Reklam

Mali'deki Yatırım Fırsatları Türk Yatırımcılara Tanıtıldı

Türkiye-Mali İş Konseyi Başkanı Adil Özışık’ın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti..

Mali'deki Yatırım Fırsatları Türk Yatırımcılara Tanıtıldı
Editör: Karamanca
13 Ekim 2015 - 11:04




Türkiye-Mali İş Konseyi Başkanı Adil Özışık’ın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti.
Türkiye-Mali İş Konseyi Başkanı Adil Özışık’ın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti. Konferansa, Mali Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Birahim Soumare, Mali Cumhuriyeti Yatırımların Teşviki Ve Özel Sektör Bakanlığı Genel Sekreteri Youssouf Maiga ve Mali Yatırımlar Teşvik Ajansı Genel Müdürü (Apı Mali) Moussa Ismaël Toure ile birlikte yaklaşık 60 iş adamı katıldı.
Bugün düzenlenen bu etkinlik ile iş adamları birbirini daha iyi tanıyacaklarını söyleyen Mali Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Birahim Soumare, bugün burada olmalarının amacı Mali’deki yatırım ve fırsatları konuşmaktır olduğunu kaydetti. Şubat 2015’te Mali Cumhurbaşkanı’nın Türkiye ziyareti ile ilişkilerin temelinin atıldığını belirten Soumare, iki ülke iş adamları arasında yakın ilişkinin var. Diplomatik temsilciliklerin çalışmaları sürüyor. Türkiye’nin ekonomik haritasında Mali’de vardır. Bizim ilişkilerimizi somutlaştırmamız gerekir. Kazan-Kazan ilişkisi ile iki ülke birlikte kazansın. Mali, Türkiye’de kendine daha da yer edecektir” dedi.
Tarım, enerji ve sanayi alanlarında işbirliğinin olabileceğini söyleyen Soumare, Mali’nin başkenti Bamako’dan üst düzey devlet ve özel sektör heyetinin Türk iş adamları ve yatırımcıları, yatırım ve ticaret yapmaya davet etmek amacıyla Türkiye’ye geldiğini ifade etti. Mali’nin jeostratejik olarak Afrika’nın en önemli ülkelerinden biri olduğunu vurgulayan Soumare, Mali ve Türkiye’nin her alanda birlikte çalışabilecekleri söyledi.
Mali Cumhuriyeti Yatırımların Teşviki ve Özel Sektör Bakanlığı Genel Sekreteri Youssouf Maiga, “Türkiye’de kendimizi kendi ülkemizde gibi hissediyoruz” dedi. Mali ve Türkiye arasındaki ilişkilerin son beş yıl içinde canlılığını sürdürdüğünü söyleyen Maiga, 2010 yılında Bamako’da Türk Büyükelçiliği’nin ve Ankara’da 2014 yılında Mali Büyükelçiliği’nin açıldığını, 2014 yılında Türk Hava Yolları’nın uçuşlarının başlamasının iki ülke arasındaki ilişkilerin canlılığını gösterdiğini söyleyen Maiga, Şubat ayında iki ülke cumhurbaşkanlarının görüştüğü bilgisini vererek, cumhurbaşkanlarının ticari ilişkilerin gelişmesi için çalışacaklarını belirttiklerini ve ticaret hacminin artmasını arzu ettiklerini söyledi.
Ekonomi Bakanlığı bürokratları ile görüştüklerini belirten Maiga, Türk iş adamları heyetinin Kasım 2015’te Mali’ye ziyaret gerçekleşeceğini söyledi. Türk yatırımlarının Mali’de gelişmesi için birçok fırsat bulunduğunu belirten Maiga, Türk yatırımcılarının ilgi duyacağı alanların stratejik sektörler olduğunu vurguladı. Mali ekonomisinin yüzde sekseninin tarım alanında olduğunu ifade eden Maiga, “Altyapı, madencilik ve turizm sektörlerinde Mali’yi geliştirmek istiyoruz. Mevcut dostluk ve anlayış temelinde iki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesini arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye-Mali İş Konseyi Başkanı Adil Özışık, “2014 yılında ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi resmi rakamlara göre yaklaşık 40 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir” dedi. Her iki ülkenin potansiyellerinin ve kaynaklarının göz önüne aldığında, bu miktarın yetersiz kaldığını belirten Özışık, iş konseyi olarak Türkiye’nin yurtdışı yatırımlarında Mali’nin payını artırmaya yönelik faaliyetlere yönelik çalışıldığını söyledi. Özışık sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ithalat pazarından Mali ürünlerinin aldığı payı artırmayı, aynı şekilde Batı Afrika pazarına açılma noktası olarak gördüğümüz Mali üzerinden Türk ürünlerinin bu pazardaki payını artırmayı hedefliyoruz. Mali’yi liberal ekonomisi, altyapı ve enerji sektörlerinde gerçekleştirdiği atılımlar ile Batı Afrika’daki en sağlam partnerlerden birisi olarak görüyoruz.”


YORUMLAR

  • 0 Yorum