Reklam

Bitkiler İçin Güneş Enerjisiyle Havadan Su Üreten 'Akıllı Bakıcı'

Amasya Üniversitesi’nde öğrenim gören Hilmi Yüksel’in tasarladığı ‘akıllı bitki bakıcısı’, havadan su üretip sistemdeki güneş paneli ve diğer diğer parçaların işleyişiyle bitkilerin el değmeden yetiştirilmesini sağlayacak..

Bitkiler İçin Güneş Enerjisiyle Havadan Su Üreten 'Akıllı Bakıcı'
Editör: Karamanca
18 Haziran 2016 - 06:35




Amasya Üniversitesi’nde öğrenim gören Hilmi Yüksel’in tasarladığı ‘akıllı bitki bakıcısı’, havadan su üretip sistemdeki güneş paneli ve diğer diğer parçaların işleyişiyle bitkilerin el değmeden yetiştirilmesini sağlayacak.
Kocaeli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde araştırmacı olarak görev yapan ve seralar üzerine proje tasarlayan birimde bilgisini geliştiren Hilmi Yüksel, öğrenimini sürdürdüğü Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Uzaktan Eğitim Mekatronik Bölümü’nde güneş enerjisi de kullanılarak havadan su üretip bitkinin bakımını sağlayan proje tasarladı.
Projesinin prototipini yapıp bir miktar toprağa diktiği bitkinin bakımını başarıyla sürdüren Yüksel, “Bir bitkinin ihtiyaçlarını kendi üzerinde sensörler ve diğer gözlem araçları yardımıyla anlık takip edecek, bu ihtiyaçları az olan ortamlarda bile ekonomik özel yöntemlerle üretip ayrıca dışarıdan eklenmiş olarak stokta tutulan diğer girdilerle birlikte bitkiye ihtiyacı kadar vererek bitkinin hayati ihtiyaçlarını karşılayıp gelişimini sağlayacak bir sistem planladım” dedi.
Sistemin güneş paneli, elektronik kontrol sistemi, ısı ve soğukluk üreteci sensörler, stok hazneleri ve diğer tarımsal yardımcı araçlardan oluştuğunu anlatan evli ve 3 çocuk babası Yüksel, “Güneş panelinden üretilen elektrik enerjisinin bir kısmı bataryaları şarj ederken bir kısmı peltier adındaki ısı ve soğukluk üreteci levhasını besler. Peltier levhasına uygulanan elektrik bu levhanın bir yüzeyini ısıtırken diğer yüzeyini verilen enerjinin şiddeti oranında buzlanma derecesini bulacak seviyelerde soğutur. Bitki kökü ve yapraklarından açığa çıkan doğal buharlaşmaya uğramış nemli hava ortam havasıyla da karışarak kot farkı oluşturulmuş hava kanalından doğal olarak geçer. Kanalın içine yerleştirilmiş peltier levhasının sıcak yüzeyi hava girişine ayarlanmıştır ve nemli havada ilk önce burada ısınır. Daha sonra kanalı takip ederek levhanın soğuk yüzeyiyle temasa geçer ve yoğuşmaya uğrayarak su damlacıkları üretilir. Bu damlalar süzülerek altta bulunan su haznesinde birikir. Sistem kontrol ünitesi sensörler yardımıyla toprak ve yaprak nemini sürekli ölçer. Bitkiye su verilmeyi gerektiren değerleri algıladığı an itibariyle bitki özelliğine göre önceden programlanmış miktarda suyu biriken su haznesinden alarak bitkinin köküne damlatıcılar yardımıyla verir. Yine sisteme eklenmiş olan diğer algılayıcılar ile bitki ortamındaki ısı veya soğuklanma belirlenip fan yardımıyla peltierin soğuk veya sıcak tarafından ihtiyaç kadar alınarak bitkinin nefes ortamına aktarılır. Güneş panelinin üretme değerlerinden veya eklenecek diğer algılayıcıyla yardımıyla güneş ışınlarının şiddeti algılanarak gerekiyorsa bitkiye gölgeleme perdesi mekanik olarak açılması suretiyle gölgeleme uygulanır. Kamera veya hareket algılayıcı sensörler yardımıyla bitki üzerinde haşere algılaması yapılır. Bitki özelliklerine göre önceden haznesine konulmuş olan ilaç yine kontrol ünitesinin karar vermesiyle veya programlanmış periyotlu püskürtücüler yardımıyla bitki ilaçlanır” diye konuştu.
Milli savunma, ulaştırma ve güvenlik alanlarında da farklı projeleri olduğuna değinen 43 yaşındaki Yüksel, ebatları büyütülebilecek sistemin ormanlarda yeni fidan dikiminde fidanları koruyup ortamında tutundurma sağlanana kadar takip etmeye yaramasının yanı sıra tatil planları yaparken saksılarını komşularına emanet etmeyi düşünenler tarafından da kullanılabileceğini söyledi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum