Reklam

Akdeniz Belediyesi'nde Taşeron İşçilerin Ücretleri Belli Oldu

Akdeniz Belediyesi’nin fen işleri, park-bahçeler ile temizlik işleri müdürlüklerinde çalışan taşeron personelin yeni ücretleri belli oldu. Akdeniz Belediyesi ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında imzalanan sözleşme ile taşeron personelin en düşük ücreti, asgari ücretin üstüne çıkarak ortalama bin 700 lira oldu..

Akdeniz Belediyesi'nde Taşeron İşçilerin Ücretleri Belli Oldu
Editör: Karamanca
08 Şubat 2016 - 14:33




Akdeniz Belediyesi’nin fen işleri, park-bahçeler ile temizlik işleri müdürlüklerinde çalışan taşeron personelin yeni ücretleri belli oldu. Akdeniz Belediyesi ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında imzalanan sözleşme ile taşeron personelin en düşük ücreti, asgari ücretin üstüne çıkarak ortalama bin 700 lira oldu.
2016 yılı için asgari ücretin bin 300 lira olarak belirlemesinin ardından Akdeniz Belediyesi, borç ve faiz yükünün zorluklarına karşın, DİSK Mersin Genel-İş Sendikası ile imzaladığı sözleşme sayesinde taşeron personelin aylık maaşlarını ortalama bin 700 TL’ye çıkardı. Yeni dönem sözleşme ve ücretleriyle ilgili olarak belediye işçilerinin bilgilendirilmesi amacıyla belediye konferans salonu ile park-bahçeler fidanlığında toplantılar düzenlendi.
Toplantıda konuşa DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, daima emekten ve emekçiden yana tavır aldıklarını vurguladı, emekten, emekçiden yana belediyelerle ortaklaştıklarını anlattı. Geçmiş yıllarda da örgütlü oldukları belediyelerde asgari ücretin üstünde bir ücrette anlaştıklarını kaydeden Göksoy, "Hükümet, seçim öncesinde asgari ücreti bin 300 liraya çıkaracağını açıkladı. Fakat uygulamayı hayata geçirmeden zamlarla bu artışı geri aldı. Bizler sendika olarak bu ücreti reddettik, yeterli olmadığını ve esas almayacağımızı anlattık. Nitekim belediyelerle de bunu görüştük, konuştuk ve doğru olmadığını ifade ettik. Belediyeler dışındaki birçok işyerinde, asgari ücretin artışından dolayı işten çıkarmalar başladı. Buna rağmen, birçok yerde asgari ücret bin 400, bin 500 lira olurken, bizler asgari ücretin daha üzerinde bir taban ücreti belirledik. Örneğin temizlik işlerinde çalışan işçi arkadaşların taban ücreti bin 715 liradan aşağı olmayacak. Kalifiye oranı, çocuk parası ve diğer özlük haklarıyla birlikte bu ücret daha da artacak" dedi.
Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, hükümetin, asgari ücreti bin 300 liraya çıkardığını, ancak bu artışın kaynağının da halkın tümüne zam olarak geri döndüğünü ileri sürdü. Mutlu, "Alacağınız maaş az olsa da Akdeniz Belediyesi olarak koşullarımızı sonuna kadar zorladığımızı bilmenizi isterim. Belediyenin içinde olduğu bu zor koşullar nedeniyle kimi zaman ücretlerinizi almanızda gecikmeler olabilir. Yakın zamanda iki operasyon geçirdik ve sürekli müfettiş denetimleri altındayız. Tüm zorluklara rağmen alternatif bir belediyecilik anlayışını hakim kılmaya çalışıyoruz. Belediye demek siz demek, siz demek belediye demek. Kendinizi belediyenin dışında ya da sadece hizmet üreten, maaş alan kişiler olarak görmeyin. Her biriniz Akdeniz Belediyesi’nin üretebilir fertlerisiniz. Önümüzdeki süreçte de beraber daha güzel ve güçlü işler yapacağımıza, Akdeniz’i tertemiz, pırıl pırıl yapacağımıza inanıyorum. Hepinize teşekkür ediyor, yeni ücretlerinizin
hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" diye konuştu.
Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Fazıl Türk ise konuşmasında, belediyenin içinde bulunduğu borç ve faiz giderleri ile gelir durumunu anlattı. İller Bankası’ndan belediyeye aktarılan aylık kaynağın yüzde 12.5’inin belediyenin borçları nedeniyle kesintiye uğradığına ifade eden Türk, "Yapılan kesinti yüzde 12.5 olduğu için sıkıntı çekmezsiniz. Yılsonuna kadar bu oranın değişmeyeceğini umuyoruz. Fakat kesinti geçen yıllarda olduğu gibi yüzde 40’lara çıkarsa belediye olarak sıkıntı yaşayacağız. Temizlik işçileri olarak en büyük emeği sarf eden sizlersiniz. Sizin verdiğiniz emeğin yarısını bile harcamayan kimi çalışanlar ise sizin ücretinizin 2 katından fazla ücret alıyor. Çevre illerindeki belediyeleri göz önüne aldığımızda emin olun en yüksek ücreti bizler verdik. Tek kuruş borcu olmayıp, kasasında para olduğu halde, bizim verdiğimiz ücretin 150-200 lira altında maaş veren belediyeler var. Devlet asgari ücrete zam yaptı fakat belediyelerin kaynağını arttırmadı veya sigorta primine destek olmadı. Mevcut imkanlarımızı zorladık ve verebileceğimiz en üst ücreti belirledik. Bundan pişman da değiliz. Çünkü bu ücretin dahi bir ailenin geçimi için yetmeyecek bir ücret olduğunun farkındayız" ifadelerini kullandı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum