Reklam

Tapu Ve Kadastro Genel Müdürlüğü, "tapu İşlemlerinde Yeni Dönem" Başlıklı Haberi Yalanladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, bazı basın ve yayın organlarında yer alan, “Tapu İşlemlerinde Yeni Dönem” başlıklı haberlerin gerçekleri yansıtmadığını açıkladı

Tapu Ve Kadastro Genel Müdürlüğü, "tapu İşlemlerinde Yeni Dönem" Başlıklı Haberi Yalanladı
Editör: Karamanca
01 Aralık 2015 - 13:01




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, bazı basın ve yayın organlarında yer alan, “Tapu İşlemlerinde Yeni Dönem” başlıklı haberlerin gerçekleri yansıtmadığını açıkladı.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, “Son günlerde bazı yazılı ve görsel medya kuruluşlarında yer alan ’Tapu İşlemlerinde Yeni Dönem’ başlıklı haberlerin gerçekle bağdaşmaması üzerine Kurumumuz tarafından aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür. Söz konusu haberlerde geçen “Tapuda yapılacak alımsatımlarda tarafların 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması” gerektiği yönündeki ifade ile konuya ilişkin kamuoyu yanlış yönlendirilerek, mevzuat ve uygulamada yer almayan bilgilendirme yapılmaktadır. 17 Ağustos 2013 tarih ve 28738 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tapu Sicili Tüzüğü’nün ’Tasarruf yetkisinin belirlenmesi’ başlıklı 19’uncu maddesi uyarınca Tapu Müdürlüğünce işlem için talepte bulunanların Türk Medeni Kanunu’nun 9 ve diğer maddelerinde belirtildiği üzere fiil ehliyetinin bulunup bulunmadığı araştırılmaktadır" ifadesi kullanıldı.
"Ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergin kişinin fiil ehliyeti vardır. Fiil ehliyetine sahip olan kimse, kendi fiilleriyle hak edinebilir ve borç altına girebilir" denilen açıklama şöyle devam etti:
" Erginlik kanundaki istisnalar hariç on sekiz yaşın doldurulmasıyla başlar. Ayırt etme gücü bulunmayanların, küçüklerin (ergin olmayanların) ve kısıtlıların fiil ehliyetleri yoktur. Ayırt etme gücünün bulunmaması halinde kanunda gösterilen ayrıksı durumlar saklı kalmak üzere ayırt etme gücü bulunmayan kimsenin fiilleri hukuki sonuç doğurmaz. Bu kapsamda; Tapu Sicili Tüzüğü’nün ilgili maddesi ile, müdürlük, istem sahibinin ifade, tavır ve davranışlarından fiil ehliyetinin bulunup bulunmadığı hususunda şüpheye düşerse resmi veya özel sağlık kuruluşundan ilgilinin ayırt etme gücüne sahip olup olmadığı hakkında fotoğraflı sağlık raporu ister. Sağlık raporu istenilmesinin de kişinin yaşı ile doğrudan bir ilgisi olmayıp, sağlık raporu alınması istisnai bir uygulamadır. Ayrıca yaşı küçükler (ergin olmayanlar) ve kısıtlıların da yasal temsilcileri aracılığıyla taşınmaza yönelik işlem yapabilmesi her zaman mümkün olmaktadır. Tapu müdürlüklerinde işlem yapabilmek için 1865 yaş aralığında olmak gibi algılanabilecek haberlerin bu anlamda gerçeği yansıtmadığından, gerekli düzeltmenin yapılarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini rica ederim.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum