Reklam

Elazığ Belediye Başkanı Yanılmaz, Bakkal Ve Tekel Bayi Esnafları İle Bir Araya Geldi

Elazığ Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası ile Elazığ Belediyesi arasında istişare toplantısı yapıldı

Elazığ Belediye Başkanı Yanılmaz, Bakkal Ve Tekel Bayi Esnafları İle Bir Araya Geldi
Editör: Karamanca
14 Ekim 2015 - 17:00




Elazığ Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası ile Elazığ Belediyesi arasında istişare toplantısı yapıldı.
Elazığ Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Elazığ Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Cebrail Top, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Cemil Erdem, oda üyeleri ile birlikte esnaflar katıldı.
Elazığ Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Cebrail Top, Elazığ’da bulunan bakkal, tekel bayi, büfe, manav kantinci gibi meslek kollarına hizmet ettiklerini belirterek, odanın üye sayısıyla en büyük esnaf odalarından biri olduğunu söyledi. Elazığ’da esnafın sosyal ve ekonomik hayatı birlikte oluşturmakta olduğunu anlatan Top, “Büyük krizlerde büyük işletmeler çalışanlarını işten çıkartırken bizim esnafımız ise her türlü krizde ayakta kalmayı başarmıştır. Bizim bakkal esnafımız müşterisiyle ilk önce para ilişkisi kurmaz her zaman kar etme duygusuyla hareket etmez. Bizim esnafımız yardımlaşma ve dayanışma gibi özellikler taşıdığı gibi iki insan kavga ettiği gibi birini dükkanına alır olayı yatıştırır. Bakkal amcamız mahallenin bekçiliğini yapar sokağın temizliğini yapar çocuğumuzun koruyuculuğunu yapar ayrıca mahallenin bankıdır. Bakkal amcalarımız kendi emek ve sermayesiyle açtıkları iş yerlerinde aile bireylerin geçimini sağladığı gibi ilimizde de işsizliği engelleyerek ekonomiye katkılar sağlamıştır. Mahalle aralarında mantar gibi türeyen bu süper marketlere bakıldığı zaman ilimize hiçbir katkı değer sağlamamıştır. Bu paralar tamamen il dışına ve yerel merkeze gitmiştir. Oysa bu paralar Elazığ ve Elazığ halkı arasında dönmesi gereken paralardır. Belediye başkanımızla daha önce yaptığımız istişare toplantımızda esnaflarımızın ve bakkallarımızın yaşadığı sorunları ve çözümleri bir rapor hazırlayarak sunmuştuk. Semt pazarlarıyla ilgili sorunlarımız vardı. Bu Pazar yerlerinin esnaf olarak halk olarak tekrar bize yeniden güncellemesini istiyoruz. Daha önceden göreve geldiğiniz zamanlarda başkanım kaldırım ihlalleriyle ilgili çalışmalarım oldu. Burada da güzel başarılar ortaya koyduk” dedi.

“MAHALLENİN BAKKAL AMCASI ÖNEMLİDİR”
Bakkal ve esnafın her zaman yanında olduklarını aktaran Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise, “Hepimizin mahalle deyince mahalle kültürü deyince ilk aklımıza gelen insanlarla birlikteyiz. Mahalle kültürümüz önemlidir. Elazığ’da mahalle kültürümüzü yaygınlaştırmaya devam edeceğiz. Mahalle kültürünün öznesinde ise o mahalledeki bakkal amcalarımız vardır. Bakkal amcaları diğerlerinde ayıran en büyük özellikte adına Gross market dedikleri, süper market dedikleri, AVM dedikleri ve benzeri bakkallarımızı onlardan ayıran özellik o sokakta bulunan hanım efendi, çocuğuna git bakkal amcadan bir kilo pirinç al dediğinde parayı düşünmez. O çocuk da çok rahatlıklar bakkal amcasına gider ve annem bir kilo pirinç istiyor der. Pirinci alır ve gider. Bakkal amcanın bir kara kaplı defteri vardır. O deftere bir kilogram pirinci yazar. Bakkal inanır ki eninde sonunda bu pirincin parası ödenir. Evden yavrusunu bakkal amcaya gönderen anne inanır ki, bakkal yavrunun vereceği paraya bakmaz. Evin ihtiyacına bakar. O ihtiyacı gidermek için ne istenirse onu verir. İşte mahalleli ile bakkal amca arasında bu kadar sıcak, samimi ve muhabbete dayalı bir ilişki vardır. Mahallenin bakkal amcası önemlidir. Mahallenin bakkal amcasının asla ölmemesi gerekir. Onun devamlı canlı tutulması gerekir. Mahallenin imamı, muhtarı ve öğretmeni önemlidir. Bu 4 unsur el ele verdiğinde o mahalleye anarşi, hırsız ve terörist girmez. O mahallede problem olsa dahi bu dördü bir araya gelir ve akil insanlar olarak o problemi çözer. Rabbim mahallerdeki bakkal sayısını artırsın. Onların mutluluklarını artırsın ve onlar hiç ölmesin” diye konuştu.
Akıllı büfe hakkında bilgi veren Hamza Arslan ise, “Çeşitli mahalle ve caddelerde bulunan büfelerimizin estetik ve görünüm açısından yenilenmesi ve daha düzenli hala getirilmesidir. Biz bu projeyi hazırlarken 3 tema üzerinde durmaya özen gösterdik. 1’incisi modern yapı, günümüz yaşam seviyesine uygun halkımızın büfelere olan ilgisini artırmak amacıyla modern tek tip akıllı büfeleri hayata geçirilmesidir. 2’ncisi estetik görüntü ve 3’üncüsü de örnek il teşkil etmesidir” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum