Kütahya'da 'ergonomi Ve Duruş Bozuklukları' Konulu Konferans

Kütahya Yoncalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi tarafından düzenlenen ’Ergonomi Ve Duruş Bozuklukları’ konulu konferansa konuşmacı olarak, Fizyoterapist Murat Akay katıldı

Kütahya'da 'ergonomi Ve Duruş Bozuklukları' Konulu Konferans
Editör: Karamanca
15 Ekim 2015 - 09:30




Kütahya Yoncalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi tarafından düzenlenen ’Ergonomi Ve Duruş Bozuklukları’ konulu konferansa konuşmacı olarak, Fizyoterapist Murat Akay katıldı.
Kütahya Halk Eğitim Merkezi’ndeki konferansta konuşan Murat Akay, duruş bozukluklarının teknolojinin gelişmesi ile daha fazla arttığını, özellikle çocuklarda duruş bozukluklarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Erken teşhisin önemine değinen Akay şunları söyledi: “Duruş bozuklukları maalesef çocukluk dönemindeki yanlış alışkanlıklardan dolayı elde ediliyor. Daha sonra bunu düzeltmek çok güç oluyor. Özellikle omurga üzerinde çeşitli eğiklikler oluşuyor. Ağır sırt çantası taşımaktan dolayı, uygun olmayan sıralarda oturmalardan dolayı. Tabi bu bilinç öğretilmediği için daha sonraki dönemlerde çocuklarda ortopedik sıkıntılar meydana geliyor. Toplumda farkındalık yaratmak için bu tür bir konferans vermeyi düşündük. İlk etapta amacımız öğrencilere daha sonra halkımıza bu tür yaklaşımları öğretmek, ofiste çalışan insanlara da masa başında çalışırken neler yapmaları gerektiği konusunda eksersizlerimiz vardır. Mesela bel mekaniğimizi korumamız lazım çalışırken. Fakat görüyoruz ki toplumda maalesef bel mekaniğini korumaya yönelik pek tedbirler alınmıyor. Bir şey kaldırırken bel mekaniğine dikkat edilmediği için daha sonraki dönemlerde belde sıkıntılar, ağrılar bunlarda uzun süreli iş kayıplarına yol açıyor toplumda. Bunları önlemeye çalışmamız lazım çünkü bu da ekonomiye geri dönüş olarak negatif yansıyor. Erken dönemde gelmeyen omurga bozuklukları şuan gelmeye başladı. Buda neden? Çağımız teknoloji çağı maalesef insanlar tablet kullanıyor, bilgisayar kullanıyor ama kullanırken bilinçsiz kullanıyor, uygun olmayan pozisyonlarda kullanıyor. Uzun süreli uygun olmayan pozisyonlarda omurgayı tutuyor. Dolayısıyla buda özellikle çocukluk çağında omurga eğriliklerine neden oluyor. Daha sonra bu basit, düzeltilebilir rahatsızlık olması gerekirken ileriki dönemde süreç devam ede ede rijit bir hal alıyor. Büyüdüğü zaman bunun düzeltilmesi daha güç oluyor ve ortopedik operasyon gerekiyor. Rahatsızlıklardan doğacak tedavi maliyetlerini de daha alta indirmek için çocuklarımıza bunları öğretip düzgün duruşun nasıl olması gerektiğini,oturmanın nasıl olması gerektiğini, yürürken nasıl davranması gerektiğini, bunları öğretirsek, bir yük kaldırırken ergonomik olarak nasıl kaldırması gerektiğini söylersek en azından daha sonra oluşacak ortopedik sıkıntıları önlemiş oluruz.” (EFE)

15.10.2015 12:24:29 TSI
NNNN
15.10.2015 12:24:3015.10.2015 12:24

YORUMLAR

  • 0 Yorum