Kayseri Şeker er-ge yatırımlarını sürdürüyor

Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi, Teknoloji Transfer Ofisi ile işbirliğinin ardından Avrupa Birliği ar-ge projelerine de yöneldi..

Kayseri Şeker er-ge yatırımlarını sürdürüyor
Editör: Karamanca
05 Ekim 2016 - 05:51




Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi, Teknoloji Transfer Ofisi ile işbirliğinin ardından Avrupa Birliği ar-ge projelerine de yöneldi.
1955 yılında kamu kuruluşu olarak hizmete başlayan ve 1992 yılında özelleştirilen Kayseri Şeker, Ar-Ge duyarlılığını inovatif faaliyetleriyle çerçevelendiriyor. Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’ın özellikle 2011 yılından itibaren büyük oranda kara geçirdiği Kayseri Şeker’e, 2015 yılında Ar-Ge merkezi belgesini alarak gücüne güç katma hamlesini başlattı. Bilgiye yatırım yapma amacıyla Ar-Ge merkezi kurduklarını belirten Hüseyin Akay, “Endüstriyel Ar-Ge hassasiyetimiz ve tarım, gıda ve çevre gibi alanlarda ortaya koyduğumuz çeşitli projemizle inanıyoruz ki, bilgiye yaptığımız yatırım bizlere geri dönecektir.” dedi.
Vizyon ve hedeflerini daha ileriye taşımaya başlayan Kayseri Şeker’ininovasyondaki iddiasını aşamalı olarak artırdığını belirten Hüseyin Akay, ar-ge projelerinde ürdürülebilir tarım, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir ekonomi konularındaki projelerle de gündeme geldiklerini belirtti.
Ar-Ge merkezinin, tarım, gıda, çevre ve makine alanında çok çeşitli projeleri ile büyük bir ivme yakaladığını ifade eden Akay, “Sektördeki birçok kuruluş ve TTO’larla iş birliklerinden üst düzey işler çıkarmaya başladık, Avrupa Birliği projelerine yöneldik. Dünya ülkeleriyle ortak projeler hazırlayarak çalışma alanımızı genişletmeye devam ediyoruz.” diye konuştu.
Şeker sektörü endüstrisinin dinamiklerinin, temel üreticisi olan çiftçilerden birçok küçük ve büyük ölçekli ticaret firmaları ile devam eden yapıda olduğunu belirten Hüseyin Akay, sektörün müşterilerinin ise dünya çapında en üst düzeyde kalite kriterleri koyan firmalara kadar çok geniş bir yelpazeden oluştuğunu ifade etti. Akay, “Bu kadar geniş yelpazenin içinde şeker sektörü yeri gelince ders veren hoca rolü üstlenmekte, yeri gelince de öğrenci konumuna düşmektedir. Bu anlamda yeni bilgilere kolay ulaşma fırsatı yakalayarak öğrendiklerini tatbik etmeleri önemlidir. Bu dinamiklerin aşaması, sırası ve hızı da önemli unsurlardır. Bu unsurların hepsini bir arada tutarak mükemmeliyeti yakalama hedefi doğrultusunda ilerliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Başkan Akay, sözlerini şöyle tamamladı:
“Ar-Ge merkezleri sayısı kesinlikle artış göstermelidir. Büyük şirketlere bakıldığında bunların Ar-Ge sayesinde ve kurumsal kaynakları sayesinde büyüdükleri çok net görülmektedir. Ar-Ge yapanların, bu yola girmek isteyenlerin dikkat etmeleri gereken en önemli nokta sabırdır. Endüstride sabır kavramını bilerek Ar-Ge’ye adım atmak yerinde olacaktır.
Ar-Ge’de çalışanların çok iyi eğitim almış ve uzmanlaşmış mühendis ve bilim adamı olması, özgüvenlerinin yüksek olması, bağımsız çalışabilmeleri, Uzmanlaşmış personel ile mühendislik ve akademik anlamdaki bilgiyi iyi yöneterek finans sağlayıp sağlıklı Ar-Ge yapılmalıdır. Ar-Ge personelinin motivasyonunu sağlamak ise devamlılık açısından önemlidir.
Başarılı Ar-Ge için; proje fikri ve fizibilitesi önemlidir. Tasarım sürecinin uzun olması doğaldır. Sorunun ana kaynağına yönelmek önemlidir. Güçlü bir ekip ruhu oluşması iş basamaklarının iyi planlanmasına bağlıdır.
Ticari firma olarak bizim de nihai amacımız kar miktarımızı artırmaktır. Karlılığımızı artırmanın yolunun bilgiden geçtiğine inandığımız için Ar-Ge merkezini kurduk ve şu anda bilgiye yatırım yapmaktayız. Şunu iyi biliyoruz ki bilgiye yaptığımız yatırım fazlasıyla geri dönecektir. Büyük firmalarda Ar-Ge’ye ayrılan pay cirolarının yüzde 8-10’u olduğunu biliyoruz. Bizim hedefimiz şuanda Türkiye’deki ortalamayı yakalamak ve en kısa zamanda ülkemizin de önünü açmak adına bu miktarı artırmaktır. Bu anlamda mevcut durumda ürün ve hammadde kalitesinin ve standartlarının yükseltilmesi ve maliyet düşürücü tekniklerin geliştirilmesi ayrıca yeni ürün ve yeni teknolojilerin geliştirilmesi Ar-Ge merkezimizin ve şirketimizin hedefleri arasındadır.
Ayrıca Ar-Ge yönetimi zordur ve sabır ister. Ar-Ge harcaması her zaman kar olarak geri dönmeyebilir. Bu da endüstriyel anlayışta bir risktir. Ar-Ge’de yatırımın geri dönüşümünün orta ve uzun vadede olduğunu ancak Ar-Ge sayesinde şirketimizin karlılığının katlanacağını da biliyoruz.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum