Reklam

2035 Yılında Hava Birlikleri İnsansız Olacak

Savunma Teknolojileri ve Mühendislik Anonim Şirketi (STM), geleceğin teknolojisi insansız hava araçları (İHA) sistemlerine ilişkin yol haritasını açıkladı. "İHA Yol Haritası"na göre, 2035 yılında ülkelerin hava birlikleri, insansız unsurlardan oluşacak..

2035 Yılında Hava Birlikleri İnsansız Olacak
Editör: Karamanca
13 Şubat 2016 - 08:58




Savunma Teknolojileri ve Mühendislik Anonim Şirketi (STM), geleceğin teknolojisi insansız hava araçları (İHA) sistemlerine ilişkin yol haritasını açıkladı. "İHA Yol Haritası"na göre, 2035 yılında ülkelerin hava birlikleri, insansız unsurlardan oluşacak.
Sahip olduğu mühendislik birikimiyle, yüksek teknolojileri Türkiye’ye kazandıran STM, İHA sistemlerine ilişkin kritik bir yol haritası paylaştı. Savunma sanayii, haberleşme ve lojistik gibi çeşitli görevlerde kullanılan İHA sistemlerinin derinlikli incelemelerine değinilen "STM İHA Yol Haritası"nda, İHA teknolojileriyle değişen yeni harekat konseptleri, geleceğin İHA sistemleri, bu sistemler için gereksinimler ve öngörüler ile tavsiyeler kaleme alındı. İHA sistemlerinin, insanlı hava platformlarına, uydulara ve çeşitli yer sistemlerine göre daha etkin, ekonomik, güvenilir ve emniyetli çözümler elde ettiği kaydedilen raporda, gelecekte bu sistemlerin Hava Kuvvetleri için vazgeçilmez olacağı vurgulanıyor.
İHA SANAYİSİ BÜYÜYOR
İHA sistemlerinin askeri alanda kullanımının yaygınlaşmasıyla dünyada bu sanayinin hızla büyüdüğü paylaşılan raporda, 2015 yılı Haziran ayı itibarıyla dünya genelinde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu toplam 60 ülkede, 637 firma tarafından 2 bin 115 adet farklı tipte İHA üretildiği ifade edildi. Buna göre, son 11 yıllık dönemde İHA üreten ülke sayısında yüzde 40’lık bir artış gerçekleşirken, aynı dönemde İHA üreten firma sayısında yüzde 208’lik ve üretilen İHA sayısında da yüzde 289’luk bir artış meydana geldi.
TÜRKİYE İHA SİSTEMLERİNDE GELİŞİYOR
Türkiye’de İHA sistemlerine yönelik ilk adımların 1990’lı yılların başında atıldığına değinilen raporda, özellikle 2004 yılı sonrasında Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) liderliğinde gerçekleştirilen çalışmalarla, aralarında STM’nin de bulunduğu pek çok kurum ve kuruluşun İHA sistemleri konusunda faaliyet göstermeye başladığı aktarıldı.
LAZER ENERJİ SİLAHLI İHA’LAR GELİYOR
STM’nin yol haritasında, geleceğin İHA teknolojilerine yönelik önemli öngörüler de paylaşıldı. Buna göre, günümüzde Ortadoğu’daki istikrarsızlık, Afrika’nın yeniden şekillenen yapısı, Uzakdoğu’da her gün daha da gerilen ilişkiler ile enerji, gıda ve su kaynaklı muhtemel krizler de göz önüne alındığında, Hava Kuvvetleri’nin asli unsuru olan savaş uçaklarının insansız versiyonlarının, 2035 yılı ve sonrasında sıklıkla görülmeye başlanacağı kaydedildi. Rapora yansıyan bir diğer çarpıcı tespite göre, yakın gelecekte İHA’larda lazer esaslı yönlendirilmiş enerji silahları da kullanılmaya başlanacak.
İHA TEMİN EDECEK, BÜYÜK VERİ OTOMATİK İŞLEYECEK
İHA Yol Haritası’nda öne çıkan bir diğer tespit de, çok büyük boyutlardaki verinin otomatik olarak işlenmesi ve kıymetlendirilmesine yarayan büyük veriyle ilgili rapora göre, büyük veri alanındaki gelişmelerle, mümkün olduğunca az sayıda insan kullanılarak İHA sistemlerinden alınan çok büyük boyutlardaki verinin otomatik olarak işlenmesi ve değerlendirilmesi mümkün olabilecek.


YORUMLAR

  • 0 Yorum