Yozgat'ta Hititlerin Heykel Atölyesi Açık Hava Müzesine Dönüştürülecek

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Yeniyer Belde Belediye Başkanı Osman Yılmaz, beldelerine yer alan 3 bin 400 yıllık Hitit Atölyesi ve Hitit kalıntılarını turizme kazandırmayı hedeflediklerini söyledi..

Yozgat'ta Hititlerin Heykel Atölyesi Açık Hava Müzesine Dönüştürülecek
Editör: Karamanca
13 Haziran 2016 - 14:00




Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Yeniyer Belde Belediye Başkanı Osman Yılmaz, beldelerine yer alan 3 bin 400 yıllık Hitit Atölyesi ve Hitit kalıntılarını turizme kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.
Yeniyer Belde Belediye Başkanı Osman Yılmaz, Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Yeniyer beldesi eski adıyla Karakız Ahmet Fakılı bölgesinde milattan önce 1200 ve 1400 yılları arasında Hititlerin ilk yerleşkesi ilk heykel atölyesinin olduğu tespit edildiğini belirterek, “Bunu akademik kişilerin yapmış olduğu araştırmalar neticesinde ortaya konulmuştur. Devasa eserlerin bulunmaktadır. Burasının Yozgat ve ülke turizmine kazandırılması için elimizden gelen gayreti göstererek ciddi bir ivme kazandık. Gelinen noktada topografik plan yapılarak ülke turizmine kazandırmak için mevcuttaki bulunan eserlerin açık hava müzesi yapılarak açık hava müzesinde sergilenmesini hedefliyoruz. Daha sonra da bu alanda bir kazı çalışmasının başlatılması istiyoruz. Bu konu ile ilgili Müzeler ve Kazılar Genel Müdürlüğü, Kayseri ve Sivas anıtlar bölge müdürlüğü, Yozgat Müze Müdürlüğü ve Kültür Turizm il müdürlüğü bu alanla ilgili ciddi çalışmalar yaptı. İnşallah son aşamalara gelindi” dedi.
Kaçak kazılar neticesinde 30 tarihi eserin bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, “Bilimsel kazılarla bu eserlerin sayısı artacaktır. Akademik hocaların yaptığı tespitlerle yüzlerce eser var. İşlem görmüş taşlar aslan, ibrik, deve, kupa, kazan tavuk gibi buna benzer hayvansal figürler var. Bu eserleri açık hava müzesi yaparak ülke turizmine kazandırmak istiyoruz. Buradaki eserler gün yüzüne çıktığında hem ülke hem de Yozgat turizmine büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Yozgat Müze Müdürü Hasan Kerim Şenyut, bölgenin Hitit heykel atölyesi alanı olarak sit alanı olarak ilan edildiğini belirterek, “2009 yılından beri burası sit alanı olarak koruma altına alındı. İnşallah ileride Bozok Üniversitesi tarafından bir çalışma olursa Hitit tarihinin Yozgat’taki ayağını aydınlatmamıza çok yardımcı ve olacaktır diye düşünüyorum. 3 bin yıllık bir tarihi olduğunu söyleyebiliriz. Karakız beldesi, Hitit İmparatorluğunun yukarı ülke denen merkezinde. Hattuşaş’a çok yakın bir mesafede çok rağbet gören yer. Bu tür heykel atölyeleri yapı malzemelerinin alındığı taşlar için çok önemli bir yerleşim yeridir” şeklinde konuştu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum