Reklam

Sırbistan, Rusya İle Ticarette Yeni Transfer Noktası Olabilir

Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Lyayiç, Rusya ile aralarında Serbest Ticaret Anlaşması olması dolayısıyla Türk firmalarının Sırbistan’ı transfer noktası olarak kullanabileceğini söyledi

Sırbistan, Rusya İle Ticarette Yeni Transfer Noktası Olabilir
Editör: Karamanca
11 Şubat 2016 - 16:00




Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Lyayiç, Rusya ile aralarında Serbest Ticaret Anlaşması olması dolayısıyla Türk firmalarının Sırbistan’ı transfer noktası olarak kullanabileceğini söyledi.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Yönetim Kurulu Başkanları, ihracatı artırmaya yönelik olarak Sırbistan ve BosnaHersek’e inceleme gezisi düzenledi. AKİB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, bölge ihracatının artırılması ve yeni pazar fırsatlarının değerlendirilmesi amacıyla 1013 Şubat 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen inceleme gezisinde, AKİB Başkanlarından oluşan BelgradSaraybosna İnceleme Heyeti, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Lyayiç’i ve Belgard Ticaret Odası Başkanı Milivoje Miletic’i ziyaret etti. BelgradSaraybosna İnceleme Heyeti’nde, AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Uğur Ateş ve AKİB Genel Sekreteri İsmail Çetin yer aldı.
AKİB Koordinatör Başkanı Aymen, ziyarette Başbakan Yardımcısı Lyayiç’e birlikler, daralan pazarlar ve TürkiyeRusya arasında yaşanan kriz sebebiyle Rusya’nın Türkiye’ye yönelik aldığı ekonomik yaptırım kararlarının ihracatçıları nasıl etkilediği konusunda bilgiler aktardı. Başbakan Yardımcısı Lyayiç, Sırbistan’ın Rusya’ya olan coğrafi yakınlığı ve Sırbistan ile Rusya arasında Serbest Ticaret Anlaşması olması dolayısıyla Türk firmaların Sırbistan’ı transfer noktası olarak kullanabileceğini belirtti. Lyayiç, ayrıca Sırbistan’da 12 serbest bölgenin olduğunu, Avrupa Birliği ile uyum anlaşmalarının ise 2012 yılında başladığını ifade ederek, ülkelerinin Türk yatırımcılara ve ihracatçılara açık olduğunun altını çizdi.
AKİB Heyeti, Belgrad Ticaret Odası Başkanı Miletic ile gerçekleştirdiği görüşmede ise Sırbistan’da ortak yatırımlar gerçekleştirilerek çevre ülkelere ihracat yapılması konusunda mutabık kaldı.

“SIRBİSTAN VE TÜRKİYE ORTAK BİR İHRACAT BİRLİĞİ KURABİLİR”
Sırbistan gezisini değerlendiren AKİB Koordinatör Başkanı Aymen, Sırbistan’a sektörel bazda bir heyet gerçekleştirileceğini de kaydederek, “İki ülke arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesini amaçlıyoruz. Görüşmemizde ayrıca Sırbistan ve Türkiye’nin ortak bir İhracatçı Birliği kurmasının faydalı olacağı dile getirildi” diye konuştu.
Heyet, ziyaret kapsamında Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, Ticaret Müşaviri İsmail Bozdemir ve Halk Bankası Belgrad Genel Müdürü Kenan Bozkurt ile de görüşerek, ülke ekonomisi ile yatırım ve ihracat potansiyeli hakkında bilgi aldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum