Reklam

Merkel'den Davutoğlu'na Gerilimin Azaltılması Çağrısı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağını düşürmesiyle yükselen tansiyonun siyasi bir çözümü olduğunu ifade ederek, “Dün Başbakan Davutoğlu ile konuştum ve gerilimin azaltılması için gerekli her şeyi yapmasını istedim” dedi

Merkel'den Davutoğlu'na Gerilimin Azaltılması Çağrısı
Editör: Karamanca
25 Kasım 2015 - 12:00




Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağını düşürmesiyle yükselen tansiyonun siyasi bir çözümü olduğunu ifade ederek, “Dün Başbakan Davutoğlu ile konuştum ve gerilimin azaltılması için gerekli her şeyi yapmasını istedim” dedi.
Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının Türk F16’ları tarafından düşürülmesinin ardından bir açıklama da Almanya Başbakanı Angela Merkel’den geldi. Merkel, Alman Parlamentosunda yaptığı konuşmada Rus uçağının düşürülmesinin ardından gerginliğin azaltılması için gerekli her şeyi yapması konusunda Ankara’ya çağrıda bulunarak “Bu eylemin sadece siyasi bir çözümü olduğu gerçek. Durum, dün Rus uçağının Türkiye tarafından vurulmasıyla kötüleşti. Gerilimin artmasından kaçınmak için her şeyi yapmalıyız. Elbette her ülke topraklarını savunma hakkına sahip ancak buna karşılık, Suriye’de ve çevresindeki durumun ne kadar gergin olduğunu biliyoruz. Dün Başbakan Davutoğlu ile konuştum ve gerilimin azaltılması için gerekli her şeyi yapmasını istedim” diye konuştu.
Almanya’nın terör saldırıları hedefinde olduğu konusuna da değinen Merkel, şunları söyledi: “Geçen hafta gördüğümüz gibi terör saldırısı tehdidi yüksek. Özgürlük ve güvenlik konuları arasında zor karar vermemiz gerekiyor. Bu durumu tüm alma hükümeti adına daha açık bir hale getirmek istiyorum. Güvenlik görevlilerimizin haklı olarak hareket ettiklerine inanıyoruz ve siyasal olarak destek vermemiz gerekiyor. Aksi halde güvenlik görevlilerimizin operasyonlarını gerçekleştirmelerinin başka bir yolu yok.”

“ÜLKELERİN EKONOMİK GÜÇLERİNE DAYANARAK SIĞINMACILARIN DAĞILIMI ADİL YAPILMALI”
Sığınmacı kotasına değinen Merkel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Euronun devamının korunmasını sağlamak için adımlar atmamız gerektiği gibi, mevcut sistemin yetersiz kalması nedeniyle son bir adım daha atmamız gerekiyor. Bu nedenle ülkelerin ekonomik güçlerine dayanarak sığınmacıların dağılımının adil olarak yapılması gerekiyor. Kalıcı kota mekanizmasının kabul edilmesine hazır olmak önemsiz bir şey değil ancak Schengen’in uzun dönemde varlığını sürdürüp sürdüremeyeceğine dair bir sorudur.”
Almanya Başbakanı Angela Merkel, her iki ülkeyi ilgilendiren konuları görüşmek üzere Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geleceklerini ifade ederek, görüşmelerde dost ülkelerle birlikte hareket etme görüşünün hakim olacağını ifade etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum