Reklam

Elazığ'da Pancar Alım Kampanyası Başladı

Elazığ Şeker Fabrikası’nda “Pancar Alım ve Şeker Üretim Kampanyası” düzenlenen törenle başladı

Elazığ'da Pancar Alım Kampanyası Başladı
Editör: Karamanca
20 Ekim 2015 - 13:00




Elazığ Şeker Fabrikası’nda “Pancar Alım ve Şeker Üretim Kampanyası” düzenlenen törenle başladı.
Elazığ Şeker Fabrikası pancar alım kantarı alanında düzenlenen törene, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, AK Parti milletvekili Metin Bulut, MHP milletvekili Yavuz Temizer, İl Müftüsü Peyami Güngör, Şeker Fabrikası Müdürü Lütfi Çevik, Şeker İş Sendikası Elazığ Şube Başkanı Hacı Yılmaz, MemurSen Elazığ Şube Başkanı Süleyman Armağan, kurum ve kuruluş müdürleri ve çiftçiler katıldı.
Şeker Fabrikası Müdürü Lütfi Çevik, fabrikanın istihdam durumuna ve bölgeye sağladığı katma değer hakkında bilgi verdi. Fabrikada 76 memur ve sözleşmeli memur, 154 daimi, 160 geçici, 120 taşeron işçi olmak üzere toplam 510 çalışan bulunduğunu belirterek, fabrikanın Elazığ ekonomisine yıllık 60 milyon girdi sağladığını ifade etti. Fabrikanın 2014 yılında gerçekleşen ve 2015 yılından beklenen üretim faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Çevik, “Pancar üretiminde 2014 yılı kampanyasında 56 bin 500 ton pancar işleyerek 6 bin 465 ton kristal şeker, 2 bin 465 ton melas ve 19 bin ton yaş küspe üretimi yapılmıştır. Üreticilerimize 8 milyon 292 bin TL pancar bedeli ödenmiştir. Fabrikamız pancar işlemesine 6 Kasım 2015 tarihinde başlayacak ve 23 gün sürecektir. İşlenen pancardan 5 bin 200 ton şeker, bin 700 ton melas, 14 bin ton küspe üretimi beklenmektedir. Bu yıl üreticilerimize yaklaşık olarak 7 milyon TL ürün bedeli ödenecek olup, bugüne kadar ayni ve nakti avans olarak 3 milyon 103 bin TL ödeme yapılmıştır” dedi.
Kotalı üretim sisteminin üreticiler ve halk arasında anlaşılmadığını ifade eden Çevik, “Kotalı üretim sistemi, sınırlama olarak değil ülkemiz şeker ihtiyacına göre pancar ekim ve üretimin önceden planlanarak düzenlenmesi amacıyla getirilmiştir. Şeker stokları da göz önünde tutularak, ülkemizin yıllık şeker ihtiyacı ve fabrikaların kapasitesine göre şeker kurulu tarafından şirketlere kota tahsisi yapılmaktır. Hiç kotası olmayan veya kotası olup da daha fazla pancar üretimi yapmak isteyen çiftçilerimize, müracaatları halinde, imkanlar dahilinde yardımcı olunacaktır” diye konuştu.

“ELAZIĞ’DA İKLİMDEN DOLAYI ÜRETİMDE SIKINTI VAR”
Elazığ’da pancar ekilmemesinin ana sebebi su olduğunu belirten Şeker İş Sendika Elazığ Şube Başkanı Hacı Yılmaz ise, şunları kaydetti:
“Kentte iklim koşulları ve su sorunundan dolayı pancarın taban fiyatı düşük. Elazığ’da iklimden doğan bir sıkıntı var. Pancar iklimi, geceyle gündüz arasında bir farkın olması lazım ki şeker oranı yüksek olsun. Çiftçilere şeker oranına istinaden ücret veriliyor. İlimizde de gece gündüz arasındaki sıcaklık fakının az olduğundan pancarın şeker oranı düşüktür. Bu nedenle de pancardaki ücret oranı düşük oluyor. Hem muhalefet hem iktidar milletvekilleri ortaklaşa bir çözüm bulabilirler. Buna çözüm olarak bazı bölgelere destek verebilirler. Ağrı’da pancar ekilmiyor. Hem imkanı var ve şeker oranı da yüksek. Vatandaş diyor ben ekmiyorum bunun yanında Kars’ta ekmiyor. Ama bizim çiftçimiz pancar ekmek istiyor. Dünyada ve Türkiye’de şeker pancarı haricinde her ürüne destekleme var ama pancara yok. Burada fiy ekiliyor, yonca ekiliyor. Bunlara destek veriliyor da pancara destek verilmiyor. En azından mazot ve gübre adı altında bir destek verilse çiftçi en azından azda olsa bir ekim yapar. 200 bin ton pancar ektik. 250 bin ton pancar ekimi oldu. 50 binini her yıl Malatya gönderirdik. Bugün bu sayı 35 bine düştü.”
Konuşmaların ardından Elazığ Şeker Fabrikasına ilk pancarı getiren 3 kişiye hediyeleri verilirken, 20152016 için dua edilerek, kurban kesimi yapıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum