Reklam

Nesli Tehlikede Olan Çöl Varanı Şanlıurfa'da Görüntülendi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çöl varanlarıyla ilgili, "Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan bu tür, Türkiye’de Şanlıurfa ve Şırnak’ta sınırlı bir alanda görülebiliyor. Bu türlerin korunması maksadıyla Bakanlık olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi..

Nesli Tehlikede Olan Çöl Varanı Şanlıurfa'da Görüntülendi
Editör: Karamanca
18 Haziran 2016 - 07:26




Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çöl varanlarıyla ilgili, "Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan bu tür, Türkiye’de Şanlıurfa ve Şırnak’ta sınırlı bir alanda görülebiliyor. Bu türlerin korunması maksadıyla Bakanlık olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ekipleri, nesli tehlike altında olan yavru çöl varanını Şanlıurfa’da yakından görüntüledi. Sürüngenler sınıfının içinde dev kertenkeleler ailesinden olan çöl varanları Şanlıurfa’nın endemik türleri arasında yer alıyor. DKMP Genel Müdürlüğü’ne bağlı av koruma ekipleri Şanlıurfa’da Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda görev yaparken yavru çöl varanına rastladılar. Bu endemik türün yakından görüntüsünü elde eden koruma ekipleri yavruların büyümeye başladığını tespit ettiler. Çöl varanlarının kafaları vücutlarına oranla küçük yapıda, burun delikleri gözlerine yakın ve gövdeleri açık kahverengi, gri ve sarı renktedir. Çiftleşme dönemleri Mayıs - Haziran ayları olan çöl varanlarının yavrularının boyu yaklaşık 25 santim olup, bu türler ortalama 8 yıl yaşarlar.
Kısa bir zaman önce çöl varanlarının doğal yaşam alanları tarım arazisine dönüştürülüp, bu türler dış görünüşünden dolayı zehirli zannedildiği için öldürülüyor ya da derisi için katlediliyordu. Yapılan çalışmalar sonucunda bu hayvanların zararlı olmadığı hatta zehirli yılanları ve haşereleri yiyerek yaşam döngüsüne fayda sağladıkları bilinci vatandaşlara aşılandı ve çöl varanlarının korunmasında yerli halkın da desteği sağlandı.
Çöl varanının tabiatta kemirgenler, sürüngenler, kuşlar ve bunların yumurtalarıyla beslendiğini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan bu tür, Türkiye’de Şanlıurfa ve Şırnak’ta sınırlı bir alanda görülebiliyor. Bu türlerin korunması maksadıyla Bakanlık olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vatandaşlarımız da bu tür hayvanlar konusunda daha dikkatli olmalılar. Zaten biz bu türlerle alakalı halkımızı bilgi sahibi yapmak için çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum