Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Sağlam:

Sivas Halk Sağlığı Müdürü Uzm

Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Sağlam:
Editör: Karamanca
30 Kasım 2015 - 12:00




Sivas Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam Dünya AIDS Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, AIDS enfeksiyonunun tüm dünyayı tehdit eden evrensel bir hastalık olduğunu söyledi.
HIV ve AIDS ile mücadelenin temelini koruyucu önlemlerin oluşturduğunu enfeksiyonunun 1980’li yıllardan bu yana tüm dünyada dil, din, ırk, cins, ülke ayrımı yapmadan hızla yayılmaya devam ettiğini söyleyen Sağlam, 1990’lı yılların başından beri bulaşmanın en sık korunmasız cinsel temasla ikinci sıklıkta da damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektörler ile olduğunu belirtti.
HIV ve AIDS ile mücadele de en etkili yolun korunma olduğunu belirten Sağlam, tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımının bulaşmaya karşı en güvenli ve basit korunma yolu olduğunu vurguladı.
AIDS hastalığının dokunmak, tokalaşmak, sarılmak ile gözyaşı, ter, tükürük teması ile günlük yaşamda aynı yerde oturmak, aynı havayı solumak, aynı tuvalet, banyo, sauna, duş ve havuzu kullanmak ile giysilerin ortak kullanımı ile tabak, çatal, kaşık, bardak paylaşımı ile telefon kulaklığı, kapı tokmağı ile arı, böcek ve sivrisinek sokmaları ile bulaşmadığını söyleyen Sağlam HIV enfeksiyonunun önlenebilir bir hastalık olduğunu ve korunma önlemlerinin tedaviden çok daha etkili ve ucuz olduğunu söyledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum