Bergama Sevdalıları UNESCO Günlerinde Buluştu

İzmir’in Bergama ilçesinin, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girişinin ikinci yıl dönümünde düzenlenen Bergama UNESCO Dünya Mirası Günleri’nde yazar, tarihçi ve araştırmacılar kentte buluştu..

Bergama Sevdalıları UNESCO Günlerinde Buluştu
Editör: Karamanca
22 Haziran 2016 - 11:10




İzmir’in Bergama ilçesinin, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girişinin ikinci yıl dönümünde düzenlenen Bergama UNESCO Dünya Mirası Günleri’nde yazar, tarihçi ve araştırmacılar kentte buluştu.
İzmir’in ilk UNESCO Dünya Mirası Kenti olan Bergama ilçesi, UNESCO Dünya Mirası Günleri’nde yazar, tarihçi ve araştırmacılara ev sahipliği yaptı. Bergama Ticaret Odası Tesisleri, tarihi tonozda gerçekleştirilen etkinliğin ilk gününde araştırmacı yazar İlhan Pınar yeni kitabı “Seyyahların Gözüyle Tarih İçinde Bergama” isimli kitabını katılımcılara tanıttı.
1671-1892 yılları arasında Bergama’ya seyahat eden gezgin ve araştırmacıların notlarından ve onların gözünden Bergama’yı anlatan yazar İlhan Pınar, günümüzde Bergama’nın sahip olduğu değerler ve Bergama’da yaşanan gelişmeler konusunda da bilgiler sundu.
SEYYAHLARIN GÖZÜYLE BERGAMA
Kitabın 30 yılı aşkın Bergama ile ilgili yaptığı araştırmaların bir birikimi olduğunu belirten yazar İlhan Pınar, bazı kentlerin kuruldukları tarihten itibaren varlıklarını kesintisiz olarak sürdürdüklerini ve Bergama’nın da bu kentlerin başında yer aldığını ifade etti. Pınar, "Seyyahların geliş tarihi özellikle 16. yüzyılın sonu ile 17. yüzyılın başlarına denk gelmektedir. Adadan karaya doğru, İzmir körfezine uzanan bir yolculuk gerçekleştirmişler ve buradan da Bergama’ya gelmişler. Bugün hepimizin bildiği gibi Evliya Çelebi Seyahatname’sinde ve çok sayıda gezginin notlarında bu eşsiz kent konu edilmiş ve anlatılmıştır” dedi.
Etkinliğin bir diğer konuşmacısı ise eski Bergama Belediye Başkanı ve yazar Sefa Taşkın oldu. Yeni kitabı Luviya’yı tanıtan ve bir söyleşi gerçekleştiren Taşkın, Bergama’nın yakın tarihine ilişkinde bilgiler sundu. Taşkın, “Bergama’da tarihi ören yerleri yakın tarihe kadar şimdiki gibi değildi ve büyük bir kısmı toprak altındaydı. Bugün Asklepieon’u gün yüzüne çıkaran Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti müzeciliğidir. Ve araştırmacı yazar Osman Bayatlı hayatını ve servetini bu kente vermiştir. Nasıl ki Brandenburg kapısı Berlin için yapıldıysa, Big Ben Londra için yapıldıysa Zeus Sunağı’da Bergama için yapılmış. Taş yerinde ağır düşüncesi doğrudur. Ve 30 yıl önce Bergamalılar başlatmış oldukları kampanya ile Zeus Sunağı’nı geri istiyorlar ve hiç de haksız sayılmazlar. Bu istek gayet meşrudur. Meşru olmayan bu sunağın kaçırmasıdır” dedi.
"ÇOK HEYECANLI VE ANLAMLI BİR GÜN"
Etkinliğin önemine ilişkin bir konuşma gerçekleştiren Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise şöyle “2014 yılının 22 Haziran Günü Bergama için çok heyecanlı ve anlamlı bir gündü. Yaklaşık üç buçuk yıl süren çalışmaların sonunda Bergama UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Bergama Ticaret Odası, BERKSAV, Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği ve Müze Müdürlüğü, İl Kültür Turizm Müdürlüğü gibi çok sayıda paydaşımız bu sürece katkı koydular. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Ve bugün bizler için anlamlı olan günde Bergama sevdalısı yazar, tarihçi ve araştırmacılara bizlere verdikleri bilgiler için çok teşekkür ediyorum” dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum