Çiğdemli Köyü'nde Bizans Dönemine Ait Kilise Buluntusu

Karaman sınırları içerisinde devam eden epigrafi çalışmaları kapsamında

Çiğdemli Köyü'nde Bizans Dönemine Ait Kilise Buluntusu
Editör: Karamanca
05 Mayıs 2016 - 08:42




Karaman sınırları içerisinde devam eden epigrafi çalışmaları kapsamında Merkeze bağlı Çiğdemli Köyü’nde çiftçiler tarafından tarla kenarına sürüklenen yazıtlı blok’un Bizans dönemine ait Hristiyan tapınağının kapı lentosu olduğu öğrenildi.

50 santim yüksekliğindeki mimari parça, 177 santim eninde ve 65 santim derinliği bulunuyor. Çiğdemli Köyü’nde çiftçilik yapan Mustafa Yüksel tarafından Karaman Doğa Sporları ve Fotoğraf Derneği (KARDOF) başkanı Fadei Erkocaoğlu’na bildirilen blok, Kardof yetkililerince incelenerek Müze müdürlüğüne bildirildi.

Müze Müdürü Abdulbari Yıldız’ın başkanlık ettiği bir heyet inceleme yapmak üzere Çiğdemli Köyü’ne gitti. Heyete, Arkeologların yanı sıra Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nden Yrd. Doç Dr. Mehmet Alkan,  Kardof başkanı Fedai Erkocaoğlu, Başkan yardımcısı İsmail Öcal katıldı.

Yapılan incelemede yazıtlı blok’un bulunduğu tarlaya yakın bir bölgeden sürüklenerek yol kenarına kadar getirildiği tespit edildi. Ayıca blokun kilise kapı lentosu olduğu ifade edildi. Blokun üzerindeki yazıyı inceleyen Yrd. Doç. Dr. Mehmet Alkan, Orta bölümünde Haç işareti bulunan taşın sağ ve sol bölümleri kırık olduğundan metinlerde eksiklik olduğu belirtti. Taşın sağ ve sol kısımlarında yedişer satır yazı bulunuyor. Parçaları eksik olduğundan tam bir anlam çıkmayan blok üzerinde; ‘’Kutsal İsa, Mezar, Tapınak, Saygıdeğer’’ gibi kelimeler yazılmış.

Ayrıca, Hristiyanlarca önemli bir isim olan ve halen Avrupa’da adına yüzlerce kilise inşa edilen ‘Nikolaos’ isminin yazıldığı kapı lentosunda, Makedon dilinde Şubat ayı anlamına gelen ‘Dystros’ yazıyor. Yrd. Doç. Dr. Alkan, olay yerinde okunan bu kelimelerin devamında mimari parça üzerindeki diğer yazıların ne anlama geldiğini araştırmak üzere fotoğraf ve yazının örneğini aldı.

Bizans Dönemine ait olduğu belirtilen tapınağa ait kapı lentosu bulunduğu tarladan Müze yetkilileri tarafından Çiğdemli Köyü’ne getirildi. Yazıtlı blokun eksik parçalarının bulunması durumunda tam anlamıyla ne yazdığı ve hangi tarihte yapıldığı anlaşılabilecek.

 

Özel Haber / Karamanca.net / Be. Ra

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları