Reklam

Tüsiad Yik Başkanı Özilhan: 'terör Yatırım Ortamını Zehirliyor'

TÜSİAD’ın 46’ıncı Olağan Genel Kurulu açılışında konuşan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, teröre karşı güvenli bir ortamın temin edilmesi, tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi

Tüsiad Yik Başkanı Özilhan: 'terör Yatırım Ortamını Zehirliyor'
Editör: Karamanca
11 Şubat 2016 - 12:00




TÜSİAD’ın 46’ıncı Olağan Genel Kurulu açılışında konuşan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, teröre karşı güvenli bir ortamın temin edilmesi, tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) 46’ıncı Olağan Genel Kurulu açılışında konuşan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, teröre karşı güvenli bir ortamın temin edilmesi, tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Hükümet programında önemli yer tutan yapısal reformlarda süratle mesafe alınması gerektiğini dileyen Özilhan, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi temellerinin güçlendirilmesi çerçevesinde son zamanlarda Türkiye Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin canlandırılmasını çok önemli bulduklarını belirterek, "Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinin güçlendirilmesinin bölgemizi saran yangına, belirsizlik ve kargaşaya karşı çok etkili bir savunma olduğunu düşünüyoruz. Türkiye, Ortadoğu’da halkın çok büyük bir bölümünün Müslüman olduğu bir ülke. Fakat Türkiye yönünü batıya çevirmiş bir ülke" dedi.
Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği bölgede istikrarın sağlanmasında da büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Özilhan "Ortadoğu’daki ülkelerle tarihi ve kültürel yakınlığımız, dostluğumuz ve karşılıklı güven ilişkimiz, bu ülkelerin küresel ekonomik sisteme entegrasyonunda Türkiye’yi ve girişimcilerimizi çok ayrıcalıklı bir konuma getiriyor. AB üyesi bir Türkiye’nin bölgedeki üyelerle, enerjide, sanayide, inşaatta ve diğer tüm sektörlerde kuracağı işbirliği Ortadoğu Ülkeleri, Türkiye ve AB ülkelerine inanılmaz fırsatlar açacaktır. Ayrıca gündemimizi bu fırsatlar değil, gerilimler ve tartışmalar dolduruyor. Doğu ve güneydoğuda devam eden terör hepimizin içini acıtıyor. Her gün gelen asker, polis ve sivil ölümleri, toplumda derin yaralar açıyor. Terörün önlemesi ve kamu düzeninin sağlanması şart. Fakat asayiş ve ekonomik önlemlerin yanısıra birliğimizi, bütünlüğümüzü pekiştirecek tedbirler ve önlemler gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"TERÖRÜN YOL AÇTIĞI EN BÜYÜK SORUN CAN KAYIPLARI"
Terörün yol açtığı en büyük sorun hiç şüphesiz can kayıpları olduğunu vurgulayan TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, "Bu can kayıplarının yanında söylemeye dilim varmıyor ama terör yatırım ortamını da zehirliyor. Zaten zayıf seyreden ekonomik performansı aşağıya çekiyor. Bir kez daha altını çizmek istiyorum ki içinden geçmekte olduğumuz koşullar altında kim olursa olsun herhangi bir iktidarın bütün bu karmaşa ve belirsizliklerle tek başına mücadele edebilmesi bütün bunların üstesinden gelebilmesi de mümkün değildir. Etrafımızı sarmış olan çoklu kriz ortamı karşısında ülke olarak çoklu kriz ortamı karşısında ülke olarak kendi içimizde güçlü olmamız, birlik ve beraberlik sağlamamız lazım. Toplum olarak bölünürsek, bu sorunlarla mücadele edemeyiz. Etrafımızda kaos varken içeride kaosa düşmeyelim. Ölen bir çocuğa kimin demeden beraber üzülelim. Kutuplaşmayı reddedip birbirimizi ön yargısız dinleyelim. Bu kaos ortamının üstesinden ancak böyle gelebiliriz" dedi.
Türkiye’yi 80 milyonuyla mutlu, zengin ve adil bir toplum yapacak asgari müstereklerde birleşmesi gerektiğini vurgulayan Özilhan, bunun yolu özgür bir tartışma ortamında şekillenecek yeni bir toplumsal sözleşmeden, yani yeni bir anayasadan geçtiğini belirtti.
"Bu topraklarda adaleti, refahı ve huzuru baki kılmak için asgari müstereklerimizin ne olduğunu, ifade özgürlüğüne saygı çerçevesinde etraflıca konuşup tartışalım" diyen Özilhan, ifade özgürlüğünün Türkiye’ye yeni anayasanın yolunu açması gerektiğini, yeni anayasa hukuk sitemine güveni tazelemesini istedi.
Bu güvenin tüm yatırım ortamına yanmasını isteyen TÜSİAD YİK Başkanı, sözlerini şöyle tamamladı: "Duran yatırımlar yeniden canlansın. Yeni anayasa son zamanlarda hız kazanan Avrupa Birliği üyelik sürecini kolaylaştırsın. Dünyayı ve bölgemizi saran belirsizlik ve kaos karşısında yeni anayasa istikrarı ve güveni temsil etsin. Çocuklarımıza barış huzur ve refah içinde birlikte ve beraberce yaşayacakları bir gelecek bırakalım".

11.02.2016 13:18:25 TSI
NNNN
11.02.2016 13:18:26

YORUMLAR

  • 0 Yorum