Reklam

Erdemli'de egzoz gürültüsüne esnaf tepkisi

Mersin’in Erdemli ilçesinde esnaf, trafikte özellikle modifiye edilmiş egzozu açık motosikletlere çözüm bulunması için toplantı düzenledi..

Erdemli'de egzoz gürültüsüne esnaf tepkisi
Editör: Karamanca
27 Eylül 2016 - 07:07




Mersin’in Erdemli ilçesinde esnaf, trafikte özellikle modifiye edilmiş egzozu açık motosikletlere çözüm bulunması için toplantı düzenledi.
Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki toplantıya Erdemli Esnaflar Odası Başkanı Halil Metik, Erdemli Kültür Düşünce ve Gelişim Derneği (ERKDER) Kurucu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Zeki Uğuz, Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Mitat Ceylan, Ayyıldız Gezginleri Derneği Başkanı Ferhat Adalı ile basın mensupları ve esnaf katıldı.
Toplantıda gürültü kirliliğine neden olan ve trafiği tehlikeye düşüren modifiye edilmiş motosikletler, motosikletlerin taraf olduğu akıl almaz kazalar görüşüldü. Yapılan toplantı sonunda eğitim ve kontrol mekanizmalarıyla sorunun çözümü konusunda ortak fikre varıldı.
Vatandaşlar ve ilçe esnafı egzozu açılmış ve modifiye edilmiş motosikletlerden mustarip. Konuya çözüm bulabilmek amacıyla Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası’nda biraraya gelen esnaf ve gazeteciler ise konunun eğitim ve kontrollerle çözülebileceği inancında. İlk toplantıda izlenecek yol üzerinde görüşülürken, ileri ki aşamalarda Erdemli İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Belediye Başkanı ile de görüşülmesi, fikirlerin paylaşılması kararlaştırıldı.
"İşe Eğitimle Başlamalıyız"
Toplantıda konuşan ERKDER kurucu üyesi Zeki Uğuz, Erdemli’nin sorunlarının köstek değil destek olunarak çözülebileceğini belirterek, ergen yaştaki gençlerin kendilerini ifade edebilmek için daha çok modifiye edilmiş motosiklete yöneldiğinin düşünüldüğünü söyledi. Uğuz, "Ne olursa olsun işin çözümü önce eğitim. Bu çocukları bu konuda eğitmeliyiz. Gerekirse ünlü motosiklet markalarının eğitmenlerini getirerek, gerekse trafik eğitim uzmanlarının desteğini alarak bu konuya eğilmeliyiz. Gençlerin isteği eğer kendilerini ifade edebilecekleri bir pist ise bunun yapılıp yapılamayacağını da değerlendirmeliyiz. Ama ilk önce eğitim diyorum. Her şeyden önce bunlar bizim çocuklarımız" dedi.
"Acil Çözüm Bulunmalı"
Gazeteciler adına konuşan Oktay İnce ise getirdiği kolaylıklar dolayısıyla insanların motosikletlere ihtiyaç duyduğunu, motosikletlerin ise doğru kullanıldığında park sorununa çözüm olmasının yanısıra daha birçok faydalar sağlayabileceğine dikkat çekti. İnce, "Herkes keşke bisiklet ve motosiklete binse trafik sorunları sıfıra iner. Ancak motosikleti modifiye et, orasını burasını kestir, akrobasi yap, yarış yap, çıkardığın gürültüyle insanları rahatsız et, bu çok hoş değil. İşinde gücünde olana kimsenin bir diyeceği yok. Ama insanların rahatsız edilmesine acil çözüm bulunmalı" diye konuştu.
"İnsanların Psikolojisi Bozuluyor"
Esnaflardan Özkan Akkaş da egzozu modifiye edilmiş otomobil ve motosikletlerin insanların psikolojisini bozduğunu aktararak, "İş yoğunluğu içerisinde tam da önemli bir gürüşme yaparken biranda yüksek bir gürültü bütün sinir sistemlerinizi altüst edebiliyor. Bu ise iletişim kurduğunuz insarlarla olan diyaloğunuzu bir anda koparabiliyor. Bu esnafların yaşadığı, hepimizin başına gelen genel bir sorun" şeklinde konuştu.
Düzenlenen toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Esnaflar Odası Başkanı Halil Metik ise, "Gerçekleşen bu ön toplantının ardından çözüm için Erdemli İlçe Emniyet Müdürlüğü ve ilçe belediyemizle de bir görüş alışverişinde bulunacağız. Son zamanlarda gerek esnaflarımızdan gerekse vatandaşlarımızdan gelen en büyük şikayet açık egzoz gürültüsü. Gündüz yaşanıyor, günün yorgunluğunu atmak için akşam eve çekiliyorsunuz hala gürültü devam ediyor. Bu doğru mudur? Tabi ki hayır. Arkadaşlarımızın aktardığı gibi işinde gücünde olana bir diyeceğimiz yok, ama açık egzoz kabul edilebilir değil. Çözüm hepimizin dile getirdiği gibi eğitim ve denetim" dedi.
"Akılalmaz Kazalar"
Ayyıldız Gezginleri Derneği Başkanı Ferhat Adalı ve Emlakçılar adına konuşan Sefa Gölgeli ilçede motosikletlerin taraf olduğu akıl almaz kazalara dikkat çekti. İş adamları, "Modifiye edilmiş motosikletler her gün trafikte hayalet gibi dolaşıyor. Gençlerin bu tutkusu ölümle sonuçlanabiliyor. Her yıl çok sayıda gencimizi hayatının baharında kaybediyoruz. Gençlerimize sahip çıkılmalı. Burada ailelere de önemli görevler düşüyor. Küçük yaştaki çocuklarına motosiklet vermemeliler" şeklinde konuştu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum