Reklam

Sertifikalı tohum üretimi 1.5 milyon tona gidiyor

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye’de sertifikalı tohum üretiminin hızla arttığını, üretimin 1,5 milyon tona doğru yaklaştığını bildirerek, ekim dönemi yaklaşırken çiftçileri sertifikalı tohum kullanmaya davet etti..

Sertifikalı tohum üretimi 1.5 milyon tona gidiyor
Editör: Karamanca
07 Ekim 2016 - 07:33




Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye’de sertifikalı tohum üretiminin hızla arttığını, üretimin 1,5 milyon tona doğru yaklaştığını bildirerek, ekim dönemi yaklaşırken çiftçileri sertifikalı tohum kullanmaya davet etti.
TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, yaptığı açıklamada, sertifikalı tohum kullanımının kalite ve verimi büyük miktarda artırdığını ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sertifikalı tohum kullanan çiftçilere destek verdiğini ifade etti.
Sertifikalı tohum üretimi 1.5 milyon tona gidiyor
TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, 2012 yılında 647 bin ton olan sertifikalı tohum üretimi, 2013 yılında yüzde 14,9 artışla 743 bin tona çıktığını belirterek, "2014 yılında yüzde 4,4 artışla 776 bin tona, 2015 yılında yüzde 15,5 artışla 896 bin tona yükseldi. Şimdi 1,5 milyon tona doğru gidiyoruz. Ülkemizde tescilli, kayıtlı, sertifikalı, yüksek vasıflı ve iyi işlenmiş tohumlukların kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor’’ dedi.
Sertifikalı tohumun üreticiye faydalarını sıralayan Gençer, şunları kaydetti; ‘’Sertifikalı tohumlukta çeşit saflığı tamdır. İçerisinde yabancı madde ve yabancı tohum olmadığı için hangi ürünü ekmişseniz onu alırsınız. Sertifikalı tohumluklarda yüksek çimlenme kabiliyeti vardır. Yani tarlaya attığınız her tohum çimlenir. Bu sayede kuvvetli bir gelişme gösterir, bu da bazı bitkilerde dekara ekilecek tohum miktarında yüzde 25’e varan verim artışı ve tasarruf sağlayarak tohum maliyetini düşürür ve üreticiye kazanç sağlar. Sertifikalı tohum ıslah edilmiş demektir. Bu nedenle toprak rutubetinden ve gübreden yararlanma kabiliyeti sertifikasız tohumlara oranla daha yüksektir. Ekilen tohumların tamamı aynı günlerde çıkış sağladığı için tarlada dalgalanma ve boşluklar olmaz, dolayısıyla da ürün kaybı görülmez.’’
Denetim sıklığının artmasına rağmen zaman zaman taklit ambalajlar ve etiketlerle veya etiketsiz kaçak elenmiş tohumlukların satışının, dağıtımının kanunen yasak olduğunu kaydeden Gençer, üreticilerin bu ürünlere itibar etmemesini istedi.
Sertifikalı tohum kullanımın aynı zamanda üreticiye zamanda kazandırdığını ifade den TÜRKTOB Başkanı Gençer, ‘’Sertifikalı tohum kullanılırsa bitkilerin tümünün gelişmesi aynı dönemde olur böylece; bakım, çapalama, sulama, ilaçlama gibi işlemlerin yararı tam olarak kendini gösterir. Buda üreticiye zaman ve kazanç olarak geri döner. Olgunlaşma tüm bitkilerde aynı zamanda olacağından hasat kolaylığı sağlar. Çeşit özellikleri bilindiğinden ekim zamanı tam olarak ayarlanabilir ve ürünün gelişimi sırasında izlenecek olan bakım ve sulama gibi işler daha rahat planlanabilir’’ dedi.
Gençer, açıklamasını ‘’Sertifikalı tohumluk kullanılarak elde edilen ürün aynı özellik ve kalitede olacağından pazar değerleri yükselecek, bu da satış kolaylığı sağlayacaktır’’ sözleriyle tamamladı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum