Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi'nin temeli atıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılacak Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi’nin temeli atıldı. Merkez Mezitli ilçesinde 384 bin kişiye hizmet verecek olan, 55 bin metreküp/gün kapasiteye sahip olan tesis, karbon, azot ve fosfor giderimli ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi olma özelliği taşıyor..

Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi'nin temeli atıldı
Editör: Karamanca
28 Eylül 2016 - 07:08




Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılacak Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi’nin temeli atıldı. Merkez Mezitli ilçesinde 384 bin kişiye hizmet verecek olan, 55 bin metreküp/gün kapasiteye sahip olan tesis, karbon, azot ve fosfor giderimli ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi olma özelliği taşıyor.
Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi’nin temeli, tesisin yapılacağı Kandak mevkinde düzenlenen törenle atıldı. Törene, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, MESKİ Genel Müdürü Turgut Aybak, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“Mezitli Atıksu Artıma Tesisi bu bölgede yapılan en büyük yatırım”
Törende konuşan Başkan Kocamaz, yer altındaki hizmetleri yapmadan yerin üzerindeki hizmetlerinizin hiçbir anlamı olmadığını söyledi. Mersin’deki sorunları gidermek için çalıştıklarını vurgulayan Kocamaz, “Mersin sahihlerini mavi bayraklı hale getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bütün ilçelerimizin altyapı sorunu, arıtma tesisleri, içme suyu sorunları vardı. Ama gece gündüz demenden yaptığımız çalışmalar neticesinde bugün geldiğimiz noktada, Mezitli Atıksu Artıma Tesisi bu bölgede yapılan en büyük yatırım” dedi.
Anamur Arıtma Tesisi’ni tamamlayarak hizmete açtıklarını dile getiren Kocamaz, diğer ilçelerde yaptıkları çalışmaları da şöyle anlattı: “Bozyazı’nın komple altyapısını, arıtma tesisini yaptık ve hizmete açtık. Şu anda Aydıncık’ın altyapısı bitti, arıtma tesisi inşaatına da en kısa sürede başlanıyor. Silifke’de, Atayurt’ta, Atakent’te, Kızkalesi’nde problemimiz vardı. Bu problemleri oradaki tesisleri büyüterek sonuçlandırdık. Tömük, Kargıpınarı gibi bölgelerde altyapı ve genişletme çalışmaları başladı. Erdemli’de daha önce yapılan arıtma tesisi ile ilgili genişletme çalışmaları ilave edildi. Şu anda bu bölgede çalışmalar tamamlanıyor. İçme suyu ile ilgili Tece, Davultepe bölgesinde problem çözülmek üzere. O bölgenin suyu Dedekavak’tan gelecek ve onunla ilgili kararlar da alındı, ihale çalışmaları başladı.”
Mersin’in, Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli, en stratejik bölgelerinden birisi olduğunu ifade eden Kocamaz, böylesine tarihi ve her zaman cazibe merkezi olmuş bir kente hizmet etmekten ve eksiklerini tamamlamaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti. Yapılan hizmetlerde Büyükşehir Meclisi’nde bulunan tüm siyasi parti temsilcisi meclis üyelerinin payı olduğuna işaret eden Kocamaz, “Mersin hak ettiği yere hızla geliyor. Sahilimizi temizlendikten sonra Mersin geneli mavi bayraklı turizm bölgeleri haline gelecek ve artık hiç kimse deniz kirliliğinden söz edemeyecek” diye konuştu.
Mersin’in, Mersin’de yaşayan herkesin ortak paydası olduğuna vurgu yapan Kocamaz, “Hangi düşünceden, hangi din, inanç, kökenden olursa olsun Mersin herkesin ortak paydası. Bu kent bir yerlere taşınacaksa bu kentin paydaşlarıyla taşınacak. Herkesin desteğine, duasına ihtiyacımız var. Biz istiyoruz ki, bizim önümüz açılsın, hizmetler Mersin geneline taşınsın” şeklinde konuştu.
Kocamaz, Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi’nin başta Mezitli ilçesi olmak üzere Mersin’e ve Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi.
Milletvekili Şimşek de “Mersin’in en hızı büyüyen ilçelerinden biri olan Mezitli’nin ihmal edilen altyapı problemi inşallah Burhanettin Kocamaz başkanımız ve değerli MESKİ çalışanlarının katkılarıyla bu dönemde çözülecektir. İnşallah bu dönem sonuna kadar da Tarsus’tan Anamur’a kadar bütün ilçelerimizin altyapı ve üst yapısı tamamlanacak. Mersinliler bu hizmetlerle daha temiz bir deniz ve çevreye kavuşacak” ifadelerini kullandı.
Mezitli Belediye Başkanı Tarhan ise “Mezitli açısından Mersin’de önemli bir gün. Türkiye’de birçok kentte hala pis su arıtma tesisi bulunamamaktadır. Mezitli gibi çok hızlı gelişen ve büyük bir ilçede bunun çok daha önce yapılması gerekirdi. Günümüz teknolojisi ile buraya yapılacak arıtma tesisinin gerek teknolojisi gerek yapıldıktan sonra işletmede gösterilecek özenle çevreye minimum etki yaratacağına ben inanıyorum” diyerek, MESKİ ve çalışanlarına, Kocamaz’a ve meclis üyelerine teşekkür etti.
Konuşmaların ardından kurban kesimi ve dualar eşliğinde tesisin temeli atıldı.
Tesis, Mezitli’de 384 bin kişiye hizmet verecek
Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi, ilçede 384 bin kişiye hizmet verecek. 55 bin metreküp/gün kapasiteye sahip olan tesis, karbon, azot ve fosfor giderimli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi olma özelliği taşıyor. Tesis, fiziksel arıtma, azot ve fosfor giderimli biyolojik arıtma, çamur susuzlaştırma, çamur çürütme, atık çamurdan biyogaz elde edilerek enerji üretme ve çamurun kurutularak bertaraf edilmesi ünitelerinden oluşan son teknolojiler ile donatılmış, Avrupa standartlarında ve Türkiye’de benzeri sayılı olan tesislerden biri olarak öne çıkıyor.
Proje ile yüksek seviyede çevre koruması ve Türkiye’nin AB direktiflerine uyumunu mümkün kılmak üzere, özellikle Mezitli bölgesi ve civarından kaynaklanan evsel atık suların arıtımını sağlamak hedefleniyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum