Reklam

Oto Galericiler 2016 Yılından Ümütli

Mersin Oto Galericiler Derneği (MOGDER) Başkanı Bekir Selvi, ikinci el oto satışlarında, 2016 yılı ilk çeyreğinde, 2015 yılına göre bir daralma olduğunu belirterek, "İkinci el otomotiv sektörünün havaların ısınması ile birlikte hareketleneceğini düşünüyoruz" dedi

Oto Galericiler 2016 Yılından Ümütli
Editör: Karamanca
19 Nisan 2016 - 12:00




Mersin Oto Galericiler Derneği (MOGDER) Başkanı Bekir Selvi, ikinci el oto satışlarında, 2016 yılı ilk çeyreğinde, 2015 yılına göre bir daralma olduğunu belirterek, "İkinci el otomotiv sektörünün havaların ısınması ile birlikte hareketleneceğini düşünüyoruz" dedi.
İkinci el otomotiv sektörü ve otomotiv sektöründe yaşanan sıkıntıları değerlendiren Selvi, sektörde 2015 yılına oranla daralma yaşandığını belirterek, Türkiye’de ve Mersin’de ikinci el otomotiv sektörünün hak ettiği değeri görmediğini söyledi. 2016 yılı ilk çeyreğinde, 2015 yılına göre bir daralmanın söz konusu olduğuna işaret eden Selvi, "Fakat ülkede tek başına iktidarın olması ve döviz kurlarında çok fazla hareketliliğin olmaması, bir taraftan da borsanın ciddi şekilde yukarıya doğru ivme kazanmasından dolayı 2016 yılında piyasaların daha hareketleneceğini düşünüyoruz. 2. el otomotiv sektörünün havaların ısınması ile birlikte hareketleneceğini düşünüyoruz. Eskiden insanlar araç almakta zorlanırken, şu anda kredi faiz oranlarının düşmesi insanları araç almaya itiyor. Özellikle 2015 yılına baktığımızda Türkiye’de yaklaşık 4 milyon civarında 2. el aracın el değiştirdiğini görüyoruz. Tabi bunlar resmi rakamlar, bir de bunların yanında resmi olmayan gayri resmi dediğimiz satışlarda mevcut. 2016 yılının henüz ilk çeyreğindeyiz. Bu daralma sürecinin 2. ve 3. çeyrekte ve yıl sonunda ortadan kalkacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Sıfır otomotiv sektöründe olanların da ikinci el araç satmalarının, 2. el araç sektöründekilere ciddi anlamda sekte vurduğunu ifade eden Selvi, şöyle devam etti; "Özellikle vergi vermeden alım satım yapan kişilerin oto galericilik mesleğini icra etmesi sektöre ciddi anlamda zarar veriyor. Biz burada vergi ödeyip, işçi çalıştırıyoruz ve emek harcıyoruz. Fakat duruma baktığımızda, vergi ödemeden, hiçbir emek harcamadan alım satım yapanlar bizden daha çok kazanıyor. Bu bir emek hırsızlığıdır. Özellikle Mersin’de oto galericilerin en büyük sıkıntısı, mevcut yerel yönetimlerle alakalı. Oto galericilerin şehir dışına taşınması durumundaki belirsizlikle alakalı bir nebze de olsun kendi işimize odaklanamıyoruz. Kafamızın bir köşesinde, ’acaba belediye gelip bizim dükkanımızı ne zaman kapatacak’ endişesi var. Bu konuda da özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu işi hakkaniyet çerçevesinde çözmesi gerektiğini, bizim de artık bu sorunlarla uğraşmak yerine kendi işimize odaklanarak, ürettiğimiz katma değeri daha da fazlalaştırarak, istihdamı arttırmamız gerektiğini düşünüyorum."
Mersin’de ve Türkiye’de 2. el otomotiv sektörünün hiçbir zaman hak ettiği değeri görmediğini savunan Selvi, "Bugün sıfır otomotiv bayilerine baktığımız zaman 800 bin, 1 milyon gibi rakamlar konuşulunca Türkiye’de yer yerinden oynuyor, ’çok büyük rekorlar kırıldı’ deniliyor. Ama, 2. el otomotiv sektöründe yılda 4 milyon araç el değiştirirken bu tamamen görmezden geliniyor. Özellikle oto galericilerin, bu işin vergisini veren insanlara, vergi dairesinin yapmış olduğu yanlış bir uygulama var. Bizler aldığımız her araç başına yüzde 1 KDV ödemek durumundayız. Aslında bu araçlar yurt dışından ülkeye sokulurken, yüzde 1 KDV’si alınıyor. Normalde bizim aldığımız her araç başına yüzde 1 KDV ödemek yerine, almış olduğumuz araçları satarken gelir vergisi ödememiz gerektiğini ve yüzde 1 KDV’nin çok gerekli olmadığını düşünüyorum. Burada esnafın üzerine bir kambur yüklendiğini görmekteyiz. Eğer bu sorun çözülürse sektörde ciddi anlamda hareketlilik meydana gelecektir" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum