Reklam

'kut-ül Amare' Bursa Kent Müzesi'nde

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 100

'kut-ül Amare' Bursa Kent Müzesi'nde
Editör: Karamanca
29 Nisan 2016 - 15:00




Bursa Büyükşehir Belediyesi, 100. yılında Kut zaferini ‘Unutulmuş Bir Zafer’ adlı özel sergiyle anıyor. Sergi, ‘Kut ül Amare ‘29 Nisan 1916’ başlığıyla Bursa Kent Müzesi’nde açıldı.
Yüz yıl önce dünya tarihine bir kahramanlık destanı olarak yazılan Kut Zaferi’ni hatırlatan sergi, Necmettin Özçelik’in metin ve arşivinden yararlanarak hazırlandı. ‘Unutulmuş Bir Zafer’ adlı özel sergi, ‘Kut ül Amare ‘29 Nisan 1916’ başlığıyla Bursa Kent Müzesi’nde tarihi bir gerçeğe ışık tutacak. Serginin açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, ‘Kutül Amare’nin tarihini anlattı. 1. Dünya Savaşı’nın üzerinden 100 yıl geçtiğini söyleyen Karlık, “Bizler düne kadar Çanakkale Zaferi üzerinden tarih okumaları yapıyorduk. Ancak unuttuğumuz, daha doğrusu unutturulan bir zaferimiz daha vardı 100 yıl önce, Kutül Amare… Osmanlı ordusu o zamanlar hem Çanakkale ve SarıkamışKafkas cephelerinde hem Irak Suriye Filistin Hicaz Yemen cephelerinde hem de Romanya, Makedonya ve Galiçya cephelerinde savaş verdi. İki büyük destansı zaferle çıkıldı bu savaşlardan. Biri Çanakkale diğeri de Kut zaferi” dedi.
Başkanvekili Karlık, Kut’un teslim alınmasıyla orduya tebrik mesajı yayınlayan Halil Paşa’nin o günün ‘Kut Bayramı’ olarak kutlanmasını istediğini de anlatarak, “Kutül Amare zaferi 1952 yılına kadar Kut Bayramı olarak kutlanıyordu ancak daha sonra kutlamalara son verildi. Bölge Kanuni Sultan Süleyman zamanında Osmanlı’ya dahil oldu. 1914 yılında İngilizler Basra körfezinden başlayarak Irak’a müdahale edip Irak’ı ele geçirmeyi planladılar. Bunu başardıkları zaman bir çok gelişme İngilizlerin lehine olacaktı. 15 Aralık 1915 tarihinde Türk birlikleri kut kuşatmasını başlattı ve 4,5 aylık kuşatma zaferle sonuçlandı. Bizim için zafer olan KutÜl Amare, İngilizlerin 1. dünya savaşında yediği en büyük darbe olarak tarihe geçmiştir” diye konuştu.
Karlık, 4,5 aylık çatışmalarda Türk birliklerinin 10 bin civarında şehit, İngilizlerin de 40 binden fazla kayıp verdiğini ifade ederek, ele geçirilen tutsaklardan general ve yüksek rütbelilerin Bursa’ya, diğerlerinin ise Anadolu’nun farklı şehirlerine sevk edildiğini hatırlattı. İngiliz ordusundaki Hintli Müslüman erlerin halifelik makamına bağlılıklarını artırmak maksadıyla diğer esirlerden ayrılarak Bursa’ya getirilip burada özel muamele gördüklerini anlatan Karlık, açıklamasını, “Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi’nde açılan Kut Ül Amare zaferi sergisi, tarihimizdeki bu önemli zaferi anlamaya atılan değerli bir adım olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmasının ardından Başkanvekili Karlık, açılışını yaptığı sergiyi gezerek, fotoğraflar hakkında bilgiler aldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum