Reklam

Bin 400 yıllık taban mozaiği çıkan kazı alanında çalışmalar sürüyor

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ve Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Beyşehir ilçesine bağlı Yunuslar Mahallesi’nde devam eden arkeolojik kazı çalışmalarının yürütüldüğü taban mozaiği çıkan alanda incelemede bulundu..

Bin 400 yıllık taban mozaiği çıkan kazı alanında çalışmalar sürüyor
Editör: Karamanca
22 Ekim 2016 - 08:05




Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ve Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Beyşehir ilçesine bağlı Yunuslar Mahallesi’nde devam eden arkeolojik kazı çalışmalarının yürütüldüğü taban mozaiği çıkan alanda incelemede bulundu.
Beyşehir kent merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan yerleşim merkezinde ortaya çıkarılan 5 ve 6’ncı yüzyıla ait olduğu tahmin edilen taban mozaiğinin bulunduğu alanda Konya Müzeler Müdürlüğü tarafından yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar sonucu giderek genişleyen kazı alanının geçmişte önemli bir villa olduğu tahmin ediliyor. Alanda, kazı çalışmaları esnasında 500’lü yılların ortalarına ait bir sikke bulunduğu da belirtildi.
Yarar, incelemesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın üzerinde bulunulan coğrafyanın altındaki geçmiş millet veya dönemler ile tarihlere ait yaşayan insanların hayatlarını ve onların bıraktığı eserleri ortaya çıkarabilme gibi önemli bir görevi olduğunu hatırlatarak, “Konya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne bağlı Müzeler Müdürlüğümüz burada iki yıl önce bir kazı çalışmasına başlamıştı. İki yıldır devam eden bu çalışmalar sonucunda burada gözle görülür somut şeyler ortaya çıkarılmıştır” dedi.
Villa olduğu tahmin edilen alanda 500’lü yıllara ait sikke bulundu
Çalışmalarda gelinen nokta hakkında da bilgiler veren Yarar, şöyle devam etti: “Bugün, 2016 yılı itibariyle yapılan çalışmalar noktalanacağı için belediye başkanımızla beraber kazı alanına gelerek incelemelerde bulunduk. Arkadaşlarımızın yaptığı çalışmaları birlikte yerinde gördük. Hakikaten Beyşehir diğer tarihi ve kültürel değerleriyle birlikte yeni bir değere daha kavuşmuştur. Burada emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ederken Beyşehirlilerin bu esere sahip çıkacağına olan inancımı da ifade etmek istiyorum. Yaklaşık 5 ve 6’ıncı yüzyıllarda bu alanda yaşamın sürdürüldüğünü görmekteyiz. Bu bulgular buna işaret etmekte. 500’lü yılların ortalarına ait bir sikke bulunmuştur. Yine arka planda görünen karonun üzerinde bulunan tarihe baktığımızda da 570’li yılları görebilmekteyiz. Bu coğrafyanın neresine kazma vurursak vuralım mutlaka altından küçük de olsa bir tarihi eserle karşılaşmamanız mümkün değil. Bu nedenledir ki biz, Bakanlığımızın Konya’daki İl Müdürlüğü olarak bu konuda dün olduğu gibi bugün de bu çalışmaları sürdüreceğiz. Şu anda gördüğünüz bu alanın gelecek yıllarda yapılacak olan kazılarla daha ne kadar bir genişliğe kavuşacağını şimdiden ön görmemiz mümkün değildir. Çünkü bu komple bir tesis de olabilir, burasını arkadaşlarımızın bize verdiği bilgiye göre önemli bir villa olduğu kanaati şu anda hasıl olmuştur. Gelecek yıllardaki kazılarla bu kanaatler doğrultusunda bilgilerimizi pekiştireceğini tahmin etmekteyiz. İnşallah turizme katma değer sağlaması açısından da önemli bir arter olacağına olan inancımı ifade etmek istiyorum.”
“İlçenin tanıtımına katkı sağlayacak”
Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun da, ilçenin her bir karesinin buram buram tarih koktuğunu belirtirken, kaçak kazıya ilişkin yapılan bir ihbarla ortaya çıkarılan ve Müzeler Müdürlüğü tarafından başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları ile ilçenin tarihsel ve kültürel zenginliğini daha da üst noktalara taşıyacak yeni bir alanın gün yüzüne çıkarılmaya çalışıldığını söyledi. Bölgede Bizans dönemindeki 5 ve 6. yüzyıllara ait bir yapıtın ortaya çıkarıldığını dile getiren Özaltun, burasının ilçenin tanıtımı yönündeki yürüttükleri çalışmalara daha da artı bir değer katacağına inandıklarını belirtti. Özaltun, tarihi yapıtın ortaya çıkarılmasında emeği geçen ekip çalışanları ile Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ve Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli’ye teşekkür etti, kolaylıklar diledi.
Özaltun, kazı alanında yaptıkları incelemede bir ay öncesinin 3-4 katı genişleyen bir alan gördüklerini, yaklaşan kış mevsimi öncesinde buranın üzerinin kapatılarak ziyarete açılacağının belirtildiğini ifade ederek, “Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın ‘cennet ya burasıdır, ya da buranın altındadır’ dediği Beyşehir coğrafyamızın sadece günümüzde değil, geçmişte de çok değerli ve kıymetli bir coğrafya olduğunu görüyoruz. Anadolu’nun tapusunun Miryokefalon Savaşı ile bu bölgede kazanılması da bunu gösteriyor” dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum