Iğdır Üniversitesi'nde Her Öğrencinin Bir Tarlası Var

Iğdır Üniversite Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğrencileri, kendilerine tahsisi edilen tarlalarda uygulamalı bitki yetiştirme fırsatı buluyor..

Iğdır Üniversitesi'nde Her Öğrencinin Bir Tarlası Var
Editör: Karamanca
27 Mayıs 2016 - 10:19




Iğdır Üniversite Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğrencileri, kendilerine tahsisi edilen tarlalarda uygulamalı bitki yetiştirme fırsatı buluyor.
Iğdır Üniversite Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nde öğrenim gören 51 öğrenci, üniversitenin Melekli beldesinde bulunan uygulamalı tarım arazisinde kendilerine tahsis edilen iki metrekarelik tarlada yetiştirdikleri bitkilerle uygulamalı eğitim fırsatı buluyor. Konu hakkında açıklamada bulunun Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Süleyman Temel, öğrencilere tarla bitkileri dersini teorik öğrenimin yanında arazide uygulamalı olarak da verdiklerini belirtti. Üniversitelerine ait arazide 51 öğrencinin her biri için iki metrekarelik tarla ayırdıklarını belirten Temel, “Öğrencilerimizin her birine yetiştirmek üzere bir bitki verdik. Öğrencilerimizi üniversitemizin araçları ile buraya haftada bir getirerek; toprak işlemeden tohum yatağı hazırlığı, ekim derinliklerinden sera arası mesafesi, ne kadar azot fosfor atılmasını ve ne kadar su verilmesi gerektiği gibi tüm akromatik kültürel çalışmaları, yabancı ot mücadelesini burada uygulamalı veriyoruz. Öğrencilerimiz tarlası ve yetiştireceği bitkiyi burada bizzat kendisi başında durarak, teorik dersini uygulamalı olarak pekiştirmektedir. Ayrıca burada önemli olan bir diğer hususta; 51 öğrencinin ayrı bitkisi var. Yani öğrenci kendi bitkisiyle ilgilenirken, diğer arkadaşının da yetiştirdiği bitkiyi nasıl yetiştirildiği konusunda da tecrübe edinmiş oluyor. Yani öğrenci burada ayni anda 51 bitkiyi birden yetiştirilmesine şahit oluyor. Bu da eğitici güzel bir paylaşım oluyor. Bu da gelecekte mesleki hayatında tecrübe kazanmasına büyük etken oluyor” dedi.
“IĞDIR OVASI VE İKLİMİ EĞİTİMİMİZE FIRSAT SUNUYOR”
Iğdır Ovası’nın verimli olması ve mikrokilimal iklime sahip olmasının bu tür eğitim vermelerine fırsat verdiğini kaydeden Temel, “Bölgemizde başka bir üniversitede eğitim veren bir arkadaşım buranın böylesi uygulamalı eğitim için çok müsait olduğunu söyledi. Kendilerinin böyle fırsatı olmadığını, çünkü havaların tam ısındığı süreçte okulun bittiğini ve kendilerinin bu çalışmayı öğrenciye yaptıramadıklarını anlattı. Burada mart ayının ortalarında toprakta işleme ve ekim dönemleri başlatılabilinir. Dolaysıyla bu bizim için bir avantaj. Öğrencilerimiz yetiştirdiği bitkiyi dönem sonuna kadar geliştiğini görmüş oluyor. Bu da arazide yapacağımız uygulamalı eğitimize büyük katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.
Kendilerine tahsis edilen tarlada toprakla uğraştıklarını, bitki yetiştirdiklerini anlatan öğrenciler ise, böylesi eğitimin kendileri için faydalı olduğunu belirttiler.


YORUMLAR

  • 0 Yorum