Azerbaycanlı Yazarlar Kırşehir'de Edebiyat Severlerle Buluştu

– Azerbaycanlı yazarlar Anar Rızaev, Reşat Macidov ve Pervin Nuraliyeva, Kırşehir’de düzenlenen panelde edebiyat severlerle buluştu

Azerbaycanlı Yazarlar Kırşehir'de Edebiyat Severlerle Buluştu
Editör: Karamanca
24 Mayıs 2016 - 21:11




– Azerbaycanlı yazarlar Anar Rızaev, Reşat Macidov ve Pervin Nuraliyeva, Kırşehir’de düzenlenen panelde edebiyat severlerle buluştu.
Azerbaycanlı yazar Anar Rızaev, Azerbaycan Yazarlar Birliği üyesi yazar İmdat Avşar’ın yönettiği “Azerbaycan Edebiyatında Ebedi Nesiller Arasında İlişkiler” panelinde edebiyat severler ile buluştu. Rızaev, Cacabey Meydanı’nda katıldığı söyleşide, gazeteci Hasanbey Zerdabi tarafından çıkartılan ve yeniliği, eğitimi ve kültürü yayan "Ekinci" gazetesinin Azerbaycan milli basınının gelişmesinde önemli rol oynadığını söyledi. Rızaev, Türk edebiyatında nesrin başlangıcı sayılan Azerbaycan nesrinin ilk örnekleri, Abbaskulu Ağa Bakihanov’un ‘Kitabı Esgeriyye’si ve yine Mirze Fetheli Ahundzâde’nin ‘Aldanmış Kevâkib’ romanının Türk dünyasının ilk romanı olmasının önemli olduğunu ifade etti.
Hüseyin Bey Alizade ve ömrünün bir kısmını Türkiye’de, bir kısmını Azerbaycan’da geçiren Atatürk’ün yakın çalışma arkadaşı Ahmed Agayev’in Azerbaycan edebiyatı ve Türk dünyasında önemli yazarlar olduğunu anlatan Anar Rızaev, Türk dünyası edebiyat alanında çağdaşlaşmak, İslamlaşmak ve Türk ulusu olmanın ilk temel taşlarının atıldığını belirtti. Anar Rızayev, Mirze Celil Mehmqedkuluzâde’nin aslında Sovyet hayranı sol görüşlü bir aydın olduğunu belirterek, bir tren istasyonunda Mirze Celil’in yaşadığı anıyı aktardı. Rızaev, Mirze Celil Mehmedkuluzâde’nin devlet memurları için bilet satılan gişede hiç kimse yokken diğer bilet gişesinde yüzlerce sıradan halkın kuyruk olduğunu görünce o günün pişmanlığını yaşadığını söyleyerek Nazım Hikmet’in de büyük hayaller içinde gittiği Sovyet ülkesindeki hayal kırıklığı ve pişmanlıklarından söz etti.
Panelde konuşan Reşat Macidov ve Pervin Nuraliyeva da Kırşehir’de bulunmaktan dolayı memnuniyetlerini ifade etti. Reşat Macidov, Reşat Nuri Gültekin’in eserlerinin Rusça’ya çevrildiğini, anne ve babasının Azerbaycan’da okuduğu romanlardan etkilenerek adının Reşat konulduğunu söyledi.
Panel sonunda Azerbaycanlı edebiyatçılar kitaplarını imzaladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum