Reklam

Barutçu Hanı Tarihi Dokuyla Kimliğine Kavuşturuluyor

Şanlıurfa’nın tarihi bölgelerinde çalışmalarını sürdüren Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin Barutçu Hanı’ndaki restore uygulaması devam ediyor

Barutçu Hanı Tarihi Dokuyla Kimliğine Kavuşturuluyor
Editör: Karamanca
29 Nisan 2016 - 13:30




Şanlıurfa’nın tarihi bölgelerinde çalışmalarını sürdüren Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin Barutçu Hanı’ndaki restore uygulaması devam ediyor. Geçmişi 16. yüzyıla kadar dayanan 3 katlı Barutçu Han ve Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi alanlarda yaptığı çalışmalar halkın da takdirini topluyor.
Tarihsel ve kültürel projelere verdiği önemle Şanlıurfa’nın turizmde hak ettiği yere gelebilmesi için çalışmalarını sürdüren Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, deforme olmuş ve atıl duruma gelmiş tarihi hanları restore ederek tekrardan hayata kazandırmaya devam ediyor. Osmanlı mimarisiyle tarihi İpekyolu üzerinde inşa edilen Barutçu Hanı, dönemin önemli ticaret merkezi Urfa’da tüccarlar tarafından hem ticaret hem de dinlenme amaçlı kullanılmıştı. Tarihi Kapalı Çarşı içerisindeki Demirciler Pazarının kuzeyinde yer alan Barutçu Hanı, ayrıca Kurtuluş Savaşı döneminde cepheye gönderilen barut ve askeri malzemelerin burada tutulmasının ardından ’Barutçu’ ismini almıştı. Geçen süreç içerisinde yıpranarak tarihi dokusunu yitirmek üzere olan handa Büyükşehir Belediyesi çalışma başlatmıştı. Yarım asırdan bu yana küçük işletmelerin bulunduğu hanın tarihi özelliğine uygun bir şekilde tekrardan hayata kazandırılması için çalışmalarını titizlikle yürüten Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden çevre esnafı, çalışmaların tamamlanması ile bölge turizminin daha da gelişeceğini söyledi.
Kapalı çarşı esnaflarından Abit Aslan, "Barutçu Hanı, çarşımız için tarihi eser bir yer. Buranın yapılması ile birlikte Urfa’ya büyük katkısı olur. Buraya esnaf gelir, yerli ve yabancı turist gelir. Han, turizmin kalkınmasına büyük katkı sağlar" diyerek uygulamada emeği geçenlere teşekkür etti.
Restore çalışmalarını heyecanla takip ettiklerini belirten Pınarbaşı Mahalle Muhtarı Kenan Çullu ise, "Barutçu Hanı, Osmanlı dönemine ait bir han. Geçmiş dönemlerde kullanılamaz hale gelen bir yerdi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye’sinin çalışmaları ile birlikte turizm konusunda mahallemize ve çarşımıza büyük kazanç oldu. Büyükşehir Belediyesi’ne bu konuda çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum