25 Aralık Kumpas Davasında Bir Sanık Tahliye Edildi

“25 Aralık Kumpas” davasında mahkeme, eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz’ın tahliyesine karar verdi

25 Aralık Kumpas Davasında Bir Sanık Tahliye Edildi
Editör: Karamanca
09 Şubat 2016 - 16:00




“25 Aralık Kumpas” davasında mahkeme, eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz’ın tahliyesine karar verdi.
Takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık Soruşturması’nda usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu iddiasıyla  69 kişi hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gün boyu devam eden duruşmada tutuklu sanıklar tahliye talebinde bulundu. Duruşmada söz alan sanık avukatları da reddi hakim talebinin reddedilmesine ilişkin itirazda bulunacaklarını açıkladı.
Taleplere ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, sanıklardan eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz’ın tahliyesine karar verdi.  Oy çokluğu ile alınan tahliye kararına Hakim Hacı İbrahim Gözükara muhalefet şerhi koydu.
Firari sanıklar Fethullah Gülen ve Sinan Dursun hakkındaki tutukluluk hallerinin kaldırılması talebinin reddeden mahkeme, reddi hakim konusunda verilen kararın kesinleşmesinin beklenilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından hazırlanan bin 453 sayfalık iddianamede bir numaralı şüpheli olarak Fethullah Gülen yer alıyor.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, damadı Berat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın da aralarında bulunduğu 8 kişi "müşteki",  Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bazı eski bakanlarında aralarında bulunduğu 27 kişi ise "mağdur" olarak yer aldığı iddianamede bir numaraları şüpheli Gülen ile yardımcısı olduğu belirtilen iki numaralı şüpheli Sinan Dursun’un, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini engellemeye teşebbüs” “FETÖ(Fethullahçı Terör Örgütü)/PDY(Paralel Devlet Yapılanması) silahlı terör örgütünü kurmak ve yönetmek”, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri siyasal casusluk maksadıyla elde etmek” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 37 yıl 6 aydan 52 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor.
İddianamede Eski Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun, eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı, eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy ve eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu’nun  ağırlaştırılmış müebbet ve 162,5 yıldan 338’er yıla kadar ayrı ayrı hapisle cezalandırılmaları talep edilen iddianamede diğer sanıklar için ise ağırlaştırılmış müebbet ve 7 yıl 6 aydan 330 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları isteniyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum