Reklam

Savunma Sanayinde Gözler, Güneydoğu Asya Ve Ortadoğu Pazarında

TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi toplantısına katılan Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, sektörün Güneydoğu Asya ve Pasifik pazarlarına ağırlık vermesi gerektiğini söyledi. Ortadoğu ve Afrika’da da ortaya çıkan krizler sonrasında önemli bir pazar oluştuğunu ifade eden Demir, 2015 yılı itibariyle Türk savunma sanayinin Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir mesafe kat ettiğini belirterek, daralan iç ve dış pazara rağmen sektörün 5 milyar dolarlık satış rakamına ulaştığını anlattı..

Savunma Sanayinde Gözler, Güneydoğu Asya Ve Ortadoğu Pazarında
Editör: Karamanca
02 Haziran 2016 - 08:34




TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi toplantısına katılan Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, sektörün Güneydoğu Asya ve Pasifik pazarlarına ağırlık vermesi gerektiğini söyledi. Ortadoğu ve Afrika’da da ortaya çıkan krizler sonrasında önemli bir pazar oluştuğunu ifade eden Demir, 2015 yılı itibariyle Türk savunma sanayinin Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir mesafe kat ettiğini belirterek, daralan iç ve dış pazara rağmen sektörün 5 milyar dolarlık satış rakamına ulaştığını anlattı.
TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi Ankara’da toplandı. Meclis Başkanı Yılmaz Küçükseyhan’ın yönettiği toplantıya Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, bürokratlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve özel sektör temsilcilerinden oluşan meclis üyeleri katıldı.
Sektörün 2015 yılı performansını değerlendiren Müsteşar Demir, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan istikrarsızlık ve belirsizliklere vurgu yaptı. Demir, "Dünyada ve bölgede söz sahibi bir ülke olmak istiyorsanız savunma alanındaki faaliyetlerinizi artırmak zorundasınız" dedi.
Müsteşarlık olarak stratejik planlar yapmaya devam edeceklerini anlatan Demir, sanayi katılım ve ofset faaliyetleri planlandığını ve gerçekleştirilmekte olduğunu hatırlattı. Savunma Sanayi Müsteşarı Demir, yan sanayi ve KOBİ’ler için oluşturulan kredi ve teşvik mekanizmasının güncellendiğine dikkat çekti.
3 YENİ ŞİRKET
Savunma sanayi ve havacılık için gerekli teknolojileri destekleyecek sektörel derinliğin, henüz istenilen seviyede olmadığına işaret eden Demir, kurguladıkları yeni finansal yatırım modellerine ilişkin bilgi verdi.
Üç yeni şirket kurulumundan bahseden Müsteşar Demir şunları söyledi: "Savunma Sanayileri Teknolojileri Anonim Şirketi kuruldu. Şirket savunma, havacılık, uzay ve anayurt güvenliği alanlarında ve bunlara yönelik çeşitli çalışmalarda şirket ortaklıkları yapabilecek ve faaliyette bulunan şirketleri destekleyebilecek, ortak olabilecek veya yeni şirket kurulumlarına yönelebilecek. Bunun yanında test konusunda dağınık bir yapının olduğu, mükerrer yatırımların olduğu gözlemlenmekte. Hatta süreçlerin de standardize olması ile ilgili sorunlar olduğunu bilmekteyiz. Bu bakımdan uzun zamandır bünyemizde konuşulan bu test ve değerlendirme işlemlerinin derli toplu olması ile ilgili bir faaliyet yapma arzusu vardı. Bunu hayata geçirmek üzere Türk test adında Test ve Değerlendirme Anonim Şirketi kurulması kararı aldık. Bu konuda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile temaslarımız devam etmektedir.
Öte yandan bu iki şirkete ilaveten, kamu ve özel sektör, mikro elektronik ihtiyaçlarında yerli tasarım ve üretim ile karşılayacak, yatırımları yapacak ve işletecek kamu özel sektör girişimi olan Türk Nano Anonim Şirketi kurulması kararını da almış bulunmaktayız. Söz konusu şirkete ilk aşamada 97 milyon ABD doları yatırım yapıp, savunma sanayi ve akıllı kart gibi, kamunun mikro elektronik ihtiyacının karşılanmasını hedefliyoruz. İkinci aşamada ise en az 350 milyon dolarlık ek yatırım ile ülkemizin mikro elektronik ihtiyacının, önemli bir bölümünü daha karşılamayı planlanıyoruz. Bu yatırımla yıllık yaklaşık 12 milyar dolar cari açık veren ülkemizin, elektronik sektöründe yerli katkı oranlarını önemli ölçüde artacağını, cari açığımızın azalacağını öngörüyoruz."
İHRACAT VE AR-GE’DE DURUM
Toplantıda Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği’nin (SASAD) performans anketi, ihracata yönelik teşvik çalışmaları ve Ar-Ge Reform Paketi’ne ilişkin olarak da sunumlar gerçekleştirildi.
SASAD Genel Sekreteri Hüseyin Baysak’ın yaptığı sunumda sektörün yurt dışı satışlarının bölgesel olarak dağılımına bakıldığında Amerika ve Avrupa’da bir miktar gerileme, Uzakdoğu, körfez ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ve Latin Amerika pazarlarında ise güçlenme eğilimleri göze çarptığını anlattı. Sektörün 2015 yılı performansının 2014’ün tekrarı olduğunun altı çizildi.
Ar-Ge Reform Paketi sunumunda ise araştırma geliştirme harcamalarının arttığına işaret edilirken bu yöndeki 2023 hedeflerinin yakalanması için yüzde 32’lik bir büyümeye ihtiyaç bulunduğu ifade edildi. Meclis üyeleri her şeye rağmen hedeflere ulaşma yönünde çaba gösterileceğini vurguladı. (BC-MK-Y)


YORUMLAR

  • 0 Yorum