Çocuklar İçin Güvenli Oyun Alanları

Dünyanın dört bir yanındaki çocuklar için güvenli oyun parkları inşa eden İnova Park Spor, çocukların güvenle oynayabilecekleri alanlar hakkında bilgi verdi

Çocuklar İçin Güvenli Oyun Alanları
Editör: Karamanca
26 Kasım 2015 - 07:00




Dünyanın dört bir yanındaki çocuklar için güvenli oyun parkları inşa eden İnova Park Spor, çocukların güvenle oynayabilecekleri alanlar hakkında bilgi verdi. Uzmanlar,”Beton zeminler çocukların düşmesi durumda darbe şiddetini arttırıyor ve sakatlanma hatta ölümlere yol açıyor. Kum ve toprak zeminler ise tam bir bakteri yuvası olduğundan çocuklarda kulak, burun, boğaz enfeksiyonlarını tetikliyor ve bit sorunu oluşturuyor.”uyarısında bulundu.
Türkiye’nin ve Avrupa’nın kauçuk zemin lideri İnova Park Spor ailelere çok önemli uyarılarda bulundu. Dünya çapında yaptıkları çalışmalarla büyük takdir toplayan sektör lideri Türk firmasının yetkilileri, güvenli oyun parklarına yönelik çalışmaları ile ilgili önemli bilgiler aktardılar.
ESKİDEN YAKILARAK DOĞAYI KİRLETİYORDU, ŞİMDİ FAYDALI İŞLER İÇİN KULLANILIYOR
İnova Park Spor Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özçelik, kauçuğa karşı oluşan ön yargıların yapılan dünya çağındaki çalışmalarla son bulduğunu belirtti ve bu malzemenin yakılarak doğayı kirletmek yerine faydalı alanlarda kullanılmasının ülkemiz ve dünya ekonomisi açısından önemine de değindi. İsmail Özçelik,”Kauçuk dünya çapında 70 yıllık bir geçmişe sahip. Dünyanın en büyük olimpiyat statları kauçuk zeminlerle kaplıdır. Ancak ülkemizde kauçuğa karşı ön yargı yeni yeni kırılmaya başlandı. Son 10 yıldır yapılan çalışmalarda güncel hayatta kullanılan plastik malzemelerden de daha masum olduğu üniversite raporları ile kanıtlandı. Çöpe gitmiş lastikler eskiden çimento fabrikalarında yakılıyordu. Bu da çevre ve hava kirliliğine neden oluyordu. Şimdi ise eldeki malzeme tekrar hayata dönüyor ve doğaya kazandırılıyor. Çöpe atılacak lastiğin 10 yıl daha ömrünü uzatıyoruz. Son 10 yıldır ülkemizde kullanılıyor ve piyasaya tekrar kazandırılıyor. Bu sektörün ülkemiz ekonomisine ve iş istihdamına müthiş bir katkısı oluştu. Belediyeler, okullar, yerleşim alanlarındaki oyun parkları, yeşil alanlar ve koşu yolları artık kauçuk zemin tercih ediyor. Kullanılan ham madde Avrupa menşeli olup, kimyasal testlerden geçtikten ve sağlık açısından herhangi bir tehdit oluşturmadığı anlaşıldıktan sonra çalışmalar başlıyor.”dedi.
BETON ZEMİN TEHLİKELİ, KUM ZEMİN BAKTERİ DEPOSU
Ailelerin güvenli oyun alanları konusunda bilinçlenmesi için çeşitli kampanyalar oluşturacaklarını belirten İnova Park Spor Proje ve Uygulama Uzmanı Peyzaj Mimarı Seda Deniz,” Ebeveynler çocuklarını beton alanlarda ya da kum ve toprak alanlarda oynatıyorlar. Bu alanlarım maalesef hem sağlık açısından hem de çocukların güvenliği açısından dezavantajları var. Beton zemin darbeler açısından tehlikeli, çocuklarda yaralanmalar hatta ölümlere dahi neden olabiliyor. Kum zeminler ise bakteriler açısından çok tehlikeli. Kedi ve köpekler buralara dışkılarını gömüyor, bakteri ve solucanlar oluşuyor, çocuklar ise bu kuma dokunup oyun oynuyor. Bu da kulak, burun, boğaz enfeksiyonlarına neden olduğu gibi bit sorunu da oluşturuyor. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için kauçuk zeminler çok büyük avantaj sağlıyor. Kauçuğun en önemli etkisi darbe azaltıcı ve darbe emici özelliği diğer önemli nokta ise sağlığı tehdit edecek özellikleri barındırmıyor olmasıdır. Ayrıca dünya standartlarında güvenlik kuralları çerçevesinde uygulamalar yapılıyor. Dünya standartlarında EN 1177 güvenlik kuralı kullanılıyor. Oyun gruplarında kritik düşme yükseklikleri hesaplanıyor ve bu doğrultuda zemin döşeme çalışması yapılıyor. Belediyelerde, okullarda ve site yerleşim alanlarında bu anlamda talep oldukça arttı çünkü hem görsellik açısından çok şık konseptler ortaya çıkıyor hem de çocukların güvenliğini koruyor bu da aileleri mutlu ediyor. Çocuk oyun alanlarında olduğu kadar koşu ve yürüyüş yollarında da kauçuk dünya çapında kullanılan malzemelerden. 70 yıldır olimpiyatlar kauçuk döşeme üzerinde koşuluyor. Darbe azaltıcı özelliğinden dolayı sakatlanmaların önüne geçmek için kullanılan bir yöntem.”şeklinde konuştu.
BU ALANDA AVRUPA VE ORTA DOĞU’DA TÜRK FİRMALARI LİDER
Avrupa’da Almanya, Polonya, Romanya başta olmak üzere 35 ülkeye hizmet verdiklerini ifade eden İsmail Özçelik, liderliği kendilerinin sırtladığını ancak dünya çapında çalışmalarda Türk firmaların ilk üçte yer aldıklarını belirtti. İsmail Özçelik uygulamada bir ilke imza attıklarını belirterek,” Biz özel projeler üretiyoruz ve her proje kişiye özel oluyor. Çok tecrübeli bir teknik kadromuz var. Peyzaj mimarımız oturuyor önce bir alan analizi yapıyor, alanda analiz çıkardıktan sonra oyun grubuna alanın renklerine ve envanterine göre çocuklara hitap edecek şekilde bir çizim yapıyor. Bundan sonra montaj ekibi devreye giriyor. Kalabalık bir kadro ve iş bölümü gerektirdiğinden istihdam açısından da önemli sektörlerden. Pek çok niteliksiz eleman iş başvurusu ilanını değerlendirip, bu insanları yetiştirerek iş sahibi olmalarını sağlıyoruz.”dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları