin olduğu etkinlikte, duygulu anlar yaşandı. Etkinlik, Şair Burhanettin Çil’in Emirdağ şiirinin program sunucusu Müjgan Saraç Yılmazbaş tarafından okunmasıyla başladı. Şehit, gazi ve Atatürk’ün manevi huzurunda saygı duruşundan sonra topluca İstiklal Marşı okundu. Programın açılış konuşmasını Emirdağ Kültür ve Sanat Derneği (ESAB) adına Şair Burhanettin Çil yaptı. Çil, Emirdağlıların Milli Mücadele’de gösterdikleri şanlı direnişi akıcı ve etkileyici üslubuyla izah ederek belgeselin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Çil’in ardından Emirdağ Kent Konseyi Başkanı Ahmet Yiğiter konuştu. Yiğiter, yaptıkları etkinliklerden bahsederek kendilerine yardımcı olan Emirdağ Kaymakamı Akın Ağca, Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın’a teşekkür ederek, belgeselin Emirdağ için gelecek kuşaklara bırakılacak bir miras olduğunu söyledi.
Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın da yaptığı konuşmada; "Tarihi konuşmak kolay, tarihi yazmak zor, tarih yazmaksa zordan da zor. 95 yıl önce tarih yazan kahramanlarımıza minnettarız. 95 yıl önceki kahramanların sınırlarını çizdiği ülkede yaşıyorsak, bunu onlara borçluyuz. Tarih belgelere dayanır. Bu konuda konuşanların belgelerini de ortaya koymaları gerekir. Biz, belediye olarak bu tür çalışmaları destekliyoruz. Emirdağ için çok önemli gördüğüm bu belgeseli hazırlayanlara halkım adına şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Etkinlikte konuşan Eskişehir Vali yardımcısı Ömer Faruk Günay ise, "Eskişehir’de önemli bir Emirdağlı nüfus yaşamaktadır. Eskişehir’deki Emirdağlılar, kültürlerini yaşayarak, unutmadan varlıklarını sürdürmektedir. Emirdağ halkı, iyi bir tercih yaparak Eskişehir’e göçmüştür. Burada her alanda başarılı çalışmalar yapmışlar ve yapmaktadırlar. Şimdiki etkinlikte bunlardan biridir. Şehitleri, gazileri, geçmişi unutmamak, tarihi hatırlatmak bir toplum için en hayati konudur. Ben hep merak etmişimdir. Emirdağlıların birbirine bağlı olmaları nereden kaynaklanmaktadır? Emirdağlılar arasından çok şair-yazar çıkmasının nedeni var mıdır? Bunlar araştırılmalıdır. Biz bu vatanımızda hâlâ şehitler vermeye devam ediyoruz. Murat Özer’imizi vatana şehit verdik. Biz şehitlerimizi toprağa değil, vatana veririz. Bu etkinliği düzenleyenleri kutluyorum’’ dedi.
Protokol konuşmalarının ardından ‘’Milli Mücadele’de Emirdağ Belgeseli’’ nin proje koordinatörleri; Yard. Doç. Hüseyin Selçuk Kıray, Öğretim Görevlisi Engin Kılıçatan ve Yönetmen Gökhan Evecen’e, Eskişehir Vali yardımcısı Ömer Faruk Günay tarafından plaket ve teşekkür belgeleri verildi. Belgeselin teknik kadrosundan yer alan ses ekibi İbrahim Kepir, Yiğit Güler, ışık ekibi, Özgür Yıldız, Süleyman Özyurt ve kurgu görevlisi Egemen Özcan’a Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın ve Emirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Aktepe tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.
‘’Milli Mücadele’de Emirdağ Belgeseli’’ ne konuşmacı olarak katılan; Fikret Fıçıcı, Kadir Diker, İlyas Küçükcan, Hamza Aydoğan, Hasan Sezer, Muharrem Kubat, Aydın Zorlu Başaran, Burhanettin Çil’e; Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Şube Başkanı Ayhan Türkseven ve Şoförler Odası Başkanı Suat Er tarafından teşekkür belgeleri sunuldu. Belgeselde Milli Mücadele ağıtları söyeleyen Meltem Elçin ile Müjgan Saraç Yılmazbaş’a ödülleri verildi.
Emirdağ Kültür ve Sanat Derneği (ESAB) Başkanı Ahmet Urfalı; ‘’Emirdağ’ın Milli Mücadele’deki yeri konusunda daha başka etkinlikler düşünmekteyiz. 95. kuruluş günümüzü bir kez daha kutluyorum’’dedi.
Belgeselin izlenmesinin ardından konuklara Emirdağ bükmesi ve pasta ikram edildi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum