Reklam

Türkmenistan-çukurova Yatırım Köprüsü Kuruluyor

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Başkanı Halil Avcı, iki ülkenin iş adamlarının ortak projeler gerçekleştirmeleri ve üçüncü ülkelerde birlikte iş yapacak kapasiteye kavuşmaları için gayret gösterdiklerini belirtti..

Türkmenistan-çukurova Yatırım Köprüsü Kuruluyor
Editör: Karamanca
08 Nisan 2016 - 07:26




Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Başkanı Halil Avcı, iki ülkenin iş adamlarının ortak projeler gerçekleştirmeleri ve üçüncü ülkelerde birlikte iş yapacak kapasiteye kavuşmaları için gayret gösterdiklerini belirtti.
Halil Avcı, bu hedef doğrultusunda önümüzdeki nisan ayında Antalya’da yapılacak Expo 2016’ya katılacak Türkmenistan heyetini Adana’ya davet ettiklerini vurguladı. Avcı, “Türkmen girişimci kardeşlerimizi Adana’da misafir edip, Çukurova’yı her yönüyle daha yakından tanıtmak istiyoruz. Bölgemizdeki sanayicilerimizin Türkmen iş adamlarının iş birliği içinde üçüncü ülkelerde ortak projeleri hayata geçirmesi, küresel rekabette bizleri güçlü kılacak” dedi.
ÇEYREK ASIRDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI
Avcı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu çatısında altında faaliyet gösteren Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi’nin 25 yıldır iki ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin kardeşçe bir çabayla gelişmesi için çalışma yürüttüğünü kaydetti. Halil Avcı, çeyrek asırlık süreçte Türk müteahhitlerin Türkmenistan’da toplam değeri 48 milyar doları bulan çok sayıda projeyi başarıyla gerçekleştirdiğini ifade etti.
Avcı, Türkiye-Türkmenistan arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 2.4 milyar dolara ulaştığını, bunun 1.8 milyar dolarlık kısmının ihracat olduğunu, rakamların daha da artması için uğraş verdiklerini belirtti. Türkmenistan’daki Türk yatırımlarının 300 milyon dolar düzeyine çıktığını belirten Halil Avcı, bu ülkede 16 milyon kişiye istihdam sağlandığını vurguladı.
ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDE İŞ YAPMANIN ZAMANI
Bağımsızlığının 26’ncı yılını kutlayan Türkmenistan’ın geçen yıl yüzde 4’lük büyüme sağladığını ve uluslararası düzeyde büyük itibar gördüğünün altını çizen Halil Avcı, “İş Konseyi olarak, DEİK’in temel amaçları doğrultusunda Türkiye ile Türkmenistan’ın ekonomik ilişkilerinin gelişmesi için çabalıyoruz. Bunun yanı sıra Türk ve Türkmen iş adamlarının güçlerini birleştirerek, üçüncü ülkelerde projeler üstlenmesini, iş yapmalarını sağlamayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.
DEİK olarak Türkiye ile Türkmenistan arasındaki iş birliğini geliştirme adına yürütülen çalışmalardan örnekler veren Halil Avcı, 2013 ve 2015 yılında İstanbul’da yapılan forumlarda 40 ülkeden katılım sağlandığını, 700’ün üzerinde iş dünyası temsilcisinin bu ülkedeki elverişli iş ve yatırım ortamının anlatıldığını anımsattı. Geçen yıl İzmir Enternasyonel Fuarı’na Türkmenistan’ın “özel konuk ülke” olarak katıldığını anlatan Halil Avcı, önümüzdeki Nisan ayında Antalya’da yapılacak Expo 2016’ya da bu ülkenin kalabalık bir heyetle geleceğini ifade etti.
TÜRKMEN İŞ ADAMLARI ADANA’YA DAVET EDİLDİ
DEİK olarak Türkmenistan heyetini Antalya’nın ardından Adana’ya davet ettiklerini açıklayan Halil Avcı, Türkmen iş adamlarına Çukurova’yı tanıtmak istediklerini belirtti. “Davetimizin uygun görülmesi halinde Çukurova bölgesindeki sanayi kuruluşlarını, Organize Sanayi Bölgemizdeki tesislerimizi gezdirmeyi planlıyoruz. Türkmen konuklarımızın bölgemizdeki iş insanlarına ülkelerindeki yatırım imkanlarını anlatacakları bir toplantı yapabileceğimizi de ilgili makamlara ilettik. Türkmenistan ile Çukurova arasında yatırım köprüsü kurmayı arzuluyoruz. Bu iş birliğini tesis ederek, üçüncü ülkelerde ortak projelere imza atmayı hedefliyoruz” değerlendirmesini yaptı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum