KOBİ'ler Ticari İstihbarat Merkezi İle Dünyaya Açılacak

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Projeler Müdürlüğü’nün, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) hibe programı kapsamında yürüttüğü ‘Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi’ projesi, pilot uygulama ile ilk meyvelerini vermeye başladı. Proje kapsamında eğitim alan firma temsilcileri, ihracatta rakiplerini daha yakından tanıyarak doğru yol haritası çizme yönünde bir adım öne geçti..

KOBİ'ler Ticari İstihbarat Merkezi İle Dünyaya Açılacak
Editör: Karamanca
28 Haziran 2016 - 08:33




Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Projeler Müdürlüğü’nün, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) hibe programı kapsamında yürüttüğü ‘Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi’ projesi, pilot uygulama ile ilk meyvelerini vermeye başladı. Proje kapsamında eğitim alan firma temsilcileri, ihracatta rakiplerini daha yakından tanıyarak doğru yol haritası çizme yönünde bir adım öne geçti.
MTSO Projeler Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘TR62 (Adana, Mersin) Bölgesi’nde Yer Alan Firmaların Rekabet Edebilirliği İçin Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi’ pilot uygulaması devam ediyor. ‘4 Adımda Nokta Atışı İhracat’ isimli pilot saha uygulamaları ile Mersin, Adana ve Tarsus’ta faaliyet gösteren 30’a yakın firma, Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi (TBİM) olanaklarını kullanarak birebir nokta atışı ihracat yapıyor. Bu sayede hiç ihracat yapmayan firmalar ihracata yönlendirilirken, ihracat potansiyeli bulunan firmalar ise kapasitelerini artırıp yeni pazarlara girme imkanı yakalıyor.
“RAKİP BİLGİLERİNE ULAŞMAMIZ ÖNEMLİ BİR IŞIK TUTUYOR”
İhracat rakamlarının düşme eğiliminde olduğu son aylarda KOBİ’lere çıkış yolu olan TBİM kapsamında eğitim alan firma temsilcileri, somut bir destek almanın mutluluğunu yaşadıklarını söylediler. Eğitime Adana’dan katılan ve yapı kimyasalları, özellikle de poliüretan malzemeler üretimi yapan bir firmanın temsilcisi Akın Kuruağaç, 30’a yakın ülkeye ihracat yaptıklarını, ancak artık daralan Ortadoğu pazarından uzaklaşmak ve yeni pazarlara açılmak istediklerini belirtti. Bu kapsamda birkaç ülkeyi takibe aldıklarını anlatan Kuruağaç, “Bu eğitim sayesinde doğru pazarlar mı takibimizde ya da bu pazarlardaki rakiplerimizin durumu nedir, onu görüyoruz. Eğitimler sırasında yaptığımız tablolara göre doğru yolda olduğumuzu görüyoruz. Gözden kaçırdığımız ülke bulunup bulunmadığını da yine bu çalışma ile görüyoruz. Rakiplerimizin detaylı bilgilerine ulaşmamız bizim girmek istediğimiz pazarda nasıl bir pozisyon almamız gerektiği noktasında önemli bir ışık tutuyor. Rakip bilgilerine ulaşmanın bir diğer önemi de rakibin çalıştığı pazarda daha az efor sarf etmenizi beraberinde getiriyor. Böylesi bir eğitimden çok memnun kaldım. Kesinlikle ihracatın sıkıntıda olduğu bu dönemde ve elbette sonrasında büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
“NOKTA ATIŞI İHRACAT GERÇEKLEŞTİREBİLECEĞİZ”
Mersin’de faaliyet gösteren ve dondurma külahı üreten bir firmanın temsilcisi olan Nurcan Yiğit de TBİM çerçevesinde aldığı eğitimi değerlendirdi. Mevcut durumda yalnızca 5 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getiren Yiğit, “Hiç girmediğimiz ancak durumlarını merak ettiğimiz ülkeler var. Özellikle komşu ülkelerimizi markaja almıştık ve bu eğitim ile bu pazarların bizim ürünlerimiz adına verimliliğini çok net şekilde görme imkanı yakalıyoruz. Ayrıca istihbarat ile aklımızda olmayan ülkelerin durumlarını da görme fırsatı yakalayacağız. Eğitimler sırasında oluşturduğumuz tabloları gördükçe nokta atışı ihracat gerçekleştirebileceğimizi anladık. Bizim hedefimiz yeni pazarlar ve TBİM’in de bu noktada doğru adres olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle destekleyici ve firmaları geliştirici bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Özellikle verilecek olan danışmanlık desteğini çok önemsiyorum. Asıl etkili sonuçların bu desteklerle birlikte alınabileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“MTSO BALIK TUTMAYI ÖĞRETİYOR”
Tarsus’ta faaliyet gösteren ve tıbbi aromatik bitkilerin üretimini yapan bir diğer firmanın temsilcisi Ali Yalçın ise eğitimle ilgili şu bilgileri verdi: “10’dan fazla ülkeye ihracatımız bulunmakta. Belirlediğimiz hedef ülkelerde faaliyetlerimizi artırmak, yeni pazarlara açılmak öncelikli hedefimiz. Bu nedenle tam da hedeflerimizle birebir örtüşen bir eğitime katıldığımı düşünüyorum. Bu eğitimlerle birlikte yalnızca rakibin değil, alıcının da detaylı bilgisine ulaşabiliyorsunuz. Zaten asıl hedefim de alıcı bulabilmek. İstediğim pazarda rekabetçi olabilir miyim onu görüyorum. Başkası satarken benim niye satamadığımı görüyorum ve ona göre pozisyon alabiliyorum. Güçlü bir istihbarat ile rakiplerimin fark etmediği yeni pazarlar bulabileceğime inanıyorum. MTSO tam da vermesi gereken bir hizmeti veriyor. Firmalara balık vermek yerine ihracatlarını artırmak adına balık tutmayı öğretiyor.”
Öte yandan, Eylül 2016’dan itibaren TBİM aracılığıyla hedef pazar analiz raporlarına, hedef müşterilere, rakip analizlerine, üretilen ürüne ilişkin uluslararası alanda uygulanan kotalara, açık ve sonuçlanan ihale bilgilerine ulaşılabileceği belirtilirken, birebir dış ticaret danışmanlığı ve eğitimi de MTSO TBİM uzmanlarından alınabilecek.


YORUMLAR

  • 0 Yorum