Reklam

Yargıtay, Grizu Faciasındaki 4 Sanıkla İlgili Beraat Kararını Bozdu

Zonguldak’ta 17 Mayıs 2010’da TTK Karadon Müessese Müdürlüğü’nde meydana gelen, 30 maden işçisinin öldüğü ve 11 kişinin yaralandığı grizu faciasında tutuksuz yargılanan 28 sanıktan 5’i hapis olmak üzere 19’una verilen beraat kararı onanırken, olayda kusurları bulunmasına rağmen ceza verilmeyen 4 sanığın beraat kararı ise bozuldu

Yargıtay, Grizu Faciasındaki 4 Sanıkla İlgili Beraat Kararını Bozdu
Editör: Karamanca
29 Nisan 2016 - 15:00




Zonguldak’ta 17 Mayıs 2010’da TTK Karadon Müessese Müdürlüğü’nde meydana gelen, 30 maden işçisinin öldüğü ve 11 kişinin yaralandığı grizu faciasında tutuksuz yargılanan 28 sanıktan 5’i hapis olmak üzere 19’una verilen beraat kararı onanırken, olayda kusurları bulunmasına rağmen ceza verilmeyen 4 sanığın beraat kararı ise bozuldu.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında, YapıTek taşeron firmasında çalışan işçilerden 30 işçi öldü, 11 işçi yaralandı. Zonguldak 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, YapıTek ortağı Halim Köse ile YapıTek Proje Sorumlusu Kadir İpek’e 10’ar, dönemin Karadon Müessese Müdürü, TTK Genel Müdür Yardımcısı İsmail Güner’e 6 yıl 3 ay, Karadon Müessese Müdür Yardımcısı Yusuf Ünlütürk ile TTK İnşaat Emlak Daire Başkanı Mustafa Küçük’e de 5’er yıl hapis cezası verdi. Diğer 23 sanığın ise beraatlerine karar verildi.

“İŞ KAZALARI YÖNÜNDEN AVRUPA’DA 1’İNCİ DÜNYADA 3’ÜNCÜ SIRADAYIZ”
Bazı ölen madenci yakınlarının avukatı Mehtap Cabak Özcan, kararla ilgili şöyle konuştu:
"Yargıtay, 4 sanık yönünden kararın bozulmasını istedi. Kusurlarının bulunduğunu ve beraatlerini hatalı buldu. Diğer sanıklar yönünden kararı onadı. Taşkın Oruç ve Özcan Güneyoğlu gaz izleme istasyonunda görevliydi. Bunların olayda kusurlu olduklarını biz davanın başından beri söylüyorduk. Bu görevlilerin tespiti hukuka uygun oldu ancak karar tümüyle istediğimiz gibi bir karar değil. İş kazaları yönünden Avrupa’da 1’inci dünyada 3’üncü sıradayız. Bu tür kazalara verilen cezalar caydırıcı olması gerekiyor."

YORUMLAR

  • 0 Yorum