Reklam

Bursaspor'dan Tahkim Kuruluna İtiraz

Bursaspor Kulübü, Türkiye Futbol Federasyonu Disiplin Kurulu tarafından kendilerine verilen cezalar sebebiyle Tahkim Kurulu’na itirazlarını sundu

Bursaspor'dan Tahkim Kuruluna İtiraz
Editör: Karamanca
12 Şubat 2016 - 16:00




Bursaspor Kulübü, Türkiye Futbol Federasyonu Disiplin Kurulu tarafından kendilerine verilen cezalar sebebiyle Tahkim Kurulu’na itirazlarını sundu.
Yeşilbeyazlı kulüp, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) tarafından Medipol Başakşehir maçında yaşanan saha olayları gerekçesiyle verilen 1 maçlık seyircisiz oynama cezası ile Teknik Direktör Hamza Hamzaoğlu’na verilen 1 resmi müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağının kaldırılması için Tahkim Kurulu’na itirazda bulundu.
Bursaspor Kulübü, resmi internet sitesi aracılığıyla yaptığı duyuruda Tahkim Kurulu’na yapmış olduğu itirazları açıkladı.
Açıklamada ayrıca, 02 Ocak 2014 tarihinden bu yana Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’a verilen cezalarda yer aldı.

HAMZAOĞLU: "YAPTIĞIM DAVRANIŞ BANA YAKIŞMADI"
Teknik Direktör Hamza Hamzaoğlu’na verilen cezaya ilişkin yapılan itirazda yer alan ifadeler şöyle:
“PFDK’ya gönderilmiş olan 09.02.2016 tarihli savunma dilekçesinde de belirtildiği üzere, Teknik Direktörümüz tarafından gerçekleştirilmiş olan hareketin hakeme yönelik ve sportmenliğe aykırı olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.
Zira Teknik Direktörümüz, oyuncumuz Tomas Necid’in ikinci sarı kart görüp oyundan ihraç edilmesi üzerine, oyuncunun herhangi bir şey yapmadığını yardımcı Hakemin yanına giderek söylemiş ancak yardımcı hakem kendisini dinlemediğinden, hakemin yanına giderek sadece ’Hocam oyuncum bir şey yapmadı haksız yere oyundan attın’ demiştir. Olayın sadece bundan ibaret olduğu hakem raporunda da sabit olup, Teknik Direktörümüzün hakeme yönelik herhangi bir eleştiride dahi bulunmamasına rağmen, hakkında verilen ceza hakkaniyet ile bağdaşmamaktadır. Kaldı ki Teknik Direktörümüz, sonrasında hakemlerin yanına giderek, ’Hocam hakkınızı helal edin, pozisyonu izledim verdiğiniz karar son derece doğruydu. Yaptığım davranış bana yakışmadı, çok özür dilerim’ demiş ve pişmanlığını da sportmence dile getirmiştir. Teknik Direktörümüzün sportmenliğe aykırı olarak değerlendirilemeyecek bu davranışı sebebiyle, sonrasında dilediği özür PFDK tarafından karar verilirken dikkate alınmamıştır. Teknik Direktörümüz hakkında PFDK tarafından verilmiş olan 1 resmi müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı cezası ile 13.000,00 TL para cezasının ortadan kaldırılmasını, kurulunuz aksi kanaatte ise, Hamza Hamzaoğlu hakkında verilmiş olan cezanın ertelenmesini talep ederiz. Ayrıca 13.02.2016 tarihinde oynanacak olan Gençlerbirliği Bursaspor müsabakası nedeniyle ivedilikle karar verilmesini talep ederiz” denildi.

MADENİ PARA HAKEMİN BAŞINA İSABET ETMİŞ
1 maçlık seyircisiz oynama cezasına ilişkin yapılan itirazda yer alan ifadeler ise şöyle:
Kulübümüz hakkında taraftarların sebep olduğu saha olayları nedeniyle; PFDK tarafından 1 müsabakayı kendi sahamızda seyircisiz oynama cezası verilmiş olup, gerçekleşen saha olayları ile Kulübümüze verilen ceza göz önüne alındığında suç ve cezanın orantılılığı ilkesine açıkça aykırılık bulunduğu görülmektedir.
Temsilci ve hakem raporunda saha olayı olarak, tüm müsabaka süresi boyunca, sadece sahaya 3 adet çakmak ve bir adet madeni para atıldığı başkaca herhangi bir saha olayı yaşanmadığı belirtilmektedir. Bu atılan cisimlerden 3 adet çakmak herhangi bir kimseye isabet etmezken madeni para hakemin başına isabet etmiş ancak hakemde herhangi bir yaralanmaya sebep vermemiştir. Zira hakem müsabakayı durdurma gereği dahi görmemiş, bu olayın müsabakaya herhangi bir etkisi söz konusu olmamıştır.
Müsabaka içerisinde oyunun durmasına sebep olabilecek herhangi bir saha olayı söz konusu değilken, Kulübümüz hakkında 1 müsabakayı kendi sahasında seyircisiz oynama cezası verilmesi çok ağır bir cezadır. Kaldı ki, seyircilerin oyun alanına girdiği ve müsabakanın durmasına sebep olduğu ya da çok yoğun yabancı cisimlerin atıldığı müsabakalarda dahi Kulüplere seyircisiz oynama cezası verilmezken, Kulübümüz hakkında verilmiş olan bu ceza hakkaniyete aykırıdır.
Müsabaka normal seyri içerisinde devam etmiş, taraftarlarca sahaya atıldığı belirtilen yabancı maddeler, müdahale edilmesini gerektirecek şekilde yaralanmaya sebep olmamış, müsabaka durmamış ya da duraklatılmamıştır. Buna rağmen Kulübümüz hakkında seyircisiz oynama cezası verilmiştir.
Saha olayı olarak belirtilen söz konusu olaylar, münferiden gerçekleştirilen olaylar olup, Kulüp hakkında ceza verilmemesi gerekmektedir.
PFDK’nın 02.01.2014 tarihinden bu güne kadar geçen iki yıllık süreçte Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın FDT’nın 52/2. maddesi uyarınca saha olayları nedeni ile kurula sevkleri neticesinde vermiş olduğu kararlar incelendiğinde çok ilginç bir tablo ortaya çıkmaktadır. Saha olayları nedeni ile Fenerbahçe Spor Kulübü toplamda 12 kez, Galatasaray Spor Kulübü 13 kez ve Beşiktaş Spor Kulübü ise 10 kez disiplin kuruluna sevk edilmiştir.

FENERBAHÇE GALATASARAY MAÇI ÖRNEK GÖSTERİLDİ
Açıklamada Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın 02 Ocak 2014 tarihinden bu yana aldıkları cezalar da sunulurken, 28 Ağustos 2014 tarihinde oynanan Fenerbahçe Galatasaray karşılaşması da örnek gösterildi.

Açıklamada yer alan ifadeler şöyle:
“28.08.2014 tarihinde Fenerbahçe ve Galatasaray arasında oynanan futbol karşılaşması sonrasında düzenlenen gözlemci ve hakem raporları incelendiği taktirde ’’Sahaya toplam 189 yabancı madde (pet su bardağı ve şişesi,çakmak,madeni para, maytap,klipsli zincir halkası, muşta, bir plastik torba içinde çekirdek, meşale, ayakkabı, domates, koltuk parçası) atılması ve bu maddelerin bir kısmının yanıcı ve parlayıcı madde ile metal para olması; 11 adet meşale yakılması, bunlardan 2 adedinin yanar vaziyette sahaya atılması; 96 adet koltuğun kırılması; atılan yabancı cisimler nedeniyle müsabakanın, bir keresinde 6 dakika olmak üzere 2 kez durması; atılan cisimlerden üçünün müsabaka görevlileri ile bir futbolcuya isabet etmesi; atılan muştanın isabet ettiği görevlinin yüzündeki yaralanma nedeniyle hastaneye kaldırılması’’nın rapor edildiği görülecektir. PFDK bu karşılaşma neticesinde Galatasaray ve Fenerbahçe’ye para cezası verir iken, bu eylemlerin %1 i mahiyeti taşımayan olaylar nedeni ile kulübümüze seyircisiz oynama cezası verilmesinin izahı kabil bir tarafı bulunmamaktadır. Her iki maçın özet görüntüleri de internetten çok rahat izlene bilmektedir.
Netice itibari ile yukarıda bahsedilen kulüpler son iki yıl içinde toplamda 35 defa FDT 52/2. maddeden PFDK’na sevk edilmişler ve hiç biri bir kere dahi seyircisiz oynama cezası ile cezalandırılmamıştır.”

"VERİLEN CEZA ÇOK AĞIRDIR"
Verilen cezanın çok ağır olduğu belirtilen açıklamada ayrıca, şu ifadelere yer verildi:
"Bir çok Anadolu kulübünde de olduğu gibi mali dar boğaz ile boğuşan kulübümüz mali dengeleri kurma mücadelesi vermekte iken bizim gibi kulüpler için gelir elde edebilmek açısından İstanbul takımları ile oynanan maçların büyük önemi vardır. Şehrimizin moral dinamiği açısından 45.000 kişi kapasiteli yeni stadımızı tam kapasite ile dolmasını beklediğimiz bir maçtır Fenerbahçe maçı. Her halükarda PFDK tarafından verilen 1 müsabakayı seyircisiz oynama cezası, yaşanan olaylar karşısında verilmiş orantısız bir cezadır. Bu sebep ile PFDK tarafından verilen söz konusu cezanın kaldırılmasını talep ederiz.
Kulübümüz hakkında taraftarların çirkin ve kötü tezahüratta bulunduğu gerekçesiyle, PFDK tarafından 150.000,00 TL para cezası ve maraton ve kale arkası güney tribünü seyircilerinin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi cezası verilmiş olup, söz konusu cezanın da kaldırılması gerekmektedir.
Temsilci raporunda, Kulübümüz taraftarlarının müsabaka hakemine yönelik iki saniye süren bir tezahüratı gerçekleştirdiği belirtilmiş olup, raporda yer alan süreye bakıldığında taraftarımızın tüm müsabaka boyunca toplamda sadece 24 saniye boyunca tezahürat yaptığı görülmektedir. Futbol Disiplin Talimatı hükümleri gereğince her ne kadar, çirkin ve kötü tezahürat sebebiyle ceza verilebilmesi için devamlılık kıstası aranmasa da, tezahüratın toplu bir şekilde yapılması kıstası kulüplere ceza verilebilmesi için aranan kriterler içerisinde yer almaktadır.

"HIRSIZ HÜSEYİN TEZAHÜRATI"
Raporlara göre kötü tezahürat 23 saniye devamlılıkta ve 90 dakika boyunca toplamda 24 saniye süren ’’hırsız Hüseyin’’ tezahüratıdır. Futbol maçları 10.000lerce kişi tarafından izlenen karşılaşmalar olup grup psikolojisini yenebilmek ne yazık ki çok mümkün olamamaktadır. Eğer uygulamada bu şekilde basit cezalar verilmeye devam edilir ise taraftarların düşüncelerinde ’’Nasıl olsa federasyon öyle de böylede ceza veriliyor. Verilen cezanın mahiyeti de, tarifesi de tezahüratın niteliğine göre değişmiyor’’ düşüncesi yerleşecek ve ileride çok daha ağır küfür içeren tezahüratlar tribünlere tekrar dönecektir. Böyle bir durum ise futbolu ve kulüpleri çok daha zor duruma düşürecektir. PFDK’nun tezahüratın niteliğini değerlendirerek ceza verilip verilmeyeceğine yönelik taktir hakkını kullanması gereklidir.

"FENERBAHÇE MAÇI SON DERECE ÖNEMLİ"
Yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalarımız doğrultusunda, PFDK tarafından verilen cezalar, orantılılık ilkesine açıkça aykırılık teşkil etmekte olup, PFDK’nın 11.02.2016 tarih ve 20152016/ 659 sayılı kararı ile Kulübümüz hakkında verilmiş olan cezaların kaldırılmasına,
Kurulunuzca verilmiş olan ve emsal teşkil eden, ekteki 09.05.2015 tarihli kararında Kayserispor ile ilgili verilmiş tribün kapatma ve seyircisiz oynama cezalarının “infazı birbirini kapsar ve etkiler mahiyette olan tribün kapatma ve seyircisiz oynama cezalarının, infaz sıralamasının, cezanın infazına ilişkin meri düzenlemeler ile düzenleme eksikliği halinde dayanılan genel hukuk ilkeleri” gereğince sırasının değiştirilerek öncelikle tribün kapatma cezasının infazını sonrasında seyircisiz oynama cezasının infazına karar verilmiştir. Kulübümüzün ev sahibi olarak oynayacağı ilk müsabaka Fenerbahçe müsabakası olup, Kulübümüz açısından son derece önem arz etmektedir. Kurulunuz eğer cezalarımızın kaldırılması gerektiğinin aksine kanaatte olur ise, yukarıda bahsedilen emsal kararda olduğu gibi, öncelikle Maraton ve Kale Arkası Güney tribüne giriş yapan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle müsabakaya girişlerinin engellenmesine ilişkin cezanın infazına, sonrasında seyircisiz oynama cezasının infazına karar verilmesini talep ederiz."

YORUMLAR

  • 0 Yorum