Reklam

Bakan Çelik: 'gübre Ve Yemde Üreticiyi Korumayı Amaçlıyoruz'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, KDV indirimi öncesi yem ve gübreye yapılan zammı anlamanın mümkün olmadığını belirterek, “Bizim amacımız üreticiyi desteklemek ama görüyoruz ki burada sanayici daha KDV indirimi onaylanmadan zam yaparak üreticinin KDV indiriminden yararlanmasını ortadan kaldırıyor” dedi

Bakan Çelik: 'gübre Ve Yemde Üreticiyi Korumayı Amaçlıyoruz'
Editör: Karamanca
10 Şubat 2016 - 13:30




Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, KDV indirimi öncesi yem ve gübreye yapılan zammı anlamanın mümkün olmadığını belirterek, “Bizim amacımız üreticiyi desteklemek ama görüyoruz ki burada sanayici daha KDV indirimi onaylanmadan zam yaparak üreticinin KDV indiriminden yararlanmasını ortadan kaldırıyor” dedi.
Bakan Çelik, sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan yem ve gübre konusunda KDV indirimi ile üreticilerin sorun ve önerilerini dinleyeceğiyle ilgili yaptığı çağrı üzerine bugün 0 530 104 37 80 nolu hattan kendisini arayan üreticilerle yaklaşık bir saat telefonla görüştü. Üreticilerle yaptığı telefon görüşmesinin ardından bir değerlendirme yapan Bakan Çelik, “Bugün yem ve gübredeki KDV’leri konuşacaktık ama hemen hemen her telefona çıkan, özellikle yemdeki KDV indiriminin zamlarla ortadan kalktığını ve üreticiye yansımadığını ifade ettiler. Bizim tespitlerimiz de o istikamette. Bu zam uygulamasını kabul etmek mümkün değil. Bizim amacımız üreticiyi desteklemek; ama görüyoruz ki burada sanayici daha KDV indirimi onaylanmadan zammını yaparak üreticinin KDV indiriminden yararlanmasını ortadan kaldırıyor. Yapmış olduğumuz KDV indirimi ile ilgili yasa şu anda yayımlanmış durumda. Bu yasa ile gübrede yüzde 18, yemde ise yüzde 8’lik bir indirim getirildi. Pratikleri, yansımaları şu anda hem bizi hem de üreticileri ilgilendiriyor. Dolayısıyla söz konusu mağduriyeti gidermek amacıyla gübre ve yemde bir önceki aya göre fiyat durumunun ne olduğuna bakacağız. Ona göre yapacağımız değerlendirmeler sonucunda biz de bir bakış açısı geliştireceğiz.”

GÜBRE SATIŞINA YENİ DÜZENLEME
Türkiye’de yaşanan terör olaylarından dolayı gübrenin satışıyla ilgili yeni bir düzenleme yaptıklarını hatırlatan Bakan Çelik, gübrenin çıkış noktası ile kullanış zincirindeki bütün halkaları takip edeceklerini belirterek, “Son derece önemli bir düzenlemedir. Yani kim ne kadar gübreyi nerede kullanıyor, nereden aldı, nereden temin etti? Herkes ruhsata tabi bir şekilde bu zincirin halkasında yer alacak” dedi.

“BELİRLENEN ET FİYATLARINI BOZMAYA ÇALIŞAN SPEKÜLATÖRLERE MÜSAADE ETMEYİZ”
Et fiyatlarını da değerlendiren Bakan Çelik şunları kaydetti:
“Artan et fiyatlarına karşı elimizde ithalat imkânı olmasına rağmen biz onların da talebiyle sanayicilerle, besicilerle, yetiştiricilerle, kasaplarla bir araya geldik. Neden? Çünkü et ithalatının ne kasaplara ne tüketiciye ne besicilere bir faydası yok. Bu doğru bir yöntem değil, aslolan bizim havyan varlığımızı artırmaktır. Şu andaki maliyetlerimiz belli. O maliyetler çerçevesinde bir tavan fiyatı belirleyip, daha sonra bütün dikkatimizi hayvan varlığımızı artırmaya yoğunlaştırmamız gerekiyor. Ve seçtiğimiz bu yol da doğru bir yoldur. Yoksa biz şu anda et fiyatlarını yapacağımız ithalatla çok daha aşağılara indirebiliriz ama öyle bir durum hayvan varlığımızı tehlikeye sokar. Üreticilerimizi ve besicilerimizi de sektörden çıkmaya götürür. Yani kâr edemeyince ne yapacaksınız, sektörden çıkacaksınız. Hayvanlarınızı verirsiniz, kestirirsiniz, kapatırsınız. Bu doğru bir yöntem değil. Doğrusu ne? Girdileri ucuzlatıp et fiyatlarını ucuzlatmaktır.”
Yemdeki KDV’yi takip edeceklerini vurgulayan Bakan Çelik, meraların ıslahını sağlayacaklarını söyledi. Alınan hayvanların daha düşük fiyatla teminini sağlayacaklarını belirten Çelik, “TİGEM çiftliklerinde damızlık üretimini artıracağız. Yani üreticiye veya besiciye hayvanları daha uygun şartlarda verebilen bir mekanizmayı hızlandıracak bir çalışmanın içerisindeyiz şu anda. Bunu yaptığınız zaman süreç içerisinde fiyatlarla hayvan varlığı dengelenir. Ama konuya yalnız ithalat olarak bakarsanız; ithal edersiniz ama daha sonra da yeniden daha çok ithalata gitmek durumunda kalırsınız. Şunu da spekülatörler için söyleyeyim; eğer piyasada bütün aktörlerin belirlemiş olduğu bu fiyatlarla birileri oynamaya kalkarsa bilsinler ki ona müsaade etmeyiz. O zaman da ithalat kozunu elimizde tutuyoruz ve kullanırız” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum